Ma: 2021.12.01. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Ismét bíróság előtt az antennáért gyilkoló cigányok - korábban 45 milliós kártérítést kaptak
privatkopo.hu 2014. 01. 29. 5:01:00

Perújítás miatt emberölés vádjával áll ismét bíróság előtt apa és fia a Debreceni Törvényszéken: Burka Ferencet és fiát korábban - egy férfi megölése miatt - előbb 15, illetve 13 év fegyházra ítélték, majd megismételt eljárásban bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették a gyilkosság vádja alól.Az újszentmargitai idősebb és ifjabb Burka Ferencet az 1999-ben történt bűncselekmény miatt különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsították, emiatt 5 év 8 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban. Apa és fia a felmentő ítélet után kártalanításért beperelte az államot, és 20, illetve 25 millió forintot kapott. Ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás volt „indokolatlan” fogva tartás miatt.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség 2012 márciusában perújítási nyomozást rendelt el, annak során új tanúk és szakértők kerültek képbe, új tárgyi bizonyíték került elő, illetve a nyomozó hatóság titkos adatszerzés útján is új információkhoz jutott.

Ezek alapján a fellebbviteli főügyészség 2013 júliusában perújítási indítványt nyújtott be a Debreceni Ítélőtáblára, amely szeptemberben elrendelte a perújítást és a Debreceni Törvényszéket jelölte ki az eljárás lefolytatására.

A Debreceni Törvényszéken Lányi Csaba büntetőtanácsa kedden, az első tárgyalási napon az ügyben keletkezett iratokat, illetve a vádlottak korábbi vallomásait ismertette. A két vádlott a keddi tárgyaláson nem tett vallomást, és a kérdésekre sem válaszolt, korábban mindvégig tagadták a bűncselekmény elkövetését.

A bíróság délután azt a tanút hallgatta meg, akinek a bejelentése nyomán 2012-ben elindult a perújítási nyomozás. Az asszony (ifjabb Burka volt élettársának anyja) elmondta: az unokájától hallotta, hogy apjáék követték el az újszentmargitai gyilkosságot 1999 márciusában.

(Az elkövetők csaknem másfél évtizeddel ezelőtt Újszentmargitán álmából felriasztva támadtak a sértettre, a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy a férfi belehalt sérüléseibe. Az udvaron fekvő áldozatot másnap egy arra járó vette észre, orvost azonban már hiába hívott hozzá. A férfi lakóházáról egy háromezer forint értékű tetőantenna tűnt el.)

Időközben egy, a bűncselekményhez közeli szántóföldről előkerült egy antennadarab, amely a szakértő szerint 11-15 éve lehetett a földben, vagyis odakerülhetett a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, 1999-ben.

A vádlottak védői jogtalannak, törvénytelennek és megalapozatlannak nevezték a perújítási eljárást. Zeke László és Győrffy István írásban indítványozták, hogy a bíróság függessze fel az eljárást, amelynek elrendelése - az ügyvédek álláspontja szerint - nem felelt meg a perújítási eljárás törvényi szabályozásának. A védők úgy ítélték meg, a vádlottak és védőik tudta nélkül alkalmazott titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött adatokat a bíróság nem veheti figyelembe az eljárásban.

Lányi Csaba bíró átvette a beadványt, de közölte, hogy mivel a perújítást a Debreceni Ítélőtábla rendelte el, a törvényszéknek nincs módja ebben a kérdésben határozatot hozni.

További friss információk
Biztonsági őrre támadt egy maszkellenes család Kecskeméten
Bombával fenyegetőzött egy győri idióta
Illegális migránsokat csempészett a Bolt taxisa
Apát és fiát ölte meg egy telefonért
Korrupciós bűncselekmény miatt letartóztatásban egy büntetés-végrehajtási dolgozó és társa
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat