Ma: 2024.02.24. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
700 milliós költségvetési csalás Pécsett
Privátkopó 2023. 02. 17. 6:11:00

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 11 vádlottal szemben, akik 700 millió forinttal károsították meg a költségvetést.A főügyészség vádirata szerint egy pécsi gazdasági társaság fő tevékenysége, ami alapján a bevételeinek jelentős része keletkezett, gépalkatrész-kereskedelem volt. A kft. tevékenysége körében szakmunkát végzett, amelynek keretében alacsony értéken beszerzett áruból - szakmunkával - nagyértékű gépeket állított elő, ezáltal jelentős összegű fizetendő általános forgalmi adója keletkezett.

2014. évtől kezdve a társaság a tevékenységét kiterjesztette a gépalkatrész-kereskedelem mellett vegyi áru kereskedelmére is, amelynek célja az volt, hogy fizetendő adóját csökkentse.

2014. évben a gazdasági társaság két vezetője egy fiktív cégláncolatot hozott létre azzal a céllal, hogy a megindított vegyi áru kereskedelmi tevékenység hatására a beszerzett fiktív költségszámlák felhasználásával a bevételeivel szinte azonos összegű levonható adót könyveljenek el, ezáltal csökkentsék adófizetési kötelezettségüket. A fiktív cégláncolat keretén belül a kft. az árut magyarországi gazdasági partnerektől szerezte be és külföldi, Európai Unióban székhellyel rendelkező partnerek részére értékesítette. 

A vegyi áru kereskedelmi tevékenység kizárólag a társaság tényleges tevékenységéből származó áfa-fizetési kötelezettség csökkentését szolgálta, a gazdasági események a valóságban nem történtek meg.

Az ügyletekben a kft-nek gazdasági szempontból semmilyen szerepe nem volt, a láncolatban csak névlegesen vett részt a fizetendő adó csökkentése érdekében.

2014. és 2017. év között a cégnek négy gazdasági társaság állított ki fiktív számlákat, amellyel a társaság vezetői összesen 703 000 000 forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek a négy év alatt.

A kft. két vezetőjét az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, míg a beszámlázó cégek vezetőit ezen bűncselekmény bűnsegédi alakzatával vádolja.

A vádlottak által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés.

További friss információk
Büntetés-végrehajtási dolgozók mobiltelefonokat csempésztek a fogvatartottaknak
Letartóztatási indítvány Iványi Gábor egyházának gazdasági vezetője ellen
Bilincsben az internetes csalásokra szakosodott bűnszervezet pénzmosói
Pénzmosást tártak fel a zsaruk
Kamudiplomák miatt ítélték el az ismert szexuálterapeutát
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat