Ma: 2024.05.21. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Elkészült Magyarország bűnözési térképe - nagy a rend...
Privátkopó 2024. 04. 10. 11:12:00

2023. meglehetősen bűnös évnek számított Magyarországon. 2018 óta nem regisztráltak ugyanis annyira sok bűncselekményt, mint tavaly - írja az Infostart.Területileg óriási különbségek mutatkoznak azt illetően, hol, mekkora mértékben nőtt a bűnelkövetések száma az országban. Ha például az összes bűnelkövetés számait nézzük, akkor Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében például teljességgel kilőttek a bűnesetek. Azok száma ugyanis egyetlen év alatt, 2022-2023 között 40 százalékkal emelkedett. 5525 eset helyett tavaly már 7748-at regisztráltak. Ugyancsak magas, 28 százalékos emelkedést láthatunk Hajdú-Bihar vármegyében, ahol az esetszámok 5608-ról 7159-re ugrottak. De dobogós esetszám-emelkedés volt megfigyelhető Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol alapvetően is nagyon magas bázisról, 12852-ről 15108-ra emelkedett a bűncselekmények elkövetésének a száma, ami arányaiban 17 százalékos emelkedés.

Ugyancsak 10 százalék felett nőtt még a bűnelkövetések száma Pest, Komárom-Esztergom, Vas, Tolna, és Csongrád-Csanád vármegyékben is, miközben például érdemi változás Budapesten nem volt, akárcsak Heves vármegyében sem. Az érme másik oldalán viszont Nógrád megyében jócskán, 14 százalékkal csökkent az elkövetések száma, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 9, míg Győr-Moson-Sopronban 6 százalékkal estek vissza ezek a számok.

Testi sértés

A testi sértéseket tekintve, Baranya vármegyében összességében 18 százalékkal jelentettek több esetet 2023-ban, 2022-höz képest. A második helyen holtversenyben Veszprém és Bács-Kiskun végzett egyaránt 13-13 százalékos esetszám-emelkedéssel. Miközben a dobogó harmadik fokán Pest vármegye állt 8 százalékos változással. Ehhez képest például Fejér megyében nem változtak a számok, de érdemben olyan vármegyékben sem volt változás, mint Zala, Budapest, Komárom-Esztergom vagy Szabolcs-Szamár-Bereg.

A lista másik oldalán viszont óriási zuhanással Győr-Moson-Sopron vármegye található, itt a testi sértések száma 43 százalékkal esett vissza. Így míg 2022-ben 331 regisztrált eset volt, addig 2023-ban már csak 188. De ugyancsak 30 százalékkal kevesebb eset történt Csongrád-Csanádban, és 18 százalékos esést mértek Somogyban. 15 százalékos volt viszont a csökkenés Nógrádban, 14 százalékos Békésen és 12 százalékos Vas megyében. Az arányokból kiolvasható, hogy országosan ha nem is sokkal, de átlagosan azért 4 százalékkal csökkent a testi sértések száma.

Ittas/bódult vezetés

Bár összességében országos léptékben 7 százalékkal visszaesett az ittas/bódult vezetések száma, azért nem minden vármegyében volt pozitív a változás iránya. Olyannyira nem, hogy Hajdú-Biharban például összességében 32 százalékkal emelkedett az ittas vezetések száma: 433-ról 573-ra. De ugyancsak magas, 15 százalékos emelkedés volt megfigyelhető Tolna megyében, és 10 százalékos Vas megyében. De ugyanígy nőttek a számok Veszprémben és Bács-Kiskunban is.

Ezzel szemben Nógrád vármegyében 29 százalékkal csökkent az ittas vezetések száma, de Hevesen is 23, míg Fejér és Békés vármegyében egyaránt 22-22 százalékkal esett vissza az ilyen jellegű bűncselekmények száma. De magas, több mint 10 százalékos hanyatlást produkált Győr-Moson-Sopron, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya, Csongrád-Csanád és Borsod-Abaúj-Zemplén is.

Lopás

A lopások számában országosan átlagosan 5 százalékos emelkedés volt megfigyelhető, de az átlagnál jóval nagyobb mértékben, 37 százalékkal nőtt a lopások száma Hajdú-Bihar vármegyében. A második helyen Pest vármegye futott be, 20 százalékos esetszám-növekedéssel, amit a harmadik helyen 17 százalékos megugrással Tolna vármegye követett. De legalább 10-15 százalékos emelkedést regisztráltak Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Heves és Békés vármegyében is.

Ehhez képest a 2023-ban meglepően jól teljesítő Nógrád megyében a lopások 20 (!) százalékkal csökkentek, de Veszprém is 13, míg Baranya és Győr-Moson-Sopron is 11-11 százalékos esést tudott felmutatni. Csökkenést regisztráltak még Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szamár-Bereg, Bács-Kiskun, Zala és Somogy vármegyékben is.

További friss információk
Túl sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, savat itattak egy férfival és magára hagyták
17 éves fiút vert agyon és rabolt ki egy cigánybűnöző - még a cipőjét is magával vitte
Kegyetlen pedofilt ítéltek életfogytig tartó szabadságvesztésre
Rabolt pénzből fizette vissza az elsikkasztott százezreket a dohánybolti eladó
Súlyosabb büntetés kiszabását kezdeményezi a főügyészség Gyárfás Tamással és Portik Tamással szemben
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat