Ma: 2024.07.15. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Rendőrségi hírek, közlemények
Visszaélt orvosi helyzetével - lebuktatta az NVSZ
Privátkopó 2024. 06. 14. 10:29:00

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádja alapján a bíróság súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki valós vizsgálat nélkül igazolta, hogy egy „beteg” nem szállhat repülőgépre. Az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálata és feljelentése alapján indult.Az 54 éves férfi főorvosként rendelt egy budapesti ambulancián. A Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot indított vele szemben, annak ellenőrzésére, hogy - akár pénzt is elfogadva - hajlandó-e valós betegség nélkül igazolni, hogy valaki kezelés alatt áll. 

Az NVSZ munkatársa, a tárgyalótiszt, ebbéli minőségét leplezve, 2023 áprilisában beszélgetést kezdeményezett a vádlottal. Azt mondta, hogy egy vietnámi ügyfelét ki fogják toloncolni, azonban ezt szeretné egy olyan orvosi igazolással késleltetni, amely szerint egészségügyi okból nem utazhat repülővel. A tárgyalótiszt közölte a vádlottal, hogy a vietnámi személynek valójában nincs egészségügyi problémája és nem is tud megjelenni a rendelésen, mert jelenleg épp külföldön tartózkodik. A tárgyalótiszt - az orvos korrumpálhatóságának vizsgálata érdekében - azt is mondta, hogy az igazolásért 100 ezer forintot fizet neki. 

A vádlott a felajánlott összegre azt válaszolta, hogy az jól hangzik, de majd később megbeszélik, mivel tart attól, hogy egy megbízhatósági vizsgálat alapján - nem tudva, hogy éppen az folyt - nyomozás indulhat ellene, és börtönbe kerülhet. Ennek ellenére a vádlott nem zárkózott el attól, hogy segítsen, és a vietnámi ügyfél távollétére tekintettel megoldásként javasolta egy másik személy megjelenését a rendelésen.

Néhány nappal később a rendelési időben az előző, és egy másik tárgyalótiszt - aki a vietnámi személyt „helyettesítette” - bementek az orvoshoz. A vádlott a „beteget” nem vizsgálta meg, adatokat sem kért tőle. Ezután a kezelőlapra a megállapodás szerint rávezette angolul, hogy a vietnámi „beteg” repülésre alkalmatlan állapotban van, és a látszat erősítése érdekében még egy gyógyszert is felírt a részére. Az orvos vesztegetési pénzt ugyan nem fogadott el, a kötelezettségét azonban - annak szándékával, hogy ezzel valakinek jogtalan előnyt szerezzen - megszegte.

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség közfeladati helyzettel visszaélés bűntettével vádolta meg az orvost, és indítványozta, hogy a bíróság - tárgyalás mellőzésével - szabjon ki vele szemben pénzbüntetést.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vád alapján a férfit 600 000 forint pénzbüntetéssel sújtotta. 

A büntetővégzés egyelőre nem jogerős.

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat