Ma: 2024.02.15. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Vádemelés egy korrupt vezető beosztású orvos ellen
Privátkopó 2024. 01. 19. 9:26:00

A Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy orvos és egy betegápoló ellen, mert az orvos vesztegetési pénzért valótlan okokkal vett fel, illetve tartott bent kórházi osztályon betegként olyan embereket, akiket a betegszállító közvetített felé. Az ügy I. rendű vádlottja egy Pest vármegyei kórház vezető beosztású orvosa volt, aki önállóan dönthetett járó- és fekvőbeteg felvételről. Az orvos munkájából adódóan ismerte meg a II. rendű vádlottat, aki betegszállítóként dogozott a kórházban.

A II. rendű vádlott először 2013 körül kereste meg azzal az orvost, hogy egy idős beteget el akarnak bocsátani a kórház egyik osztályáról, de hozzátartozói nem tudják elhelyezni. A betegszállító azzal kapcsolatban érdeklődött az orvosnál, hogy pénzért felvenné-e az ő osztályára. Mivel ebbe az I. rendű vádlott beleegyezett, ezért ezt követően 2021. július 1-ig a II. rendű vádlott rendszeresen közvetített felé olyan embereket, akik pénzt fizettek bizonyos, nem legális szolgáltatásokért.

Az egyik csoportba azok tartoztak, akik nem tudták vagy nem akarták idős hozzátartozóikat elhelyezni azután, hogy a kórházból elbocsátották. Ekkor az orvos megfelelő vesztegetési pénz ellenében az idős személyeket az általa irányított osztályra felvette és ott tartotta, amíg erre igény mutatkozott.

A másik csoportba azok tartoztak, akiknek arra volt szüksége - különböző okokból -, hogy őket fekvő- vagy járóbetegnek nyilvánítsák, illetve, hogy az ilyen jellegű ellátásukról orvosi igazolást kapjanak anélkül, hogy ez a valós állapotot tükrözte volna. Az igazolásokat azután táppénz igénylésére használták fel. 

A harmadik csoportba azok tartoztak, akik más célból kérték hamis igazolások kiállítását és az azt alátámasztó dokumentáció kreálását az orvostól. Azok segítségével ugyanis próbálták elkerülni bírósági tárgyalásokon történő megjelenést, illetve - akár többször is - halasztást próbáltak elérni letöltendő szabadságvesztésük megkezdésére.

Az „ügyfelek” néhány tízezertől több százezer forintig terjedő összegeket fizettek, ami legtöbbször a betegszállító vádlotton keresztül jutott el az orvosig úgy, hogy abból a betegszállító is részesült. 

Az orvost végül a Nemzeti Védelmi Szolgálat buktatta le egy megbízhatósági vizsgálat során. Ekkor az orvos többszázezer forintért vállalkozott arra, hogy megfelelő okiratokat állít ki, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy azokkal letöltendő szabadságvesztés megkezdésének elhalasztását kezdeményezzék.

A vádirat szerint a cselekményekkel az orvos legalább öt és félmillió, míg a betegszállító közel egymillió forint vesztegetési pénzhez jutott.

A Pest Vármegyei Főügyészség az ügyben az orvossal szemben 19, míg segítőjével szemben 17 rendbeli  korrupciós cselekmény miatt emelt vádat. Ezen túl az őket megkereső és a szolgáltatásokért fizető további kilenc személy ellen is vádemelésre került sor vesztegetés miatt.

További friss információk
Pénzmosást tártak fel a zsaruk
Kamudiplomák miatt ítélték el az ismert szexuálterapeutát
3,2 milliárd forintot mostak tisztára
Vádemelés a korrupció útján szerzett pályázati támogatások ügyében
Katonatiszt, olajmérnök, hajóskapitány, zenész… - bűnügyi őrizetben a „romantikus csalással” gyanúsított 40 éves nő
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat