Ma: 2024.04.02. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Bilincsben az internetes csalásokra szakosodott bűnszervezet pénzmosói
2024. 02. 19. 9:55:00

A Győr-Moson-Sopron vármegyei rendőrök - a Mátrix Projekt keretében - egy információs rendszer felhasználásával elkövetett csalásokra szakosodott bűnszervezet pénzmosással foglalkozó tagjait fogták el.Egy sértett feljelentése alapján indult a nyomozás 2023 nyarán, mivel egy magát banki alkalmazottnak kiadó személy hívta őt telefonon, és a számláját érintő gyanús tranzakcióra hivatkozva csapta be. Az ismeretlen telefonáló adategyeztetés keretében olyan információ birtokába jutott, amellyel később a sértett bankszámlájáról bűnös módon mintegy 85 millió forintos utalást bonyolított le.

Adatok merültek fel arra, hogy egy Pápán elkövetett csalás is hasonló módon történt, ahol a sértett számlájáról az utalások ugyanarra a számlaszámra történtek. Ennél az esetnél az elkövetők - több részletben - mintegy 37 millió forinttal károsították meg a feljelentőt. Az eljárásokat a rendőrök egyesítették, amelynek szálait a vármegyei nyomozók vizsgálták tovább.

A nyomozás során kirajzolódott egy elkövetői kör, amelynek tagjai a bűncselekményből származó összegekkel - eredetük leplezése céljából - különböző banki műveleteket hajtottak végre, amelyeket kíséreltek véglegesen és maradéktalanul elrejteni. A csalóknak ez csak részben sikerült, mivel a lefoglalások eredményeképpen a keletkezett kár egy része, mintegy 53 millió forint megtérült.

Kollégáink azonosították azokat is, akik a bűncselekményből származó pénz egy részét különböző budapesti bankautomatákból készpénzben felvették.

A győri rendőrök összehangolt akció keretében 2024. február 14-én Budapesten, Etyeken és Tatabányán - összesen négy helyszínen - két férfit és két nőt fogtak el, akik a pénz eltüntetésében - egymás tevékenységéről tudva, és azt segítve - tevékenyen részt vettek.

A gyanúsítottaknál végrehajtott kutatások során különböző bizonyítékokat foglaltak le munkatársaink, mint például más nevére szóló bankkártyákat, gazdasági társaságok bankszámláihoz tartozó felhasználóneveket és jelszavakat. A nyomozati cselekmények során az egyik elkövetőről kiderült, hogy rendszeresen járt külföldre, nála ciprusi ingatlanérdekeltségekkel összefüggő iratokat is találtak a rendőrök.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a négy elfogott személyt pénzmosás bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és a 48 éves tatabányai, valamint 38 éves budapesti férfivel szemben letartóztatásba helyezésükre tettek javaslatot.

További friss információk
Milliárdos kárt okozott a pénzmosó hálózat
Csalások végrehajtását segítő telefonközpontra csaptak le a kibernyomozók
64 éves asszony mosta a bűncselekményekből származó pénzeket
Költségvetési csalás családi összefogással: eredményes vádemelés az OLAF jelzése alapján indult büntetőügyben
Óbudai „okosság”: korrupciós bűncselekmények miatt négy személyt őrizetbe vettek
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat