Ma: 2022.10.28.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Halászás az őrző-védő iparág zavarosában: 12 bukócég, legalább egymilliárd forintnyi elcsalt adó, semmiről sem tudó fővállalkozók
Privatkopo.info 2022. 06. 14. 8:30:00

Az elmúlt néhány évben legalább egymilliárd forintot csalt el az a bűnözői kör, amely az őrző-védő iparág zavarosában halászik. A cégláncolat egyik végén a tisztességesnek, jogkövetőnek látszó fővállalkozók állnak, az alsóbb szinten, az úgynevezett betétcégekként működő alvállalkozók alatt azonban úgy cserélgetik a pénzlenyúló vállalkozásokat, mint luxusprosti a tangáját. A pénzek ugyanis itt, a legalsó polcon, az alvállalkozók alvállalkozóinál tűnnek el, és vándorolnak - egyelőre még - ismeretlen zsebekbe. A fővállalkozók tulajdonosai azt állítják, nekik semmi közük a szervezettnek tűnő költségvetési csalásokhoz. Amennyiben elolvassák riportunkat, lehet, hogy Önök is kételkedni fognak ebben…A 2013 szeptemberében alapított Pro-Terminál Globál Hungary Kft., valamint a 2008 októberében létrehozott KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. (2021. novemberig: Pro-Terminál Komplex Logisztikai Kft.) azonos tulajdonosi körhöz - Petrás Tibor és Szulyák Tibor - tartozó gazdasági társaságok. Mindkét cég jelentős szereplője az őrző-védő piacnak, előbbi éves nettó árbevétele mintegy 2 milliárd forint, utóbbié 2 milliárd 500 millió forint körül mozog. A Pro-Terminál Globál Hungary Kft. 2021-ben 24 alkalmazottat, a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. 33 dolgozót foglalkoztatott.

Petrás és Szulyák vállalkozói tevékenysége jóval korábban, 1995 decemberében kezdődött, amikor megalakították a PRO-TERMINÁL Kft.-t., amely közel 10 évig - látszólag - egészen jól boldogult a gazdasági életben, éves nettó árbevétele 1 milliárd 200 millió körül alakult. 2006-ban még dübörgött a vállalkozás, 1 milliárd forint feletti árbevételt produkált. Itt azonban „eltörhetett” valami, mert a kft. 2007 októberében új tulajdonos, Karsai Tibort érdekeltségébe került. A férfit túlzással sem lehet sikeres üzletembernek titulálni, ugyanis összesen 11 céget sikerült elsüllyesztenie, ebből 8-at kényszertörléssel, 3-at felszámolással. A számokból valószínűsíthető, hogy Karsai „problémás” társaságok eltüntetésére szakosodott. Nem középiskolás fokon. Ezen munkásságát a PRO-TERMINÁL Kft.-nél is folytatta. A vállalkozás cégbírósági aktájába 2009 novemberében ez került: „a Cégbíróság a rendelkezésére álló adatok szerint megállapítja, hogy a cég székhelyén, telephelyén, fióktelepén nem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye, tartózkodási helye is ismeretlen, illetve a cég képviseletére jogosult lakóhelye ismeretlennek minősül, mivel a lakóhelye külföldön van és nincs a cégjegyzékbe bejegyzett kézbesítési megbízottja”. 2010 februárjában a cégbíróság elrendelte a jelentős összegű köztartozást felhalmozó kft. kényszertörlését. Nem kell nagy képzelőtehetség annak megfejtéséhez, miért került a társaság egy profi cégeltüntető kezébe…

                          A járulékokat levonták, csak zsebre vágták

Petrás és Szulyák következő „projektjei” - a Pro-Terminál Globál Hungary Kft. és a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. - már más „technológia” mentén valósultak meg. Alvállalkozókat, úgynevezett betétcégeket vontak be az „okosságba”, amelyek további alvállalkozókkal, úgynevezett bukócégekkel szerződtek. A gúla tetején elhelyezkedő két kft. (fővállalkozók) teljesen törvényesen, jogkövető módon működik. Az aktuális betétcégnek hónapról hónapra elutalták/elutalják a megbízótól kapott vállalkozási díj egy részét, a betétcég (alvállalkozó) továbbutal az éppen használtban lévő bukócégnek (alvállalkozó alvállalkozója), ahol aztán szépen köddé válnak a pénzek. Ezek a bukócégek jellemzően sem az alkalmazottaik utáni járulékokat, sem a vállalkozási díj áfáját nem fizetik be az államkasszába. Kifejezetten bűnözésre, költségvetési csalásra hozták létre őket. Ezzel a módszerrel elérték azt, hogy a gúla tetején álló fővállalkozók ne kerüljenek gyanúba, hiszen egy betétcéggel elhatárolták magukat a legalsó szintre helyezett csaló cégektől. A láncolatot ezzel az egyszerű trükkel megszakították.

Egy-egy bukócéget általában 4-6 hónapig használnak, addig, amíg az adóhivatal nem kezd a köztartozások miatt „ráfeszülni” a cégre. Utána jön a csere. A munkavállalói kontingenst egy az egyben átjelentik a „szűz” cégbe, és megy tovább a verkli. Néhány hónap elteltével aztán újabb bukócég-csere következik. És ez így megy hosszú évek óta. A NAV pénzügyi nyomozóinak ingerküszöbét - érthetetlen módon - nem éri el az államnak milliárdos károkat okozó „mutatvány”.

A Privátkopó bűnügyi hírportál munkatársai közel tucatnyi volt és jelenlegi munkavállalóval folytattak háttérbeszélgetéseket, akik egybehangzóan elmondták: valójában a Pro-Terminál Globál Hungary Kft., illetve a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. stábjába jelentkeztek, a két cégnél döntöttek az alkalmazásukról, csak aztán „valahogy” teljesen más cégnél kötöttek ki. Papíron. Technikailag. Ugyanis - állításuk szerint - a munkavégzéssel kapcsolatos utasítások, információk ténylegesen a gúla tetején lévő társaságok vezetőitől érkeznek, ők döntenek arról is, mikor kell „átcuccolni” új bukócéghez. „Mindenről fent, a központban dönthetnek, csak nem bizonyítható a közvetlen kapcsolat a fővállalkozók és az alvállalkozók alvállalkozói között. A Pro-Terminálban és a KOMPLEX Centrálban hemzsegnek a volt rendőrök. Érdemes lenne megnézni a soroksári cégközpont parkolóját, micsoda autócsodák állnak ott, több tízmilliós luxusverdák. Szerintem a dolgozók nem is sejtik, hogy a munkabérükből ugyan levonják a járulékokat, de nem fizetik be az államnak, hanem elcsalják” - jegyezte meg az egyik volt dolgozó.

A bűnügyi hírportál 12 olyan bukócégre akadt, amelyek az elmúlt években - közvetetten - a Pro-Terminál Globál Hungary Kft.-hez, és a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft.-hez voltak kapcsolhatók.

Vectority Kft. „f.a.” tulajdonos-ügyvezetők: Tamás Viktor (Szurdokpüspöki) és István Sándor (Kakucs). Felszámolás kezdete: 2016.07.13. Utolsó közzétett éves beszámoló: 2014. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

KARTAFE Kft. „kt.a.” Tulajdonos-ügyvezetők: Karcsai Tamás Ferenc (Szolnok) és Király Péter (Budapest). Kényszertörlési eljárás: 2017.02.06. Éves beszámolót sosem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2017 márciusában az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

New Line Project Kft. „kt.a.” Tulajdonos-ügyvezető: Svébis Zsolt (Kakucs) és Hampó Imre (Inárcs). Kényszertörlési eljárás: 2018.06.28. Éves beszámolót sosem adott le. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2018. februárban az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

RAK-COMP 2017 Kft. „f. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Volenszki Csaba (Inárcs). Felszámolás kezdete: 2018.10.24. Éves beszámolót sosem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2018. áprilisban az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

HAM-PO Kert 2017 Kft „f. a." Tulajdonos-ügyvezető: Hampó Imre (Inárcs). Felszámolás kezdete: 2019.01.25. Éves beszámolót sosem adott le. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

Premico Hungary Kft. „f. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Lengyel Barbara (Budapest). Felszámolás kezdete: 2019.07.25. Éves beszámolót sosem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

Amaretto Toretto Kft. „kt. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Nagy Kálmánné (Monor). Kényszertörlési eljárás: 2021.11.09. Éves beszámolót sosem adott le. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

Green Silver Gem 2019 Kft. „f. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Svébisné Nagy Viktória (Monor) és Molnár János (Kakucs). Felszámolás kezdete: 2020.06.17. Éves beszámolót sosem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2019 decemberében az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

WHITE WORKS CORPORATION Kft. „kt. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Fehér Krisztofer (Budapest). Kényszertörlési eljárás: 2021.11.05. Éves beszámolót sosem adott le. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2020 májusában az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

BISHOP ZOOMGARDEN Kft. „kt. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Püspöki Dávidné (Kakucs), és Horváth Tibor (Kakucs). Kényszertörlési eljárás: 2021.09.10. Éves beszámolót sosem tett közzé. . „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

Béke poraikra.

A fenti cégekben - kivétel nélkül - közös „vonás”, hogy mindegyik szerepelt az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján. Tehát ebben az esetben ez a bűnözői kör ALAPESETBEN is egymilliárd forintnál többet csalt el. A cégeket 4-6 havonta lecserélgették. Az „ügyvezetők” közül jelentős számban vannak az Inárcs és Kakucs településeken lakcímmel rendelkezők. Több társaság - miután kiszolgálta az idejét - a hírhedt tatabányai cégtemetőben végezte, Erdélyi József úgymond „cégmenedzser” szorgos kezei között, aki azzal szerzett hír(hedt)nevet magának, hogy súlyos adóssággal terhelt társaságokat vesz a nevére és tüntet el. Százszámra.

„Úgy jöttek-mentek a cégek alattunk, hogy közben sem a munkavégzés helyszíne, sem a betöltött munkakör, sem a havi munkabér nem változott. Én például 8 cég alkalmazásában álltam, úgy, hogy egy tapodtat sem mozdultam, és ugyanazt a formaruhát viseltem. Egyik kft. sem fizetett utánam járulékokat. Nekem eléggé szervezettszerűnek tűnik ez az egész” - magyarázta egy másik egykori alkalmazott, akit - állítása szerint - ugyancsak a Pro-Terminál Globál Hungary Kft. akkori ügyvezetője vett fel, de a nevezett társaság égisze alatt - tetten érhetően - egy másodpercet sem dolgozott. „Gyakorlatilag fantomcégekhez voltunk bejelentve, amelyeket úgy váltogattak, hogy csak kapkodtuk a fejünket” - tette hozzá.

Jelenleg - MÉG - két cég van az élők soraiban, de egyértelmű jelek utalnak arra, hogy már ezeknek sincs sok hátra.

NEW LEVEL SERVICES D.O.O. SUBOTICA Magyarországi Fióktelepe. A külföldi vállalkozás képviseletére jogosult személy: Nagy András Richárd (Budapest). A 2021. évre vonatkozó éves beszámolót a cég nem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A gazdasági egység, anélkül, hogy munkaerőt toborzott volna, 318 alkalmazottat foglalkoztat. Kivétel nélkül olyanokat, akik megfordultak a fenti 10 cégben, vagy azok többségében.

Klecskomix 22 Kft. (alapítás dátuma: 2022. március 16.) Tulajdonos-ügyvezető: Horváth Tibor (Kakucs). A remek üzletemberi adottságokkal rendelkező férfi neve már felbukkant korábban, a 2021 szeptemberében kényszertörléssel „elborított” BISHOP ZOOMGARDEN Kft. tulajdonos-ügyvezetőjeként.

Értesítés munkabér átutalásáról - zsebbe is fizetnek a dolgozóknak

A Privátkopó bűnügyi hírportál megkereste a cégláncolat elején található Pro-Terminál Globál Hungary Kft. és a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. tulajdonosait, Petrás Tibort és Szulyák Tibort. Reagálásuk lényege alább oolvasható.

„Az, hogy a Pro-Terminál Globál Hungary Kft. és a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. sorozatosan „elborított” cégekkel dolgozik, tényszerűen cáfolható. Levelükben olyan cégeket említenek, amely cégekkel közvetlen kapcsolatban biztosan nem álltunk. Közvetett kapcsolatot a világ szinte bármely két cége között lehet találni. Ezekről a cégekről semmilyen információval nem rendelkezünk. Azt, hogy az alvállalkozóink a saját partnereikkel, dolgozóikkal hogyan járnak el, nem kötelező ellenőriznünk, és sok esetben az üzleti titok miatt erre lehetőség sincsen. Amennyiben a Pro-Terminál Globál Hungary Kft. vagy a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. valamelyik alvállalkozójának partnerkapcsolataival, azok adómoráljával problémájuk van, akkor nem minket, hanem az illetékes céget szükséges megkeresniük.”

A bűzlő ügy legfrissebb fejleménye: június elején - kevéssel azt követően, hogy a Privátkopó bűnügyi hírportál kérdésekkel kereste meg a két fővállalkozó társaság tulajdonosait - arról értesítették a NEW LEVEL SERVICES D.O.O. SUBOTICA Magyarországi Fióktelepe és a Klecskomix 22 Kft. állományába tartozó munkavállalókat, hogy „A mai naptól másik cégbe leszünk bejelentve! A fővállalkozó (Pro Terminál) természetesen marad!” Nocsak. Hát, mégis?

A Pro-Terminál Globál Hungary Kft. 2018-ban 55 millió, 2019-ben 73 millió, 2020-ban 91 millió, 2021-ben 82 millió forint adózott eredményt ért el. A KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. 2018-ban 112 millió, 2019-ben 87 millió, 2020-ban 114 millió, 2021-ben 80 millió forint adózott eredménnyel büszkélkedhetett.

Azokról a százmilliókról (levont és lenyúlt járulékok, benyelt áfa), amelyeknek a cégláncolat végén lévő bukócégeknél veszett nyoma, a bűnügyi hírportál nem rendelkezik pontos információkkal. Ami ennél sokkal szomorúbb: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem. Egy biztos: valakiknek a zsebeit gazdagítják a szédületes pénzek. Ezek az úgynevezett üzletemberek vígan élik világukat, nyakig luxusban, miközben a tisztességesen működő vállalkozások, valamint a bérből élők újabb és újabb megszorításokat kénytelenek elszenvedni.

Rendben van ez így?

(folytatjuk)

További friss információk
Vádemelés az érmegyűjtőket megkárosító ügyvéd és társai ellen
Több mint 60 milliós korrupcióval vádolnak egy ügyvédet, aki korábban nyomozó ügyészként a Simonka-ügyben is dolgozott
Időskorút megkárosító román csalókat fogtak egy szabadnapos nyomozónő segítségével Gyöngyösön
Több százmillió forinttal károsították meg a költségvetést
Ügyvédi munkadíjra hivatkozva csalt ki milliókat
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat