Ma: 2024.06.14. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Minden hangszeren játszottak: vádemelés egy profi csaló és társai ellen
Privátkopó 2023. 06. 01. 11:15:00

Hatvannégy sértett megtévesztésével tett szert bevételre, illetve akart pénzhez jutni egy férfi, akit a társaival együtt többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hamis magánokirat felhasználásával vádol a Veszprémi Járási Ügyészség.A vádirat szerint az ügy két fővádlottja - egy 48 és egy 49 éves, baráti kapcsolatban álló, egymás üzleti tevékenységét is ismerő férfi - 2009-2010-ben már követtek el csalárd bűncselekményeket, amelyek miatt a bíróság elítélte őket. A 48 éves vádlott az évek során megtapasztalta, hogy megnyerő modora és meggyőzőképessége bizalmat ébreszt, ezért elhatározta, hogy megélhetését a szabadulása után is mások megtévesztésével fedezi.

Kezdetben, bár törleszteni nem akart, magánszemélyektől kért kölcsön, majd a rokonait és korábbi rabtársait bírta rá stróman cégek alapítására, amelyek nevében, kezdetben önállóan, később a társával együtt, a teljesítés szándéka nélkül, minél nagyobb előleg megszerzése érdekében építési munkákat vállalt. A vádlottak a beszállítókat és a kivitelezőket megtévesztették, és a beszerzett anyagok vételárát, illetve az elvégzett munkák ellenértékét csak részben vagy egyáltalán nem fizették ki. A szálakat mozgató 48 éves elkövető annak érdekében, hogy a leendő ügyfelekkel elhitesse, jól prosperáló vállalkozásokat működtet, Balatonfüreden belvárosi villát bérelt és nagy értékű bérelt gépkocsival közlekedett. A férfi építési vállalkozóként 2017-től 2019 végéig mintegy 40 sértettet ejtett tévedésbe, akiknek összesen közel 63 millió forint kárt okozott.

A vádlott 2020 tavaszán, a Covid-19 járvány kitörésekor profilt váltott, és egészségügyi védőfelszerelések kereskedelmével kezdett foglalkozni. 2020 októberéig tizenegy hazai gazdasági társasággal került „üzleti” kapcsolatba, akiknek a bizalmát a kisebb megrendelések teljesítésével igyekezett elnyerni, később viszont már nem fizetett, és ezzel közel 60 millió forintos kárt okozott, illetve 105 millió forint megszerzésére tett kísérletet. Ezen túl 2020 áprilisában 10 millió védőmaszkot kínált eladásra egy állami cégnek azzal, hogy 50%-os, mintegy 1 milliárd 270 millió forint előleg megfizetése után tud csak szállítani. Fényképes árajánlatot adott, azonban a fotókon lévő, raklapokra csomagolt maszkokkal valójában nem rendelkezett és a beszerzésükre sem volt reális lehetősége. A szerződés megkötésére végül nem került sor, és így az állami cégnek nem keletkezett kára.

Az ügyészség a férfit hatvannégy rendbeli csalással, bűntársait csalásokkal, közokirat-hamisításokkal, orgazdasággal vádolja, amely miatt három vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, míg a társaikkal szemben közérdekű munka, illetve pénzbüntetés kiszabására, valamint mindannyijuk esetében a bűncselekménnyel szerzett vagyont érintő vagyonelkobzásra tett indítványt a Veszprémi Törvényszék felé.

További friss információk
Vállalkozási szerződésnek álcázták a munkaerőkölcsönzést
Randi app-on ismerkedett, egyből pénzt csalt ki az elővigyázatlan nőtől
Meghökkentő biztosítási csalások - ezért nem éri meg trükközni!
Egymillió forinttal akarta megvesztegetni a rendőröket a román garázda - letartóztatták
Közös nemzetközi akcióban számolták fel a rendőrök az online csalásokra szakosodott bűnszervezetet
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat