Ma: 2024.07.17.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Milliárdos kárt okozott a pénzmosó hálózat
Privátkopó 2024. 03. 26. 7:33:00

Mintegy négyezer károsult és csaknem 1,4 milliárd forint anyagi kár a mérlege annak a nagyszabású pénzmosásnak, amelynek elkövetőire öt vármegye tizenegy helyszínén csaptak le a rendőrök.Hónapokig tartó előkészítő és felderítő munka előzte meg azt az összehangolt rendőrségi rajtaütést, amelyet 2024. március 19-én, hajnalban tartottak a Fejér vármegyei zsaruk Pest, Heves, Komárom-Esztergom, valamint Veszprém vármegyei kollégáikkal közösen.

Könnyű pénzkereseti lehetőséggel és extra magas bevétel ígéretével szedték rá áldozataikat azok a bűnözők, akik 2022 októbere és 2023 márciusa között folytatták illegális online tevékenységüket. A bűnözők azt a látszatot keltették, hogy egy ismert amerikai filmstúdió szerződött partnerei, és regisztrációhoz, valamint kaució feltételéhez kötött online munkát hirdettek. A regisztráció után az elkövetők egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartották a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

Az online felületeken regisztrált felhasználóknak egy konkrét összeg befizetését követően meghatározott számú filmelőzetes megtekintéséért cserébe mind nagyobb mértékű pénzjutalmat és kifizetéseket ígértek a csalók. A még nagyobb haszon reményében - mind nagyobb összegek befizetése után - egyre magasabb szintekre lehetett regisztrálni, amelyeken a megnézendő filmelőzetesek után járó pénzösszeg is fokozatosan nőtt. A weboldal üzemeltetői pluszjövedelemmel honorálták, ha a sértettek újabb és újabb jelentkezőket szerveztek be. A sértettek bizalmát erősítette, hogy a 2022 novemberében regisztrált ügyfelek 2023 januárjában visszakapták az előzetesen befizetett kauciót, ezen kívül a filmelőzetesek megtekintéséért járó „fizetésüket” is felvehették. A kaució összege 49 000-től 2 430 000 forintig terjedt.

Az átverésre használt honlapot az elkövetők 2023. március 4-én megszüntették, és az üzenetküldő alkalmazáson keresztül is elérhetetlenné váltak. Ezt követően egyre nagyobb számban jelentkeztek károsultak a rendőrségen. A nyomozók az ügy kivizsgálása érdekében széles körű adatgyűjtésbe kezdtek.

A hónapokon keresztül zajló nyomozás 2024. március 19-én újabb fordulatot vett, amikor is a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság koordinálásával, negyven nyomozó részvételével tizenegy helyszínen tartottak összehangolt akciót a zsaruk, akik tizenegy személyt fogtak el. Közülük akadt olyan, aki nehéz anyagi körülmények között élő embereket néhány ezer forintért vett rá pénzmosásra a számlanyitással és a milliós összegek felvételével.

A rendőrök csaknem 10 millió forint értékben járműveket, 15 mobiltelefont, 2 tabletet, 1 laptopot foglaltak le, 3 ingatlant pedig zár alá vettek. Az eljárás során több mint háromszáz tanút hallgattak ki, a gyanúsítottak közül négy  személy letartóztatását a bíróság elrendelte, heten szabadlábon védekeznek.

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat