Ma: 2022.05.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Egyre több pénzmosót vizsgál a NAV
napi.hu 2014. 01. 21. 5:31:00

Miközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint radikálisan nőtt a pénzmosás elleni bejelentések száma, a hivatal a bankok kötelezettségévé tenné, hogy ellenőrizzék a stabilitás megtakarítási számlára érkező pénzek tisztaságát.Egyes vélekedések szerint a bankoknak nehezen megoldható többletfeladatot jelenthet a stabilitás megtakarítási számla (smsz). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint ugyanis azt, hogy a számlán elhelyezett pénzek milyen forrásból származnak, a betét befogadásakor a hitelintézet köteles ellenőrizni a pénzmosás elleni törvény (pmt.) rendelkezései szerint. Ez ugyanakkor annyit jelent, hogy a számla megnyitásakor a számlatulajdonost a bank a pmt. szerint azonosítja és adatait rögzíti. Ezen felül a bank további információt kérhet a pénzösszeg eredetéről kockázati alapon, mint minden egyéb ügyletnél. Ami az esetben érdekes, az az, hogy az smsz egyebek mellett azzal vívhat ki elismertséget magának, hogy a számlára befizetés és a futamidő kivárása esetén semmilyen szerv nem vizsgálhatja a számlán lévő pénz eredetét.

Így például azt sem, hogy az adott összeg adócsalásból származik-e. E tekintetben a lapunknak válaszoló bankok egyként hívták fel a figyelmünket arra, hogy a pénzmosás járulékos bűncselekmény, amelynek elkövetéséhez az kell, hogy valaki elkövessen egy elsődleges bűncselekményt (például: adócsalás, fegyvercsempészet, kábítószer-kereskedelem), majd az abból származó pénzt próbálja „tisztára mosni”, azaz legális forrásból származónak feltüntetni (klasszikusan a bankrendszeren vagy egyéb más vállalkozásokon keresztül). A fentiek okán az smsz nem mentesít az adóvizsgálat lefolytatása, illetőleg a büntetőjogi felelősségre vonás alól - vagyis az erre a számlára történő befizetést ugyanúgy pénzmosás-megelőzési vizsgálat alá kell vetni, mint minden más ügyféltranzakciót.

Más vélekedések szerint az adócsalás ténye (függetlenül attól, hogy emiatt indult-e büntetőeljárás) önmagában még nem jelenti azt, hogy az adócsaló tett olyat is, ami a pénzmosás elleni törvénybe ütközik. A nyomozó hatóságokon múlik, hogy adott esetben mindkét bűncselekmény vagy csak az adócsalás miatt indítanak eljárást egy elkövető ellen. E tekintetben viszont - hívják fel a figyelmet a szakértők - egy esetleges bűnügyi intézkedés (például zár alá vétel) alól az smsz-en kezelt pénz sem mentesülhet.

A NAV adatai szerint 2013 első félévében több mint 80 százalékkal, 6160-ra nőtt a pénzmosás elleni törvény okán tett bejelentések száma, amelyek több mint 90 százaléka érkezett bankoktól. Arra, hogy mi okozhatta a bejelentések számának radikális növekedését, nem tér ki a jelentés. Új eljárást 15 esetben, 67 bejelentés kapcsán indított a hatóság, folyamatban lévő ügyekhez 300 esetben, 1922 bejelentés érkezett. Külföldi hatóságokhoz 92 bejelentést továbbított a NAV, míg a pmt. alapján az elmúlt év első hat hónapjában 66 esetben függesztették fel az ügyleti megbízást.

További friss információk
Márió annyira félt, hogy gyalogosgázolással „védekezett” - hihető, nem?
„Közreműködés”: ismét vádat emeltek a többszörösen büntetett Tasnádi Péter ellen
Letartóztatásban a különös visszaeső díler
„Ég veled, Ricsi!” - végül a drogok és a szteroidok végezték el a bíróság munkáját
10 év szabadságvesztésre ítélték a 6, illetve 7 éves kislányokkal szexuális cselekményeket végeztető férget
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat