Ma: 2024.02.13. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Okostelefonok kereskedelmével szerzett jövedelemét titkolta el egy bűnbanda - négymilliárd forint vagyoni hátránya keletkezett a költségvetésnek
Privátkopó 2024. 02. 01. 9:30:00

Gazdálkodással összefüggő kiemelt bűncselekmény miatt áll a Fővárosi Törvényszék elé nyolc vádlott. Az elkövetők márkás okostelefonok kereskedelmével kapcsolatban, adókijátszási céllal hoztak létre olyan céghálózatot, amely felhasználásával 4 milliárd forintot meghaladóan károsították meg az államot.A Zala Vármegyei Főügyészség vádirata szerint a budapesti vállalkozó vádlott mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök kereskedelmével foglalkozott. Ismerősével - szintén a fővárosban cégtulajdonos vádlottal - 2018. évben elhatározták, hogy külföldről, Európai Közösségen belüli szállítóktól elektronikai eszközöket - elsősorban márkás mobiltelefonokat - fognak nagy mennyiségben beszerezni.

A férfiak az eszközök tényleges eredetének az elleplezése céljából egy több szintből álló fiktív céghálózatot hoztak létre. A többszintű céghálózat kialakítására egy olyan fiktív számlázási láncolat létrehozása érdekében volt szükség, amely azt a látszatot keltette, hogy a láncolat végén elhelyezkedő kft. nem az Európai Közösségen belüli beszállítóktól közvetlenül, hanem a számlázási láncolatban előtte lévő belföldi gazdasági társaságoktól szerezte be az okostelefonokat.

Ezzel a számlázási lánccal a vádlott által irányított cég az adófizetési kötelezettségét jogtalanul csökkentette, a belföldi beszállítók által kiállított fiktív költségszámlák általános forgalmi adó tartalmának levonásba helyezésével.

Az ügy további hat vádlottja szintén gazdasági társaságok ügyvezetői - közülük ketten Szlovákiában -, akik a többszintű céghálózat részeként rendszeresen állítottak ki a bűnszervezetet irányító és a „számlagyárat” működtető vádlottak útmutatásai szerint valótlan számlákat.

A vádlottak a bűnös tevékenységüket több éven keresztül, folyamatosan végezték, a csoportot konspiratív módon, hosszabb időre, az adótörvények kijátszására irányuló, rendszeres anyagi haszonszerzés céljából hozták létre és „kódnyelven” kommunikálva működtették.

A vádlott cége 2018 novembere és 2021 márciusa között 4 milliárd 113 millió forinttal csökkentette jogosulatlanul a fizetendő általános forgalmi adó összegét, amellyel a központi költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott.

A vádlottakkal szemben a Zala Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék előtt, amelyben fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt.

További friss információk
Pénzmosást tártak fel a zsaruk
Kamudiplomák miatt ítélték el az ismert szexuálterapeutát
3,2 milliárd forintot mostak tisztára
Vádemelés a korrupció útján szerzett pályázati támogatások ügyében
Katonatiszt, olajmérnök, hajóskapitány, zenész… - bűnügyi őrizetben a „romantikus csalással” gyanúsított 40 éves nő
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat