Ma: 2024.06.14. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Többmilliárdos vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek a számlagyárat működtető bűnszervezet
Privátkopó 2023. 08. 08. 18:21:00

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt annak a budapesti bűnszervezetnek a tagjaival szemben, akik 2016. és 2020. között egy olyan számlagyárat működtettek, amelynek keretében - jutalék ellenében - fiktív számlákat állítottak ki a megrendelő cégeknek, és ezzel mintegy 3 milliárd 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.A közel 400 oldalas vádirat lényege szerint egy 46 éves férfi 2016 januárjától egy olyan szervezett, több szintűen felépített céghálózatot hozott létre és működtetett, amely valós tevékenységet nem végző gazdasági társaságokból épült fel, és a célja az adó jogellenes elkerülése volt. 

A bűnszervezet adóelkerülésre irányuló „szolgáltatásokat” nyújtott, jellemzően vagyonvédelmi tevékenységet végző megrendelők, un. haszonhúzó cégek részére. Ezek a cégek azért kötöttek színlelt szerződéseket a bűnszervezethez köthető cégekkel, hogy a munkavállalóik foglalkoztatása után keletkező közterhek megfizetését elkerüljék. Emellett az is céljuk volt, hogy a színlelt szerződések alapján - a számlázási láncban alattuk elhelyezkedő társaságok nevében - kiállított fiktív számlák áfa tartalmával az áfa fizetési kötelezettségüket törvényellenesen csökkentsék.

A gazdasági kapcsolat látszatának igazolására a céghálóban átutalással teljesítették ugyan a szerződések szerinti összeget, azonban a munkavállalóknak fizetendő munkabér és a bűnszervezetet megillető 10-15 %-os jutalék levonása után fennmaradó összeget felvették, és azt az eredetileg utaló társaság képviselőinek készpénzben visszajuttatták. A jutalék végső soron a bűnszervezet irányító férfihez került vissza.

A bűnszervezetnek már eredetileg sem állt szándékában a kiállított számlák után fennálló áfa-fizetési kötelezettség teljesítése, valamint a munkáltatást terhelő adók- és járulékok megfizetése, arra egyébként reális lehetőség sem volt. A haszonhúzók által rendszeresen elutalt - és a bűnszervezeti cégláncolaton átfuttatott - összegeken felül a bűnszervezeti cégek vagyonnal nem rendelkeztek. A lelepleződés elkerülése érdekében a bűnszervezeti cégek nevében az elkövetők valótlan tartalmú bevallásokat nyújtottak be, illetve a fiktív cégvezetésekre strómanokat alkalmaztak.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben - amelyben korábban 5 terhelt is letartóztatásban volt - különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 42 személlyel szemben emelt vádat. Az ügyészség velük szemben szabadságvesztés kiszabását, valamint vagyonelkobzást is indítványozott a vádiratban, kiemelten az eljárás során zár alá vett ingatlanokra, valamint a lefoglalt járművekre és bankszámlapénzre.

A strómanokkal szemben indult büntetőeljárásokat a nyomozó hatóság elkülönítette.

További friss információk
Vállalkozási szerződésnek álcázták a munkaerőkölcsönzést
Randi app-on ismerkedett, egyből pénzt csalt ki az elővigyázatlan nőtől
Meghökkentő biztosítási csalások - ezért nem éri meg trükközni!
Egymillió forinttal akarta megvesztegetni a rendőröket a román garázda - letartóztatták
Közös nemzetközi akcióban számolták fel a rendőrök az online csalásokra szakosodott bűnszervezetet
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat