Ma: 2024.02.18. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Erőszakos bűnügyek
Minden szentnek maga felé hajlik a keze: hamis megrendelésekkel csalt ki közel 20 millió forintot egy debreceni cég könyvtárosa
Privátkopó 2023. 12. 05. 8:44:00

A férfi a saját cégétől rendelt - látszólag - szakmai kiadványokat, amit a munkáltatója kifizetett, ezzel több, mint 17 millió forint kárt okozott. Felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszhatja.A vádirat szerint az elkövető 1989 óta dolgozott könyvtárosként egy debreceni székhelyű cégnél, ahol a könyvtárosi munka mellett a szakmai kiadványok beszerzése is feladata volt.

A férfi a munkáltatója képviseletében 2016 márciusa és 2018 szeptembere között összesen 58 szakkönyvre adott le megrendelést egy helyi betéti társaság felé, ami közvetlenül a kiadóktól szerezte be a kiadványokat. A társaság kiállította a díjbekérőket, ami alapján a megrendelő cég kifizette a kiadványok árát. A vádlott azonban megtévesztette a munkáltatóját, mert az irányítása alatt álló betéti társaság ténylegesen semmilyen könyvet nem rendelt meg, a fizetéshez megadott bankszámla pedig a sajátja volt.

Az elkövető munkáltatója belső vizsgálatot rendelt el, ahol több szabálytalanságot is feltártak. A vádlott a vizsgálat során tettének leplezésére olyan valótlan számlákat és banki utalási bizonylatokat nyújtott be, amik azt a látszatot keltették, hogy a szakkönyvek számlázása és kiszállítása is megtörtént.

A munkáltató cég az okozott kár miatt polgári peres eljárást indított a férfi által irányított társaság ellen, amelyben a bíróság az elkövetőt kötelezte az okozott kár és annak kamatai megfizetésére.

Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozott.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfit jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Vádiratában a törvényi feltételek fennállása esetére indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlottat 1 év és 6 hónap börtönbüntetésre ítélje, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre függessze fel.

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat