Ma: 2024.05.10. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Eurómilliókat mozgatott a drogkereskedelemmel foglalkozó olasz maffia - a pénzmosások központja egy budapesti ügyvédnő irodája volt (fotókkal)
Privátkopó 2023. 01. 28. 10:16:00

A Vibo Valentia, Budapest, Omán és Ciprus között zajló csalást a Carabinieri del Ros tárta fel, a nyomozást a catanzarói maffiaellenes ügyész, Nicola Gratteri vezeti. Az európai elfogatóparanccsal rács mögé juttatott budapesti ügyvédnő több - az olasz, a magyar és a ciprusi jog szerint nemrégiben lefoglalt - cég üzletrészeinek 50 százalékos tulajdonosa. A vád szerint a vállalkozásokat azért hozták létre, hogy elősegítsék a Sant'Onofrio-i székhelyű 'Ndrangheta bűnszervezet pénzmosási tevékenységét. A Vibo Valentia tartományban található faluban kevés lélek él, de erős maffiacsaládok lakják, akik drogkereskedelemre, uzsorázásra építették birodalmukat.A Rinascita 3 Assocompari névre keresztelt nyomozás - egyebek mellett - rekonstruálta annak a csalásnak a részleteit is, amelyet 2017-ben a maffia követett el Omán volt miniszterehelyettese ellen, aki egy befektető társaságon keresztül kétmillió eurót fizetett arra a hamis ígéretre, amely szerint a cége megszerzi az üzletrészek 30 százalékát egy olyan budapesti kft.-ben, amely értékes ingatlannal rendelkezik.

Az 'Ndrangheta és a fiktív cégek közötti kapcsolatokat számos telefonos és környezeti lehallgatás révén fedezték fel az olasz bűnügyi hatóságok.

A bűnszövetkezet külföldi (főleg svájci, angol, ciprusi és magyar) cégeken keresztül jelentetett meg hirdetéseket azzal céllal, hogy beszivárogjanak súlyos pénzügyi gondokkal küzdő nemzeti vállalatokba, azt ígérve, hogy nehéz gazdasági helyzetükön külföldi befektetési csatornákon keresztül javítanak, adósságaikat csökkentik. 

Magyarországon és további európai országokban - így Cipruson, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Dániában - működő cégek a bűnös tevékenységekből származó pénzek tisztára mosását követően ingatlanokba, jachtokba és luxusvillákra történő befektetéseket hajtottak végre, ezzel a 'Ndrangheta of Sant'Onofrio (Vibo Valentia) bűnözői csoport eurómilliókat mozgatott, amelynek központja egy magyar ügyvéd, dr. Szilágyi Edina Margit irodája volt. 

A maffia szolgálatában: a pénzmosással és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsított dr. Szilágyi Edina Margit

A büntetőeljárásban nyolc letartóztatást és három eltiltó intézkedést hajtottak végre. Valamennyi letartóztatott személyt nemzetközi pénzmosás, csalárd értékátruházás, nemzetközi csalás és egyéb, a maffia súlyosító körülményei között elkövetett bűncselekményekkel vádolják. Rács mögé került az 53 éves Giovanni Barone az a gyanúsított, aki az olasz, a magyar és a ciprusi jog alapján létrehozta azt a céghálózatot, amely a banda javára végzett pénzmosási tevékenységeket), a 62 éves Basilio Caparrotta, az 52 éves Basilio Caparrotta, az 55 éves Gerardo Caparrotta, a 45 éves Giuseppe Fortuna, a 60 éves  Giuseppe Fortuna, a 35 éves Gaetano Loschiavo, az 57 éves dr. Szilagyi Edina Margit.

A cégvezetői tisztség gyakorlásától történő eltiltó intézkedések három gyanúsítottat, a 71 éves Saverio Boraginát, a 47 éves Annamaria Durantét, valamint az 54 éves Szilágyi Éva Erzsébetet (dr. Szilágyi Edina Margit testvérét) érintették. Lefoglalást rendeltek el öt cégnél, ebből négy budapesti székhelyű, valamint bűnügyi zár alá vették az Azimut márkájú „Nelly Star” elnevezésű jachtot.

Az olasz bűnügyi szervek gyanúja szerint az ügyvédnő - a státuszát kihasználva - bűntársaival (köztük a húgával) formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodája címére bejegyzett és ott működtetett magyarországi cégeket, azokat ugyanakkor a bűnbanda vezetője teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta, és bűncselekményekből származó jövedelem tisztára mosására használta. 

Az ügyvédnő ellen kilenc - összesen 20 év szabadságvesztéssel büntethető - bűncselekmény elkövetésével összefüggésben az olaszországi Catanzarói Bíróság bocsátott ki európai elfogatóparancsot, hogy a büntetőeljárást az olasz hatóságok le tudják folytatni ellene.

A bűnügy kulcsfigurája, az „igen sokrétű tevékenységet végző” budapesti ügyvédnő

Dr. Szilágyi Edina Margit ügyvéd 1990-ben fejezte be jogi tanulmányait az ELTE Állam - és Jogtudományi Karán, Budapesten.
Az ügyvédi szakvizsga letételét követően 1993. május 1. napjától dolgozik egyéni ügyvédként, irodáját is ekkor alapította meg,

„Ügyvédi tevékenységem során mind magyar, mind pedig külföldi állampolgárságú ügyfelek részére végzek igen sokrétű tevékenységet. Ügyfeleim között mindenekelőtt olasz állampolgárságú és anyanyelvű ügyfelek találhatók, mivel angol és olasz nyelven igen jól beszélek. A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara tagja vagyok” - olvasható dr. Szilágyi irodájának honlapján.

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat