Ma: 2022.05.07. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
A Trimedio Csoport vezetői ukrán, szerb és magyar nincstelenek nevére íratták eladósodott cégeiket - a NAV költségvetési csalás, a BRFK közokirat-hamisítás gyanújával nyomoz
Privatkopo.info 2022. 01. 03. 10:51:00

A Privatkopo.info értesülése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékes bűnügyi igazgatósága költségvetési csalás bűntett, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közokirat-hamisítás bűntett miatt rendelt el nyomozást az énekesek, zenekarok menedzselésével, koncertek szervezésével, zenei televíziós műsorok gyártásával (Zenebutik TV, Muzsika TV), lapkiadással (Sztár Limonádé), valamint rádiócsatorna működtetésével foglalkozó Trimedio Csoporthoz köthető tizenhárom gazdasági társaság fantomizálásával összefüggésben. Az eladósodott cégeket nincstelen, főként ukrán és szerb nemzetiségű személyek nevére íratták a csoport vezetői.A bűnügyi portál 2020 decemberében két cikkben számolt be a bűncselekmények gyanúját felvető ügyekről.

https://www.privatkopo.info/WebArticleShow.aspx?AGM=&AN=trimediocegtemeto&MN=Hirmix&LN=Hungarian

https://www.privatkopo.info/WebArticleShow.aspx?AGM=&AN=trimedio&MN=Hirmix&LN=Hungarian

A Privatkopo.hu egy éve a következőket írta: „Az elmúlt 10 évben tucatnyi olyan gazdasági társaság végezte a cégtemetőben, amelyek korábban egyértelműen a Trimedio embereihez voltak köthetők, azonban amint „problémák” merültek fel a cégek életében, a tulajdonosok vették kalapjukat és angolosan távoztak a süllyedő hajókról. Ezek a „problémák” jellemzően jelentős adó- vagy szerződéseken alapuló céges tartozások voltak, amelyeket nem fizettek meg a társaságok, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és/vagy közjegyzők végrehajtásokat rendeltek el az adós vállalkozásokkal szemben.

Szinte mindegyik ilyen társaságnál azt a taktikát alkalmazták, hogy az eredeti, az adósságokat felhalmozó ügyvezetőket és tulajdonosokat úgynevezett „betétemberekkel” határolták el azoktól a - többnyire külföldi - személyektől, akiket azzal a céllal vontak be a vállalkozásokba, hogy azok a nevük alatt - leginkább kényszertörléssel - megszűnjenek, ezáltal megszabaduljanak a felgyülemlett tartozásoktól.

Kényszertörléssel abban az esetben szüntetnek meg egy céget, ha az nem nyújt be adóbevallásokat, nem tesz közzé éves beszámolókat, valamint az ügyvezető(k) és tulajdonos(ok) elérhetetlenek a hatóságok számára.

A Trimedio Csoportnál ezt úgy oldották meg, hogy a kellemetlenné vagy inkább nyomasztóvá vált társaságok - rövid időn belül többször végrehajtott tulajdonos és ügyvezetőváltásokat követően - jellemzően üres zsebű ukrán állampolgárok nevére kerültek, akiket aztán üldözhettek a hitelezők, kereshette őket a NAV és a cégbíróság - árkon-bokron túl voltak. Érdekes lehet annak feszegetése, miként kerültek a magyar tulajdonosok kapcsolatba az ukrán „üzletemberekkel”, utóbbiak érdeklődését mi kelthette fel a szakadék szélén tántorgó, eladósodott, tényleges tevékenységet akkor már nem folytató társaságok iránt. Egyáltalán: hogyan jutott a nem Magyarországon élő ukránok tudomására, hogy eladósorba kerültek a cégek? 

A hatóságok számára elérhetetlennek bizonyult ukrán állampolgárokon (Bodnar Katalin, Rolduhina Maryna, Nazdravitska Marianna , Kopyn Viktoriia, Nad Habor, Chernychko Vyacheslav, Nagy Gábor, Hoal Natalia, Yaher Andrii) kívül szerb „vendégművész” (Valasek Vladimir), valamint rutinos hazai cégeltüntetők szolgálatait is igénybe vették a trükközésekben nem túl fantáziadús trimediósok. Például Danielisz János nevéhez 14 kényszertörölt és 18 felszámolt cég köthető, míg Vermes Éva „munkásságáról” 9 kényszertörölt és 3 felszámolt vállalkozás ad felettébb elgondolkodtató képet.

Szinte mindegyik kukába hajított vállalkozásnál jól tetten érhető, hogy kevéssel azt megelőzően kezdtek felgyorsulni a céges események (tulajdonos- és ügyvezetőváltások), hogy végrehajtás indult a társaságokkal szemben vagy az adóhivatal felfüggesztette (majd törölte) az adószámukat. Köztudott, hogy a végrehajtásokat és az adószám-felfüggesztéseket felszólítások, teljesítésre/pótlásra biztosított határidők előzik meg, tehát a társaságok tulajdonosainak volt idejük előkészületeket tenni a cégek „elborítására”, leakasztani a fogasról olyan embereket, akik elviszik a balhét helyettük. (…)

Az üzleti életben benne van a pakliban, hogy egyszer, kétszer, háromszor, négyszer rosszul jön ki a lépés, nem következnek be a várt gazdasági események. Megesik az ilyen. Na, de tizenháromszor? És minden alkalommal nincstelen ukránokkal, szerbekkel, létminimum alatt tengődő magyarokkal végeztetni el a piszkos munkát? Ez bizony rendszer. Mégpedig egy olyan rendszer, amelyet az állam és az üzleti partnerek megkárosítására hoztak létre.”

A bűnügyi hatóságok kerek egy esztendeig nem csináltak semmit a gyanús ügyekben. Mintha teljesen rendben lenne az, hogy futószalagon ukrán és szerb nincstelenek, valamint gyakorlott magyar cégeltüntetők kezére játszanak át eladósodott gazdasági társaságokat.

Az is lehet, hogy az illetékes szervek tisztelt nyomozói nem akartak dolgozni. Egyszerűen lusták voltak. Pedig a bűnügyi portál tálcán kínálta számukra az ügyet. És mégsem mozdultak. Egy év előnyt adtak a lehetséges bűnelkövetőknek a nyomok eltűntetésére.

Most azonban történhetett valami. A Privatkopo.info megbízható forrásból úgy értesült, az illetékes ügyészség határozatban utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a nyomozás lefolytatására, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság is felébredt Csipkerózsika-álmából, indokoltnak látta a büntetőeljárás elrendelését.

(A témára visszatérünk.)

További friss információk
Közel félmilliárddal károsította meg ügyfeleit egy csaló férfi - ilyen az „olajos szakma”
A nyomozók hazahozták az unokázós „keresztanyut”
„Társkeresés”: százezrekkel húzott le egy 81 éves bácsit egy 40 éves nő
Milliókat kértek a vállalkozótól az állítólagos adóügye befolyásolására hivatkozással
200 ezer forintért cserébe állított ki hamis orvosi igazolásokat elítélteknek egy budapesti doktornő
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat