Ma: 2024.05.10. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Csalások végrehajtását segítő telefonközpontra csaptak le a kibernyomozók
Privátkopó 2024. 03. 22. 5:57:00

A rendőrségre 2024. március 1-jén érkezett feljelentés arról, hogy egy nőt korábbi befektetései kapcsán arra hivatkozva hívtak fel, hogy a hozamot elutalják neki.  Ezért telepíttették vele az Anydesk nevű programot. Mivel az ügy másik sértettje egy védett állományba tartozó személy volt, így a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) munkatársai is szerepet kaptak a felderítésben és a pécsi nyomozókkal közösen kezdték meg a szálak felgöngyölítését, amelyről feltételezték, hogy köze lehet a telefonos csaláshoz.Az NVSZ munkatársai az elfogások alkalmával és a kutatások helyszínein szaktanácsadóként vettek részt. Az ő kiberfelderítési egységük rendelkezik azzal a szaktudással és technológiával, amivel a rendőrség online csalások elleni nyomozásit támogatni tudják.

A közös munka eredményeként március 7-én, egy szolnoki házban a baranyai rendőrök informatikai eszközöket foglaltak le. 

A pécsi nyomozók és az NVSZ szakembereinek helyszíni adatelemzése alapján a szálak egy másik szolnoki címre vezettek, így rövid idő elteltével már azt a lakást kutatták át. Ott szintén különböző informatikai eszközöket foglaltak le, illetve a lakásból előállítottak egy 63 éves férfit, akinek az elszámoltatásakor felmerült egy külföldi állampolgárságú személy érintettsége is. Mivel ő éppen Szolnokon tartózkodott, így nem sokkal később kattant a bilincs a 38 éves ukrán férfi kezén is, akinek a budapesti lakásán tartott kutatáskor további informatikai eszközöket, headseteket, CB-rádiókat, és több mint ezer SIM-kártyát találtak, amelyek alapján a lakás vélhetően call centerként üzemelhetett.

A szálak ezután ismét Szolnokra vezettek, így a pécsi nyomozók a szolnoki munkatársaik segítségével átkutatták a város egyik irodáját, ahol a korábbi helyszínekhez hasonlóan informatikai eszközöket foglaltak le.

Március 11-én, hajnalban egy újabb helyszínt lepleztek le a rendőrök. Szolnok közelében fogtak el egy 46 éves ukrán férfit, akinek a lakásában nagy mennyiségben találtak olyan számítástechnikai eszközöket, amelyeket feltehetően bűncselekmények elkövetéséhez használtak.

A rendőrök a 63 éves magyar férfit, valamint a 38 és a 46 éves ukrán férfiakat is előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Vallomást egyikőjük sem tett. Mindhármukat őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat, amit a bíróság elrendelt.  A lefoglalt eszközöket a szakértők jelenleg is vizsgálják.

A gyanúsítottak ellen információs rendszer felhasználásával nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

További friss információk
Sikkasztott egy postavezető
Majálison fogták el az internetes csalót
Romantikus csalás: egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát
200 ezer eurót akartak megszerezni ,,pénzkicserélős” csalással
Több mint ötmillió forintot csaltak ki gyanútlan magyaroktól az ukrán bűnözők
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat