Ma: 2024.07.12.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Csalások végrehajtását segítő telefonközpontra csaptak le a kibernyomozók
Privátkopó 2024. 03. 22. 5:57:00

A rendőrségre 2024. március 1-jén érkezett feljelentés arról, hogy egy nőt korábbi befektetései kapcsán arra hivatkozva hívtak fel, hogy a hozamot elutalják neki.  Ezért telepíttették vele az Anydesk nevű programot. Mivel az ügy másik sértettje egy védett állományba tartozó személy volt, így a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) munkatársai is szerepet kaptak a felderítésben és a pécsi nyomozókkal közösen kezdték meg a szálak felgöngyölítését, amelyről feltételezték, hogy köze lehet a telefonos csaláshoz.Az NVSZ munkatársai az elfogások alkalmával és a kutatások helyszínein szaktanácsadóként vettek részt. Az ő kiberfelderítési egységük rendelkezik azzal a szaktudással és technológiával, amivel a rendőrség online csalások elleni nyomozásit támogatni tudják.

A közös munka eredményeként március 7-én, egy szolnoki házban a baranyai rendőrök informatikai eszközöket foglaltak le. 

A pécsi nyomozók és az NVSZ szakembereinek helyszíni adatelemzése alapján a szálak egy másik szolnoki címre vezettek, így rövid idő elteltével már azt a lakást kutatták át. Ott szintén különböző informatikai eszközöket foglaltak le, illetve a lakásból előállítottak egy 63 éves férfit, akinek az elszámoltatásakor felmerült egy külföldi állampolgárságú személy érintettsége is. Mivel ő éppen Szolnokon tartózkodott, így nem sokkal később kattant a bilincs a 38 éves ukrán férfi kezén is, akinek a budapesti lakásán tartott kutatáskor további informatikai eszközöket, headseteket, CB-rádiókat, és több mint ezer SIM-kártyát találtak, amelyek alapján a lakás vélhetően call centerként üzemelhetett.

A szálak ezután ismét Szolnokra vezettek, így a pécsi nyomozók a szolnoki munkatársaik segítségével átkutatták a város egyik irodáját, ahol a korábbi helyszínekhez hasonlóan informatikai eszközöket foglaltak le.

Március 11-én, hajnalban egy újabb helyszínt lepleztek le a rendőrök. Szolnok közelében fogtak el egy 46 éves ukrán férfit, akinek a lakásában nagy mennyiségben találtak olyan számítástechnikai eszközöket, amelyeket feltehetően bűncselekmények elkövetéséhez használtak.

A rendőrök a 63 éves magyar férfit, valamint a 38 és a 46 éves ukrán férfiakat is előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Vallomást egyikőjük sem tett. Mindhármukat őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat, amit a bíróság elrendelt.  A lefoglalt eszközöket a szakértők jelenleg is vizsgálják.

A gyanúsítottak ellen információs rendszer felhasználásával nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

További friss információk
Csalás és pénzmosás: strómanok rendőrkézen
Szemetesben landolt a mosott pénz
Így néz ki Magyarországon egy - papíron - 20 millió forintért felújított sportpálya
6,5 millió forintot húzott le a szerelemre vágyó nőtől a hamis profillal vadászó szélhámos
Munkáltatójától sikkasztott a hitelközvetítő
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat