Ma: 2021.11.08. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Jogerős ítélet a korrupt vizsgáztató büntetőügyében
Privatkopo.info 2021. 11. 08. 12:00:00

Jogerős ítélet született a korrupt vizsgáztató ügyében. Egy - OKJ-s szakképesítéshez kapcsolódó vizsgabizottsági elnöki tisztet betöltő - nő 2013-ban, Zuglóban megkeresett egy vegyeskereskedést üzemeltető férfit, akiről tudta, hogy a bolt üzemeltetéshez szükséges eladói képesítéssel nem rendelkezik. Felajánlotta, hogy pénzért szerez képesítést igazoló bizonyítványt. A férfi az ajánlatot elfogadta. Ezután egy ismeretlen személy a kereskedelmi záróvizsgán a vesztegető férfi helyett - annak személyi okmányait felhasználva - levizsgázott. A nő az OKJ-s tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványt kiállította, majd azt a személyi okiratokkal együtt 160 000 forint készpénz egyidejű átvételével a vegyeskereskedést üzemeltető társának átadta.

A Fővárosi Törvényszék - a hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt folytatott eljárás megszüntetése mellett - a vesztegető férfit bűnösnek mondta ki felbujtóként elkövetett, közfeladati helyzettel visszaélés bűntettében, vesztegetés bűntettében és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, és 30 000 forint pénzbüntetésre ítélte. Társát közfeladati helyzettel visszaélés bűntette, vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt 2 év - végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztésre, és 150 000 forint pénzbüntetésre ítélte. Emellett örökre eltiltotta a vizsgáztatói foglalkozás gyakorlásától és 160 000 forintra vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére eltérő jogi minősítés megállapításáért és súlyosabb büntetések kiszabásért, míg a védelem részben felmentésért, téves jogi minősítésért, továbbá enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság állapítsa meg, miszerint a vizsgabizottság elnökeként eljáró nő hivatalos személy volt, továbbá szabjon ki súlyosabb büntetést. A nő a szakminiszter felhatalmazása alapján közhatalmi feladatot látott el, így hivatalos személyként kért és kapott vesztegetési pénzt, illetve hamisított közokiratot. 

A Fővárosi Ítélőtábla 2021 októberében a boltüzemeltető bűncselekményeit hivatali vesztegetés bűntettének és bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének, míg a nő - mint hivatalos személy - bűncselekményeit hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének és közokirat-hamisítás bűntettének minősítette. 

A bíróság a férfi pénzbüntetését 100 000 forintra súlyosította. A bíróság a nőt 5 évre tiltotta el a vizsgáztatói foglalkozástól. 

További friss információk
Jogerős ítélet a korrupt vizsgáztató büntetőügyében
350 millió forintot próbáltak tisztára mosni
Zöldséges bűnbandára csaptak le a NAV pénzügyi nyomozói
Negyedórán belül kattant a bilincs az „unokázós” csalók csuklóján
Több mint egymillió forintos kárt okozott a társasjátékos csaló
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat