Ma: 2022.10.27.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Volt főrendőrrel, egykori rendőrtisztekkel és jelenlegi fideszes politikusokkal „telepakolt” cég keveredett többmilliárdos adócsalási ügybe
Privatkopo.info 2022. 06. 01. 11:25:00

Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntett miatt csaptak le több őrző-védő cégre a NAV pénzügyi nyomozói. A büntetőeljárásban ismert, több milliárd forintos árbevétellel büszkélkedő gazdasági társaság is érintett. Az adóhivatal bűnügyi munkatársai több személyt gyanúsítottak meg bűncselekmények elkövetésével - értesült a Privátkopó bűnügyi hírportál.A múlt héten egy időben, több helyszínen tartott összehangolt bűnügyi akciót a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV), amelynek során kutatások történtek, bankszámlákat zároltak és vagyonelemeket vettek bűnügyi zár alá. A Privátkopó információja szerint az adóhatóság még 2018-ban indított nyomozást - üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával - több őrző-védő cég tulajdonosa, vezetője ellen. A NAV nyomozóinak gyanúja szerint a vállalkozások - összesen - több mint 4 milliárd forint kárt okozhattak az államnak azzal, hogy nem (vagy csak részben) tettek eleget áfa-, valamint járulékfizetési kötelezettségeiknek 2016 és 2018 között.

                     Dr. Orbán Péter, volt országos rendőrfőkapitány

Az ügyben két nagyhal is érintett: a sárvári székhelyű S-Group Közép-európai Zrt. (2020-ban közel 7 milliárd 500 millió forint nettó árbevételt ért el), valamint a budapesti központtal működő DIS Security Kft.

Az S-Group igazgatósági elnöke 2014 januárjától 2021 augusztusáig Soós Ferenc volt - aki jelenleg a bűnügy egyetlen gyanúsítottja a társaság korábbi igazgatóságából -, az egyedüli részvényes pedig a Capital & Investment Hungary Kft. volt, amelynek tulajdonosaként egy offshore társaság, az IMPEX ASIA CONSULTING LIMITED (Hongkong) szerepelt a cégnyilvántartásban 2016-2017-ben.

Marton Ferenc (balról), a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Majthényi László (jobbról), a Vas Megyei Közgyűlés elnöke (fotó: Nyugat.hu)

A biztonsági cég vezetésében igazi nagyágyúk ültek abban az időszakban, amikor - a NAV gyanúja szerint - a súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövethették:

dr. Orbán Péter igazgatósági tag, volt országos rendőrfőkapitány (az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között), volt Vas megyei rendőrfőkapitány,

Majthényi László igazgatósági tag, a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke,

Marton Ferenc igazgatósági tag, a Vas Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke,

Szepesi Attila igazgatósági tag, Dunaújváros volt fideszes alpolgármestere, 2019-től önkormányzati képviselője.

A nyomozás jelenlegi stádiumában egyikükkel sem közöltek gyanúsítást. Ugyanakkor felmerül a kérdés: létezik, hogy ők az égvilágon semmit sem tudtak a visszaélésekről? Lehetséges az, hogy ezek a személyek csupán felvették a csinos havi fizetésüket, de az általuk irányított társaság ügyes-bajos dolgairól fogalmuk sem volt?

    

            Szepesi Attila, Dunaújváros volt fideszes alpolgármestere

A Privátkopó megkereste az S-Group Zrt. jelenlegi vezérigazgatóját, aki nem cáfolta a bűnügyi hírportál értesüléseit.

„Az S-Group Közép-európai Zrt. korábbi tulajdonosa ellen a NAV büntetőeljárást kezdeményezett. Azonban mindenképpen ki szeretnénk emelni, hogy az S-Group Zrt-t is magába foglaló cégcsoportot 2021 májusában vásárolta meg a jelenlegi tulajdonosi kör, amely teljes mértékben elítéli a NAV súlyosan jogsértő eljárásrendjét, amely alapján a hivatkozott eljárást az S-Group Zrt-re is kiterjesztette. A NAV megalapozatlanul vonta be az S-Group Zrt-t az eljárásba és foganatosított a jogi személlyel szemben a működését veszélyeztető korlátozó intézkedéseket. A cég vezetősége és jogi képviselete azonnal panasszal élt az eljárással szemben. A NAV, mint az ügyben eljáró nyomozóhatóság a foganatosított intézkedésekkel az S-Group Közép-európai Zrt. piaci jó hírnevét, és ezzel üzleti érdekeit messzemenően sérti, nemzetgazdasági szinten fontos stratégiai partnereinél veszélyezteti a szolgáltatás teljesítését és a jelenlegi tulajdonosok személyiségi jogait is semmibe veszi, továbbá közvetett módon több mint 1800 munkavállaló állását sodorja veszélybe.”

Mindegyik, költségvetési csalás gyanújába keveredett gazdasági társaságnak évekig alvállalkozója volt a NEIRDA Guard Kft., amelynek tulajdonos-ügyvezetője 2015.június 5. és 2022. május 17. (ekkor - fizetésképtelenség miatt - a cégbíróság elrendelte a vállalkozás felszámolását) között Salamon Adrienn volt, aki szintén gyanúsítottja a bűnügynek. A kft. 2016-ban 570 millió forint, 2017-ben 714 millió forint, míg 2018-ban már 1 milliárd 40 millió forint nettó árbevételt szerepeltetett a könyvelésében.

A NAV-nyomozók gyanúja szerint a költségvetési csaláshoz felhasznált NEIRDA Guard alkalmazhatta azokat a munkavállalókat, akik valójában az S-Group Zrt. és más őrző-védő cégek emberei voltak, de azért, hogy a dolgozók után fizetendő közterheket „megspórolják”, és a nagyobb társaságok ne kerüljenek bűncselekmény gyanújába, papíron ez a cég foglalkoztatta az átirányított, de ténylegesen a fővállalkozók érdekében munkát végző embereket, akik után aztán a cég nem fizette be az államkasszába a járulékokat, továbbá az áfát sem, amit alvállalkozóként a fővállalkozóktól kapott.

A NAV pénzügyi nyomozói azt gyanítják, hogy az így elcsalt több mint 4 milliárd forintból nagyobb részben a fővállalkozó társaságok akkori tulajdonosai részesülhettek (visszaosztás).

Az ügyben további gyanúsítások várhatók.

(A most indult cikksorozat folytatásában két, azonos tulajdonosi körbe tartozó, budapesti székhelyű biztonsági cég és az alá szervezett úgynevezett bukócégek bűnös működéséről lebbenti fel a fátylat a bűnügyi hírportál.)

További friss információk
Vádemelés az érmegyűjtőket megkárosító ügyvéd és társai ellen
Több mint 60 milliós korrupcióval vádolnak egy ügyvédet, aki korábban nyomozó ügyészként a Simonka-ügyben is dolgozott
Időskorút megkárosító román csalókat fogtak egy szabadnapos nyomozónő segítségével Gyöngyösön
Több százmillió forinttal károsították meg a költségvetést
Ügyvédi munkadíjra hivatkozva csalt ki milliókat
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat