Ma: 2023.09.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Újabb vádemelés a zöldség és gyümölcsimportőr bűnszervezetek ügyében
Privátkopó 2023. 06. 03. 8:28:00

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat egy 30 éves férfival, továbbá közokirat-hamisítás bűntette miatt négy, általa névleges cégvezetésre felkért személlyel szemben.A vádirat szerint a férfi tevékenysége azokhoz a magyar költségvetésnek 2,3 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetekhez kapcsolódik, amelyek - egymás tevékenységét összehangolva - 2018 februárjától 2019 júniusáig az Európai Unió más tagállamaiból zöldséget és gyümölcsöt hoztak be Magyarországra. Az elkövetők a költségvetést megkárosító módon importőr és közvetítő céghálózatot, valamint a hatóságok látóköréből rendszeresen eltűnő, folyamatosan cserélt cégeket működtettek.

A 30 éves férfi biztosította a bűnszervezetek számára a költségvetési csalás elkövetéséhez szükséges, cégkapuval és bankszámlával is rendelkező, fiktív számlákat kiállító cégek egy részét. A társaságok élére a strómanokat is ő kutatta fel, továbbá ő is vett fel a cégek számláira beérkező összegekből, majd azokat készpénzben visszajuttatta a bűnszervezeti vezetők irodájába. A terhelt továbbá képviselte a cégeket az áruval kapcsolatos magyar hatósági ellenőrzések esetén, és olyan nyilatkozatokat tett, amelyekkel a törvényes működés látszatát keltette.

Az időben legutoljára működő bűnszervezetet vezető 53 éves férfi - az alapügy egyik vádlottja - azért vonta be a 30 éves férfit is az elkövetésbe, mivel fiatalabb társa megfelelő elkövetői tapasztalattal bírt. A fiatalabb férfi segített kiépíteni az 53 éves férfi által vezetett bűnszervezet üzleti körét, valamint információkat gyűjtött a konkurens társaságokról.

A 30 éves férfi a nyomozás során Dubajba szökött, majd később - miután ellene nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátottak - hazatért, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. Vele szemben a főügyészség fegyházbüntetést, pénzbüntetést és cégvezetéstől eltiltást, míg a további négy, közokirat-hamisítással vádolt, stróman személy egyikével szemben pénzbüntetést, a többi vádlottal szemben elzárás kiszabását indítványozta a vádiratban.

A főügyészség indítványt tett továbbá arra is, hogy jelen ügyet - a szoros személyi és tárgyi összefüggés okán - a Fővárosi Törvényszék egyesítse a társak ellen már tárgyalási szakban folyamatban lévő bűnügyhöz.

További friss információk
Többmilliárdos vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek a számlagyárat működtető bűnszervezet
Pintér Sándor belügyminiszter közvetlen munkatársának adta ki magát a csaló
Futószalagon verték át a vásárlókat
Nyolc év börtönbüntetésre ítélték a brókerbotrányos Jolikát
Bukócégekkel trükköző férfiakat tartóztattak le kétmilliárdos áfacsalás miatt
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat