Ma: 2024.04.06. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Hamis munkáltatói igazolással vettek fel bankkölcsönöket
Privátkopó 2023. 03. 01. 13:04:00

Tizenkilenc személlyel szemben emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség, akik hamis munkáltatói igazolások felhasználásával igényeltek online kölcsönöket - olvasható az ügyészség honlapján.A vádirat szerint 2021 nyarán egy 34 éves szécsényi férfi az egyik pénzintézet online felületén úgy igényelt kölcsönt, hogy pénzért szerzett hamis munkáltatói igazolást használt fel. Az igazolásban szereplő cégnél soha nem dolgozott, az igényelt összeget pedig már annak felvételekor sem állt szándékában visszafizetni. Miután a férfi így sikeresen hozzájutott több százezer forinthoz, arra rendezkedett be, hogy másoknak is segít ily módon kölcsön felvételében.

Egy 33 éves nő és egy 63 éves férfi is kapcsolatba került a vádlottal. Megadták neki az igényléshez szükséges adatokat, ő pedig hamis munkáltatói igazolást csatolva benyújtotta nevükben az igénylést. A pénzintézet az igénylést elfogadta, így a nő és a férfi több százezer forint kölcsönhöz jutott, amelyet nem szándékoztak visszafizetni, arra lehetőségük sem lett volna. Az így szerzett pénzt a vádlottak egymás között - az előzetes megállapodásuknak megfelelően - szétosztották.

A sikeres igénylést követően a három vádlott több ismerősük részére is igényelt ilyen módon kölcsönöket. A nő hajtotta fel az igénylőket, a 63 éves férfi feladata volt ezek továbbítása a 34 éves vádlottnak, aki az online igényléseket a beszerzett munkáltatói igazolásokkal együtt benyújtotta a pénzintézetnek. A kölcsönt igénylőknek ezért cserébe az igényelt összeg meghatározott hányadát kellett átadniuk nekik.

Ezzel a módszerrel a vádlottak 2021 nyarától őszig különböző személyek részére „intézték” a hitelfelvételeket, a visszafizetés szándéka nélkül, hamis munkáltatói igazolásokkal. A kölcsönösszegek jellemzően 300 000-1 500 000 forint közöttiek voltak, az igénylések többségükben sikerrel jártak.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat. A vádiratban mindannyiukkal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a vádlottak az okozott kárt is fizessék meg. Az ügyészség további tizenhat, az igénylésekben érintett személy ellen is vádat emelt. Velük szemben jellemzően elzárás, felfüggesztett szabadságvesztés vagy végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására és az okozott kár megtérítésére tett indítványt.

További friss információk
Milliárdos kárt okozott a pénzmosó hálózat
Csalások végrehajtását segítő telefonközpontra csaptak le a kibernyomozók
64 éves asszony mosta a bűncselekményekből származó pénzeket
Költségvetési csalás családi összefogással: eredményes vádemelés az OLAF jelzése alapján indult büntetőügyben
Óbudai „okosság”: korrupciós bűncselekmények miatt négy személyt őrizetbe vettek
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat