Ma: 2023.09.15. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Sorra buknak meg a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező étrendkiegészítőket kínáló csalók
Privátkopó 2023. 06. 08. 8:28:00

Professzorok, orvosok, valamint ismert emberek nevével és arcképével visszaélve reklámoznak különböző internetes oldalak különböző gyógyhatású készítményeket. A napokban 22 tonna olyan terméket semmisített meg a rendőrség, amely nem rendelkeztek forgalomba hozatali engedéllyel, sőt alkalmazhatóságuk sem volt igazolt, és fogyasztásuk akár egészségkárosodáshoz is vezethetett volna. A KR NNI-nél több ilyen ügyben folyik már büntetőeljárás fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt.Még két évvel ezelőtt indult nyomozás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztályán különböző étrendkiegészítők és gyógyhatású készítmények internetes terjedésével kapcsolatban. A csodaszerként hirdetett termékeket ugyanis elismert és nagy szaktekintélyű professzorokkal, illetve neves szakemberekkel és orvosokkal reklámozták. Tették mindezt úgy, hogy az érintett személy hozzájárulását egyrészt nem kérték, másrészt a hirdetésekben valótlanságokat állítottak. A többségében közösségi oldalakon terjedő promóciókban egy idő után már megjelentek ismert emberek, celebek nevei és arcképei is. Olyanoké, akik a forgalmazóval semmilyen szerződéses viszonyban nem álltak, sőt magáról a termékről sem tudtak semmit. Nevüket, fotójukat úgy használták fel, hogy egyáltalán nem kértek rá engedélyt, és nem is egyeztettek velük.

Mint az a nyomozás előrehaladtával kiderült, az ilyen módon reklámozott termékeknek igen széles volt a spektruma. A fogyást elősegítő étrendkiegészítőktől kezdve az immunerősítő gyógyszereken és a körömgomba elleni  készítményeken át a magasvérnyomásra, érrendszeri problémára, valamint cukorbetegségre pozitívan ható tablettákig volt minden. Az internetes ablakokban felugró egyes reklámok pedig általában más-más webfelületre navigálták el a potenciális vevőt. Ezek pedig különböző külföldi forgalmazókhoz voltak köthetők.

Az idő múlásával egyre több ilyen feljelentés érkezett a rendőrségre, és egyre több eljárás indult a KR NNI-n belül. Több ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést. Ezen büntetőeljárások mindegyike fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt indult.

Van olyan eljárás, amiben a nyomozók már konkrét céghez is eljutottak, és kutatások során mintegy 150 raklapnyi terméket foglaltak le. A 130 fajta készítményt szakértői vizsgálatnak vetették alá. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a termékek többségénél azt állapította meg, hogy bár természetes, növényi eredetű komponenseket tartalmaznak, de a forgalmazók által ígért hatások kiváltására alkalmatlanok.

A fenti termékek forgalmazásának szálai külföldre vezetnek, így a KR NNI már fel is vette a kapcsolatot a külföldi tárhatóságokkal. A nagy mennyiségű bűnjelet pedig a bírósági döntés értelmében elkobozták, majd megsemmisítésükről határoztak. Így került sor múlt héten mintegy 22 tonna termék raktárból történő elszállítására és összezúzására.

További friss információk
Legkevesebb 321 céget fantomizált a tatabányai „üzleti angyal” - a főügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozta Erdélyi Józseffel szemben
Többmilliárdos vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek a számlagyárat működtető bűnszervezet
Pintér Sándor belügyminiszter közvetlen munkatársának adta ki magát a csaló
Futószalagon verték át a vásárlókat
Nyolc év börtönbüntetésre ítélték a brókerbotrányos Jolikát
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat