Ma: 2022.10.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
A BRFK nyomozói felszámolták a pénzmosó cégeket - közel 17 milliárd forint érkezett a bankszámlákra
Privatkopo.info 2022. 05. 31. 6:49:00

Milliárdok érkeztek 32 különböző országból egy Magyarországon működő bűnszervezet által használt bankszámlákra. A pénzmosásnak a BRFK nyomozócsoportja vetett véget, a bűnügyi elemzőmunkát az Europol támogatta. A rendőri művelet gyorsmérlege: 44 gyanúsított, 407 zárolt bankszámla, 678 millió forintnyi lefoglalt pénz.Bűnszervezetben, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntett és más bűncselekmények gyanúja miatt két éve indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A nyomozás adatai szerint a bűnszervezetet egy Magyarországon élő, 48 éves, izraeli állampolgárságú férfi irányította, és szervezőkön keresztül, strómanok közreműködésével alapítottak vagy vásároltak cégeket. Ezek a cégek nem végeztek valódi gazdasági tevékenységet, csak a nevükre nyitott forint- és euro bankszámlákra volt szükség, hogy azokra a világ minden tájáról különféle online elkövetett (jellemzően úgynevezett számlaváltós- és kriptovaluta-befektetésekkel kapcsolatos) csalásokból származó pénzeket utaljanak.

A rendkívül szövevényes bűnügy felderítésére a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán külön nyomozócsoport alakult. A budapesti nyomozók tevékenységét az Europol pénzmosás elleni küzdelemmel foglalkozó egysége elemző-kapacitásaival és a nemzetközi információcsere elősegítésével támogatta. Az eljárás 2022. május 9-ére jutott el odáig, hogy a fővárosi rendőrök az Europol munkatársaival Budapesten és környékén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyszerre 24 helyszínen tartottak kutatást. Az akcióban 184-en vettek részt, bevetettek nemcsak kábítószer-, hanem különlegesen képzett pénzkereső kutyákat is. Csak ezen a napon 16 embert fogtak el, és hallgattak ki gyanúsítottként; többek között lefoglaltak mintegy 60 ezer eurót, 22 millió forintot, egy luxusautót, kábítószergyanús anyagokat, négy éles- és egy gumilövedékes fegyvert, lőszereket, 36 bankkártyát, számos adathordozót, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, ékszereket és zálogjegyeket.

Az összehangolt akción kívül a BRFK gazdaságvédelmi nyomozói további feltételezett elkövetőket fogtak el, így az eljárásnak jelenleg összesen 44 gyanúsítottja van - köztük 10 szervező és 34 stróman. Utóbbiak jellemzően rossz anyagi körülmények között élő emberek, akik minimális anyagi ellenszolgáltatásért cserébe adták át személyes adataikat, esetenként közreműködtek az összegek felvételében és átadásában is. A külföldön elkövetett bűncselekményekről nem rendelkeztek információval, csak azzal az egy emberrel álltak kapcsolatban, aki beszervezte őket.

A pénzmosáshoz felhasznált 94 gazdasági társaság 407 bankszámlájára az eljárás adatai szerint összesen 16,8 milliárd forint érkezett, amelyből a nyomozóknak készpénzben és számlák zárolásával 678 millió forintot sikerült lefoglalni.

Hat szervező már letartóztatásba került, egy bűnügyi felügyelet alatt áll.

További friss információk
Ügyvédi munkadíjra hivatkozva csalt ki milliókat
Súlyos költségvetési csalás gyanújába keveredett a volt sztárnyomozó őrző-védő cége
Több milliárd forintos költségvetési csalássorozat érintettje a magyarországi biztonsági piac egyik legnagyobb szereplője
Több százmilliós áfacsalási ügybe keveredett a Biocom étrend-kiegészítőket forgalmazó „Ökonet-Európa” Kft.
Sikkasztott egy borsodi hegybíró
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat