Ma: 2024.07.10. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
400 millió forinttal csapolták meg a társaságot egy mezőgazdasági gépgyártó cég vezetői
Privátkopó 2024. 05. 30. 7:33:00

Az ügyészség vádat emelt egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei székhelyű, mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó cég vezető tisztségviselőjével, a társaság pénzügyi vezetőjével és további tizenegy társukkal  szemben, akik 2012. és 2016. között valós gazdasági tevékenységet színlelésével közel 400 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a cégnek.A vádirat szerint a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó cég ügyvezetője a társaság pénzügyi vezetőjével szorosan együttműködve arra kérte fel a céggel többnyire korábban tényleges üzleti kapcsolatban álló gazdasági partnerek vezetőit, hogy a valós tevékenységükről kiállított számlák mellett olyan gazdasági eseményekről is állítsanak ki számlát a sértetti társaság felé, amely szolgáltatást, vagy termékértékesítést ténylegesen nem végeztek el.

A fiktív számlákat a gépgyártó cég befogadta, azok ellenértékét átutalással megfizette a valótlan számlákat kiállító társaságok felé. Az így átutalt összegek egy része készpénzben visszajutott a sértetti cég vezetőihez, másik része pedig olyan ténylegesen elvégzett szolgáltatásokat fedezett, amelyek a cégvezetők magánérdekeit szolgálták. Ilyen szolgáltatás volt például az ismerősök és hozzátartozók gépjárműveinek szervizelése, vagy az egyik cégvezető sofőrjének havi rendszerességű, nagy összegű bérkifizetése.

A fiktív költségekről kiállított számlák kifizetését úgy oldották meg, hogy a pénzügyi vezető útmutatása alapján a beszámlázó cégek képviselői a sértetti cég tevékenységi körébe illő szolgáltatásokról állították ki a számlákat. Ezeket maga a pénzügyi vezető igazolta le, így a fiktív jogügyletekről kizárólag a két cégvezető vádlott, és az érintett beszámlázó cégek vezetői tudtak. 

Az ügyészség a sértetti cég két vezetőjével, valamint további egy vádlottal szemben börtönbüntetést, közügyek gyakorlásától eltiltást, pénzbüntetést és cégvezetői tevékenységtől történő eltiltást indítványozott.

A büntetőeljárás során 8 terhelttel egyezséget kötött az ügyészség.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni. 

Pontosítás:

A cikkben „vezető” „pénzügyi vezető” „cégvezető” és „ügyvezető”-ként megjelölt személyek alatt az érintett társaság 2016-ot megelőző időszakban alkalmazott vezetőit kell érteni. A főügyészség által a cikkben foglaltak szerint büntetőeljárás alá vont személyek 2016 óta nem állnak az érintett társaság alkalmazásában. A társaság jelenlegi ügyvezetői/vezetői a cikkben ismertetett büntetőügyben nem érintettek.

További friss információk
Csalás és pénzmosás: strómanok rendőrkézen
Szemetesben landolt a mosott pénz
Így néz ki Magyarországon egy - papíron - 20 millió forintért felújított sportpálya
6,5 millió forintot húzott le a szerelemre vágyó nőtől a hamis profillal vadászó szélhámos
Munkáltatójától sikkasztott a hitelközvetítő
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat