Ma: 2023.01.12. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Fegyházbüntetést kértek a Széchenyi Bank egykori fideszes vezetőjére és feleségére
Privátkopó 2022. 12. 17. 7:15:00

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a 2019. decemberben ügyészi hatáskörbe vont nyomozás eredményeként a bűnügyben összesen tizenöt személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Úgy tudni, a többmilliárd forintos bűnügy főszereplői Töröcskei István, a Széchenyi Bank egykori Fidesz-barát elnöke, valamint a férfi felesége.A vádirat szerint a Töröcskei-házaspár, saját cégén keresztül, többségi tulajdonosi befolyást szerzett egy pénzintézet felett, amelynek megszerzése érdekében jelentős összegű hitelt vettek fel. A pénzintézet azonban már a kezdetektől veszteségesen működött, ezért a pénzügyi felügyelet tőkepótlásra utasította a tulajdonos céget, amely azonban sem erre, sem pedig a hitel visszafizetésére nem volt képes.

A házaspár férfi tagja (Töröcskei István) ezért elhatározta, hogy a szükséges anyagi forrásokat a bank saját pénzeszközeinek felhasználásával, fiktív hitelek kihelyezése útján teremti elő. Ezt követően vádlott-társai - a felesége, az igazgatósági tagok, valamint a hiteligénylők - közreműködésével, bűnszervezetként működve, 2012. évben fiktív hiteleket helyeztek ki, amelyek döntő részét - csaknem 1 500 000 000. forintot - ezután visszaforgatták a tulajdonos céghez, majd azt az előírt tőkepótlásra használták fel.

Ezen túlmenően, a vádlottak a pénzintézet által, befektetési célzat látszatával külföldi bankszámlára kihelyezett forrásokból több mint 1 700 000 000 forintot a tőkepótlást célzó fiktív hitelek visszafizetésére fordítottak.

A vádlottak emellett 2013. év folyamán több mint 3 500 000 000 forint összegben helyeztek ki olyan hiteleket, amelyeket valójában nagyobb részben a pénzintézet megvásárlásához felvett hitel törlesztésére használtak fel, a fennmaradó résszel pedig sajátjukként rendelkeztek.

A fentieken túlmenően, a vádlottak 2013. év folyamán - a tőkepótlást, illetve a hiteltörlesztést célzó fiktív hitelkihelyezéseken túlmenően - további olyan hitelek kihelyezéséről is döntöttek, amelyek során vagyonkezelői kötelezettséget sértettek, és ezzel további több mint 2 300 000 000 forint vagyoni hátrányt okoztak a pénzintézetnek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyészi hatáskörbe vont nyomozás eredményeként, az ügyben összesen tizenöt személlyel szemben emelt vádat bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A nyomozó ügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását, továbbá gazdasági társaságban való vezető tisztségviseléstől eltiltást indítványoz a vádiratban.

További friss információk
Vádemelés a műszaki vizsgaállomáson történt vesztegetési ügyben
Büntetőeljárás hatálya alatt is csaltak
Újabb csaló orvost helyezett letartóztatásba a bíróság
Több mint 20 millió forintot csalt ki áldozataitól egy huszonéves nő
Fegyházbüntetést kértek a Széchenyi Bank egykori fideszes vezetőjére és feleségére
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat