Ma: 2024.05.18. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Informatikai ellenőrnek is kiadta magát a fővárosi „kaméleon”
2023. 09. 25. 11:34:00

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy - büntetett előéletű - 34 éves férfival szemben, aki változatos módszerekkel csapott be másokat és tett szert több tízmilliós jogtalan haszonra.A vádirat szerint miután a férfi elhatározta, hogy szélhámosságok útján tesz majd szert rendszeres haszonra, 2021 áprilisától sokszínű módon csalt ki pénzt másoktól.

A férfi több ismerősének is azt mondta, hogy nagykereskedelmi értékesítőként dolgozik egy távközlési cégnél, ahol beosztása révén jelentős kedvezménnyel tud mobiltelefont szerezni akár saját használatra, akár befektetési célból. Azt állította például, hogy egy telefon szaküzlet bezárása miatt a teljes árukészletet kedvező áron fel tudná vásárolni, majd azt magasabb áron értékesítené, megduplázva a sértettek pénzét. Megtévesztett ismerőseitől vagy direkt a készülékekre, befektetésre kérte el a pénzt, vagy kölcsönöket vett fel, amelyek visszafizetésére azonban általa is tudottan nem volt módja.

A férfi egy alapítványtól úgy csalt ki közel másfél millió forintot, hogy laptopok eladására hivatkozva 2,8 milliós hasznot ígért, azonban az átvett összeget nem a kitalált befektetési célra fordította, majd hasonló indokokkal az alapítvány vezetőjét külön megkárosította 300 ezer forinttal.

A vádlott egy közintézmény gazdálkodási részlegéhez telefonon azzal jelentkezett be, hogy 1 óra múlva informatikai ellenőrzést kapnak. Ezután megjelent és előadta, hogy az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban karbantartási, kártyahitelesítési és -aktualizálási feladatokat kell végrehajtania. Miután így biztosították számára a rendszerhez való hozzáférést, a jogellenesen megszerzett adatokkal a férfi 38,7 millió forintot utalt át édesanyja számlájára, közleményként forgótőke visszapótlást megjelölve.

2022 tavaszán a férfi az édesanyja lakását álnéven kiadásra hirdette meg a közösségi médiában, és 6 különböző sértettől is vett át bérleti díj és kaució címén összegeket, azonban a lakást különböző okokra hivatkozva mégsem adta ki részükre, és az nem is állt szándékában.

A legsúlyosabb csalása az volt a vádlottnak, amikor szintén pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva egy önkormányzati gazdasági ellátó szervnél jelent meg, ahol a csalárd belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának, többek között forgótőke visszapótlása közleménnyel.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a jelenleg letartóztatásban lévő férfit 14 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével vádolja, és vele szemben börtönbüntetés kiszabását, illetve azt is indítványozta, hogy egy korábban, szintén csalás miatt kiszabott - de felfüggesztett - 2 éves büntetés végrehajtását rendelje el a bíróság.

A vád tárgyává tett cselekményeket a törvény - a halmazati szabályok alapján - 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

További friss információk
Mesekönyvekkel csalt
A 2 milliárd forintot is meghaladja a bűnszervezet által a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány
Sikkasztott egy postavezető
Majálison fogták el az internetes csalót
Romantikus csalás: egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat