Ma: 2024.07.12. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Vállalkozási szerződésnek álcázták a munkaerőkölcsönzést
Privátkopó 2024. 06. 13. 15:10:00

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás, költségvetési csalás és sikkasztás bűntette miatt tíz vádlottal szemben emelt vádat. Az elkövetők az adózási szabályokat kijátszva okoztak vagyoni hátrányt a költségvetésnek.A vád szerint két újszászi férfi még 2018-ban állapodott meg egy budapesti székhelyű, rakodási tevékenységet végző gazdasági társaság ügyvezetőjével abban, hogy a cég nagyszámú munkavállalót igénylő tevékenységéhez úgy biztosítják a munkaerőt, hogy az általuk irányított gazdasági társaságokon keresztül ténylegesen munkaerőt kölcsönöztek, amit azonban vállalkozási szerződésnek álcáztak.

A megrendelő cég a munkaerőkölcsönzésre vonatkozó adózási szabályokat kijátszva nem vallotta és nem fizette be az áfát, hanem a fiktív vállalkozói szerződés alapján kiállított számlák áfa tartalmával a fizetendő adóját csökkentette.

Az áfát a munkaerőt kölcsönző gazdasági társaságok sem fizették meg, ők stróman cégek által kiállított további valótlan számlákkal csökkentették az áfájukat. A két férfi 2019-2021. években összesen 85 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, amely részben önkéntes megtérítés, részben lefoglalás útján teljes egészében megtérült.

A munkaerőt kölcsönző céget irányító újszászi férfi a saját cégét is megrövidítette, ugyanis a megrendelőtől származó bevételből 126 millió forintot elsikkasztott, ebből fizette ki - az ügyben szintén vádlottként szereplő - valótlan számlákat kiállító személyeket és a cselekményhez segítséget nyújtó könyvelőt. A férfi ezután több mint 52 millió forintot juttatott az üzletet szerző, szintén újszászi lakos társának, akivel szemben pénzmosás miatt is vádat emelt az ügyészség.

Az ügyészség a vádiratában a bűncselekményt kitervelő két férfivel szemben börtönbüntetés kiszabására, pénzbüntetésre, közügyek gyakorlásától eltiltásra, vagyonelkobzásra, és gazdasági társaság vezetésétől történő eltiltásra tett indítványt.

Az ügyben a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat