Ma: 2024.02.26. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Balesetek, tűzesetek, katasztrtófák
Ötmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az államnak az eldobós cégeket felhasználó bűnszervezet
Privátkopó 2023. 12. 06. 14:34:00

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség vádat emelt a költségvetésnek áfa és járulékok tekintetében több mint 5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetek és a hozzájuk kapcsolódó céghálók tagjaival szemben.A vádirat szerint a túlnyomórészt őrzés-védelemmel foglalkozó cégek vezetői a 2016-2021 közötti időszakban azért, hogy a munkavállalóik után ne kelljen közterheket, valamint a vagyonvédelem, mint általuk nyújtott szolgáltatás után áfát fizetni, igénybe vették két különböző bűnszervezet segítségét.

A bűnszervezetek által nyújtott szolgáltatás lényege szerint a megrendelők munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, amelynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő áfát  részben bevallották, de azt nem fizették meg. A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezése céljával a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

A váddal érintett cégek száma közel 150, míg a nyomozás során 153 személy gyanúsítottkénti felelősségre vonására került sor. Az eljárás végén az ügyészség 22 személyt rótt meg, 7 terhelttel szemben feltételes ügyészi felfüggesztésről határozott. Mindezeken túlmenően ügyészi intézkedés kilátásba helyezésével az együttműködő és az okozott vagyoni hátrányt megtérítését vállaló további 10 gyanúsított esetében határozott feltételes ügyészi felfüggesztésről és 17 személlyel kötött egyezséget.

Az ügyészi intézkedések folytán 430 millió forint térült meg a költségvetésnek okozott vagyoni hátrányból. A NAV illetékes bűnügyi igazgatósága által folytatott és ügyészi irányítású nyomozásban korábban további 1 milliárd 400 millió forint biztosítására került sor a Vagyon-visszaszerzési Hivatal közreműködésével.

A főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 86 személlyel szemben.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

(Fotó: illusztráció)

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat