Ma: 2024.07.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre
Privátkopó 2024. 04. 09. 10:00:00

Összesen 54 vádlott szerepel abban - a főleg a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget érintő - kiterjedt korrupciós ügyben, amelyben a közelmúltban emeltek vádat. 2022-ben több tucat helyszínen csaptak le a gyanúsítottakra, akik kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre. Az ügyészség Varga Mihály pénzügyminiszter számos korábbi beosztottjára, köztük egy főosztályvezetőre és egy volt helyettes államtitkárra is letöltendő börtönbüntetést kért.Az elsőrendű vádlott, akitől több helyről csaknem háromszázmillió forintot, autókat, ingatlanokat is zár alá vettek, és aki akár tíz évet is kaphat, egy pénzügyminisztériumi referens. Ő olyan korrupciós hálózatot épített ki, amelyben kapcsolatot tartott pályázatírókkal, projektmenedzserekkel, a pályázó cégek vezetőivel, de még a pályázatok helyszíni ellenőrzését is kontroll alatt tartotta. A vádirat szerint több munkatársát, köztük vezető kormánytisztviselőket bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte, hogy a pályázatok nyerjenek, az ellenőrzések kedvezően folyjanak le, a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek és jogorvoslati eljárások elbírálása pedig pozitív legyen.

A vádirat szerint összesen 108, európai uniós forrásból finanszírozott és további 8 hazai forrású pályázat összesen 25 milliárd forintja érintett az ügyben. Külön pikantériája az ügynek, hogy az első hat vádlottnak - mint pénzügyminisztériumi tisztviselőnek - az is a feladatkörébe tartozott, hogy a nemzeti csalás elleni stratégiában meghatározott feladatokat végrehajtsa, és a csalás megelőzésében, annak azonosításában is közreműködjön.

A vádlottak közül hármat nevesítettek a sajtóban:

Karsai Tamás (tizenegyedrendű vádlott), aki 2014 és 2018 között a Pénzügyminisztérium jogelődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára volt;

Barta-Eke Gyula (tizenkettedrendű vádlott), aki korábban a BME kancellárja volt, és Palkovics László korábbi miniszter bizalmasának számít, jelenleg is a Palkovics irányítása alatt álló Autóipari Próbapálya Zala Kft. cégvezetője;

ötvenkettedrendű vádlottként Vancsura István kecskeméti politikus, aki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel együttműködő ügyvédként, a politikus szövetségeseként ismert.

További friss információk
Hivatali vesztegetés: bűnügyi őrizetben Óbuda alpolgármestere
Kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítják a Fidesz tiszabői jelöltjét
Gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség a szocialista Molnár Zsoltot
Felfüggesztették az MSZP-s Molnár Zsolt mentelmi jogát
Kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat