Ma: 2023.02.23. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Ennek a négy magyarországi cégnek üzletrészét és bankszámláját zároltatta a catanzarói államügyészség az olasz 'Ndrangheta maffia pénzmosásával összefüggésben
Privátkopó 2023. 02. 06. 7:26:00

A catanzarói államügyészség indítványára négy, budapesti székhelyű cég (Veritas Menedzsment Kft., Luxury Re Kft., Maensi Construction Kft, Ares Properties Kft.) üzletrészeit, valamint bankszámláit vették bűnügyi zár alá az olasz 'Ndrangheta elnevezésű, hírhedt maffiacsoport pénzmosási ügyével összefüggésben. A társaságok alapító dokumentumait dr. Szilágyi Edina ügyvédnő szerkesztette és ellenjegyezte, ő volt az Olaszországban élő tulajdonosok magyarországi kézbesítési megbízottja, továbbá az egyik kft. tulajdonosa. Ugyancsak zárolták két, a rettegett olasz bűnszervezethez kötődő, jelenleg letartóztatásban lévő férfi - Gaetano Loschiavo és Giovanni Barone - Magyarországon vezetett bankszámláját is.                    Dr. Szilágyi Edina arcáról már lefagyott a mosoly

A olasz bűnügyi hatóságok számára a calabriai maffiózók dr. Szilágyi Ednával folytatott telefonbeszélgetései lehallgatásából vált világossá, hogy Giovanni Barone és Gaetano Loschiavo - a 'Ndrangheta Bonavota-klánjának tagjaiként - szoros kapcsolatban állt a budapesti ügyvédnővel, akinek Szent István körúti irodájában lehallgató berendezést helyeztek el a nyomozók, így jutottak újabb és újabb információkhoz az olasz bűnügyesek. A leplezett eszközzel rögzített megbeszélések során többször szóba került egy, dr. Szilágyi ügyvédi irodája címére bejegyzett, 2016 novemberében alapított társaság, a Veritas Menedzsment Kft. Ezt a céget akarták felhasználni arra, hogy egy, ománi szultánokból álló befektetői csoportot lehúzzanak. A kft. ügyvezetői - formálisan - a Cipruson élő Baxter Kenneth David, valamint - ténylegesen - Gaetano Loschiavo voltak, akiknek magyarországi kézbesítési megbízottjaként dr. Szilágyi Edina került bejegyzésre a cégjegyzékbe. A Veritas tulajdonosi jogait a Limassolban alapított Shortlist Management Limited gyakorolta, amelynek magyarországi kézbesítési megbízottja ugyancsak dr. Szilágyi Edina volt. A jelentős NAV-tartozást felhalmozó, csalás elkövetése céljából létrehozott vállalkozással szemben 2019 augusztusában kényszertörlési eljárás indult. Nem sokkal ezt megelőzően, 2019. január 24-én, a Veritas Menedzsment Kft. vezetését „átpasszolták” egy, akkor mindössze nyolc napja létező társaságnak, a GattobInc Zrt.-nek (vezérigazgató-részvényes: dr. Vig Mór). A zrt. egyébként 2019-ben és 2020-ban nulla forint éves árbevételt realizált.

A nyomozás adatai szerint Gaetano Loschiavo 2016. november elején (éppen a Veritas Menedzsment Kft. alapítása környékén) Budapestre utazott. Az utazását és a tartózkodását Giovanni Barone szervezte. Barone azt kérte Loschaviotól, hogy lépjen kapcsolatba egy Edina nevű nővel, akit „ügyvéd” néven is emlegettek a Bonavota-klán köreiben. Giovanni Barone egy sor külföldi céget hozott létre Európában, amelyek közül több - dr. Szilagyi Edina magyar ügyvéd közreműködésével - Magyarországon, budapesti székhellyel működött.

                                                    Gaetano Loschiavo

A 2022 januárjában alapított Liquid Finance Kft. tulajdonosa a Barone érdekkőrébe tartozó C&C IMMOBILIARE S.R.L., amelynek magyarországi kézbesítési megbízottja a Limetta Home Kft. Utóbbi cég tulajdonosa dr. Szilágyi Edina, ügyvezetője pedig a húga, Szilágyi Éva Erzsébet. (Az olasz férfi és dr. Szilágyi Edina egy nyaralás alkalmával ismerték meg egymást, közöttük érzelmi kapcsolat szövődött.)

A 2010 októberében létrehozott UMBRELLA CORORATION Kft. tulajdonosa és ügyvezetője maga Giovanni Barone volt. A könyvelő végzettségű férfi magyarországi kézbesítési megbízottjaként dr. Kuczi Petra járt el. A súlyos adótartozással terhelt társasággal szemben 2015 szeptemberében kényszertörlési eljárást rendelt el a cégbíróság.

Az ugyancsak bűnügyi intézkedés alá vont, 2017-ben alapított LUXURY RE Kft. tulajdonosa szintén dr. Szilágyi Edina, ügyvezetője pedig a testvére, Szilágyi Éva Erzsébet. A társasággal szemben - adótartozás miatt - NAV-végrehajtás van érvényben.

A gyanúsított testvérek - Szilágyi Éva Erzsébet és Szilágyi Edina - felhőtlen hangulatban, Olaszországban

A 2017-ben bejegyzett MAENSI Costruction Kft. ügyvezető-tulajdonosa 2018. november 16. napjáig Giancarlo Ventrici, 2018. november 16-tól 2020. február 8. napig Saverio Boragina volt. Mindkét személy magyarországi kézbesítési megbízottjaként dr. Szilágyi Edina neve olvasható a cégnyilvántartásban. A NAV-végrehajtás hatálya alatt álló vállalkozást 2020 februárjában kényszertörölte az illetékes cégbíróság.

A 2018 novemberében alapított, és dr. Szilágyi Edina ügyvédi irodája címére bejegyeztetett Ares Properties Kft. ügyvezető-tulajdonosaként az olasz Anna Maria Durante neve szerepel a cégiratokban. A hölgy magyarországi kézbesítési megbízottja: dr. Szilágyi Edina. A társasággal szemben 2021. július 1. napján - az adóhivatal kezdeményezésére - kényszertörlési eljárás indult,

A 'Ndrangheta Olaszország és a világ egyik legerősebb maffiaszervezetének számít, a kilencvenes évektől maga mögé szorította a szicíliai Cosa Nostrát is. A családi klánokból felépülő 'Ndrangheta a latin-amerikai és afrikai kábítószer első számú európai „forgalmazója”, érdekelt a fegyverkereskedelemben, az embercsempészetben és az uzsorakölcsönzésben is. Éves „üzleti” bevételét közel 5 milliárd euróra becsülik. A bűnös úton szerzett és tisztára mosott pénzeket az építőipartól kezdve a vendéglátásig szinte minden iparágba befekteti, még közbeszerzési pályázatokon való fiktív részvételekkel is. 

Olaszországban a második világháború óta 28 oknyomozó újságírót öltek meg bűnszervezetek. Jelenleg 15 olasz újságíró él bűnügyi védelem alatt. 

(folytatjuk)

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat