Ma: 2024.05.10. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Milliárdos kárt okozott a pénzmosó hálózat
Privátkopó 2024. 03. 26. 7:33:00

Mintegy négyezer károsult és csaknem 1,4 milliárd forint anyagi kár a mérlege annak a nagyszabású pénzmosásnak, amelynek elkövetőire öt vármegye tizenegy helyszínén csaptak le a rendőrök.Hónapokig tartó előkészítő és felderítő munka előzte meg azt az összehangolt rendőrségi rajtaütést, amelyet 2024. március 19-én, hajnalban tartottak a Fejér vármegyei zsaruk Pest, Heves, Komárom-Esztergom, valamint Veszprém vármegyei kollégáikkal közösen.

Könnyű pénzkereseti lehetőséggel és extra magas bevétel ígéretével szedték rá áldozataikat azok a bűnözők, akik 2022 októbere és 2023 márciusa között folytatták illegális online tevékenységüket. A bűnözők azt a látszatot keltették, hogy egy ismert amerikai filmstúdió szerződött partnerei, és regisztrációhoz, valamint kaució feltételéhez kötött online munkát hirdettek. A regisztráció után az elkövetők egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül tartották a kapcsolatot a jelentkezőkkel.

Az online felületeken regisztrált felhasználóknak egy konkrét összeg befizetését követően meghatározott számú filmelőzetes megtekintéséért cserébe mind nagyobb mértékű pénzjutalmat és kifizetéseket ígértek a csalók. A még nagyobb haszon reményében - mind nagyobb összegek befizetése után - egyre magasabb szintekre lehetett regisztrálni, amelyeken a megnézendő filmelőzetesek után járó pénzösszeg is fokozatosan nőtt. A weboldal üzemeltetői pluszjövedelemmel honorálták, ha a sértettek újabb és újabb jelentkezőket szerveztek be. A sértettek bizalmát erősítette, hogy a 2022 novemberében regisztrált ügyfelek 2023 januárjában visszakapták az előzetesen befizetett kauciót, ezen kívül a filmelőzetesek megtekintéséért járó „fizetésüket” is felvehették. A kaució összege 49 000-től 2 430 000 forintig terjedt.

Az átverésre használt honlapot az elkövetők 2023. március 4-én megszüntették, és az üzenetküldő alkalmazáson keresztül is elérhetetlenné váltak. Ezt követően egyre nagyobb számban jelentkeztek károsultak a rendőrségen. A nyomozók az ügy kivizsgálása érdekében széles körű adatgyűjtésbe kezdtek.

A hónapokon keresztül zajló nyomozás 2024. március 19-én újabb fordulatot vett, amikor is a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság koordinálásával, negyven nyomozó részvételével tizenegy helyszínen tartottak összehangolt akciót a zsaruk, akik tizenegy személyt fogtak el. Közülük akadt olyan, aki nehéz anyagi körülmények között élő embereket néhány ezer forintért vett rá pénzmosásra a számlanyitással és a milliós összegek felvételével.

A rendőrök csaknem 10 millió forint értékben járműveket, 15 mobiltelefont, 2 tabletet, 1 laptopot foglaltak le, 3 ingatlant pedig zár alá vettek. Az eljárás során több mint háromszáz tanút hallgattak ki, a gyanúsítottak közül négy  személy letartóztatását a bíróság elrendelte, heten szabadlábon védekeznek.

További friss információk
Sikkasztott egy postavezető
Majálison fogták el az internetes csalót
Romantikus csalás: egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát
200 ezer eurót akartak megszerezni ,,pénzkicserélős” csalással
Több mint ötmillió forintot csaltak ki gyanútlan magyaroktól az ukrán bűnözők
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat