Ma: 2022.11.20. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Milliárdos költségvetési csalás miatt letartóztatták Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét
Privátkopó 2022. 11. 18. 7:08:00

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy biztonsági őröket foglalkoztató számlagyáras bűnszervezet. A NAV Vas megyei pénzügyi nyomozói tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hatot őrizetbe vettek, a Szombathelyi Járásbíróság mind a hat fő letartoztatását elrendelte.A jól szervezett bűnözői kör cégei őrzését látszólag alvállalkozókon keresztül intézte, a tetemes őrzési költségekkel pedig fizetendő áfáját csökkentette jogosulatlanul. A számlázási láncba beiktatott - szintén az elkövetők érdekeltségébe tartozó - alvállalkozók valós tevékenységet nem végeztek, pusztán papíron alkalmazták és közvetítették a biztonsági őröket.

A bűnbanda emellett egy komplett számlagyárat is működtetett különböző, fiktív gazdasági események lepapírozására. Ezek az ügyletek a valóságban sosem jöttek létre, a munkák elvégzéséhez szükséges szakemberekkel és speciális eszközökkel a számlakiállító társaságok nem rendelkeztek, a számlák célja kizárólag az áfalevonás volt. Az elkövetők ezekkel a módszerekkel több, mint másfél milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A NAV nyugat-dunántúli nyomozói Budapesten és további négy megyében, összesen 34 helyszínen tartottak összehangolt kutatásokat. Nagy értékű autókat, karórákat, több mint százmillió forint készpénzt foglaltak le, valamint ingatlanokat és bankszámlákat zároltak több mint 1,5 milliárd forint értékben. A bűncselekménnyel okozott kár így teljes egészében megtérült.

                    Gyenes Levente nem annyira szerény hajléka

A bűnszervezet egyik irányítóját, Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét a MERKUR bevetési egység fogta el, a házkutatásokat pedig a NAV informatikus szakemberei és revizorai, valamint bankjegy- és kábítószerkereső kutyái is segítették.

Gyenes és bűntársai ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás. A szervezet irányítói akár 20 évre is a rácsok mögé kerülhetnek.

Privátkopó: Azt a csalási szisztémát, amellyel Gyenesék mintegy másfél milliárd forinttal rövidítették meg az állami költségvetést, az őrző-védő piac szereplőinek 90 százaléka alkalmazza. A biztonsági vállalkozói szegmens gyakorlatilag erre a bűnös módszerre épül. Évente százmilliárdokra tehető az elcsalt áfa összege.

További friss információk
Pintér Sándor helyettesének adta ki magát: 7 év börtönbüntetésre ítélték
Milliárdos költségvetési csalás miatt letartóztatták Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét
Nőnek adta ki magát egy férfi, aki pénzt kért óvatlan férfiaktól, illetve zsarolással követelt banki utalásokat
Pénzmosással tüntették el a csalásból származó milliókat - két ügyvéd ellen is vádat emeltek
Hivatali vesztegetés miatt vádat emeltek egy minisztériumi főosztályvezető és egy polgármester ellen
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat