Ma: 2024.06.14. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
„Menekültdepó” a fővárosi Nagybani Piac mellett - a taxismaffia tagjai 1000-2000 eurót is megkeresnek egy éjszaka
privatkopo.hu 2015. 09. 10. 13:58:00

Valóságos migráns „logisztikai központ” működik hetek óta a Budapesti Nagybani Piac környékén, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton. Szünnap nélkül, minden éjszaka üzemel a „menekültdepó”, ahová a „gyengébb” napokon 400-500, a „húzósabb” napokon 1000-1500 illegális bevándorlót szállítanak Szeged környékéről a jellemzően cigány embercsempészek, ahonnan aztán taxik szállítják tovább a főváros frekventált részeire a hívatlan vendégeket. A Privát Kopó hat éjszakán át figyelte az „átrakóközpont” működését.Amikor Európa vezető politikusai az embercsempész-hálózatok szétzúzásáról, felszámolásáról nyilatkoznak - rettentően komoly ábrázattal -, mint a menekültáradat lefékezését célzó egyik legfontosabb teendőről, biztosra vehető, hogy fogalmuk sincs arról, mi történik éjszakáról-éjszakára a Budapest XIX. kerület Nagykőrösi úton, a Nagybani Piac közvetlen környékén. Ugyanis, ha tudnák, kinevetnék - saját magukat…

A Privát Kopó munkatársai hat éjszakán át kísérték figyelemmel a főváros peremkerületében létrehozott migráns „átrakóállomás” működését. Az embercsempészek azért választhatták ezt a területet, mert közel van az M5-ös autópályához, ahonnan a főváros belső része viszonylag rövid idő alatt elérhető, és - ami a legfontosabb - az illegális bevándorlókat a déli országhatártól szállító embercsempészek furgonjai elvegyülhetnek a Nagybani Piacra zöldséget, gyümölcsöt szállító kisteherautók forgatagában.

A rendszer tökéletes szervezettséggel üzemel. A menekültek „beszállítása” jellemzően este 9.00-9.30 óra közötti időben kezdődik, és hajnali 1.00-1.30 óráig tart. A mintegy 4 órás „csúcsidőszakban” a gyengébb napokon 400-500, az erősebb napokon 1000-1500 illegális határátlépőt fuvaroznak a főváros szélére az embercsempészek - akiknek mintegy 90 százaléka cigány. A szállítóeszközök leharcolt állapotúak, szakadtak, ahogy mondani szokták: éppen 1 forintot érnek. Ennek legfőbb oka, hogy a rendőrség a tettenérések alkalmával lefoglalja az embercsempészetre használt gépjárműveket. A legtöbb embercsempész zárt rakterű kisteherautóval dolgozik, de mikrobuszokkal és személyautókkal is űzik az ipart a bűnözők. A bűnügyi portál értesülése szerint Szeged és Röszke környékén mintegy 80-100 cigány származású embercsempész várja tárt karokkal a „klienseket”, hogy - kereslettől függően - SZEMÉLYENKÉNT 200-300 euró ellenében Budapest határáig fuvarozzák őket.

A „migránsdepó” szolgáltatóinak minden mozzanata sugározta a szervezettséget. A délről érkező beszállító járművek félreeső, sötét helyeken pakolták le a „szállítmányokat”, a jóléti országokba vágyó migránsok gyalog közelítették meg a közelben lévő McDonald’s, Auchan és OBI parkolóját, ahol taxik tucatjai várták őket. Több olyan éjszaka is volt, amikor - egyidőben - 70-80 taxi várta a menekülteket Budapestre szállító gépkocsik érkezését. A személyszállítók között a MaxTaxi és a Taxi4 feliratokkal ellátott autók képviseltették magukat a legnagyobb számban, de jelentős volt a szerepvállalása az embercsempészetben a Főtaxi és a 6x6 Taxi munkatársainak is.

A taxisok nyugodt munkáját úgynevezett „figyelő taxisok” biztosították, akik az „átrakóhelyekhez” vezető utak szélén parkolva adták a jelzéseket kollégáiknak, ha „gyanús” autók érkezését észlelték. Ők nem fuvaroztak, csak figyeltek.

A taxisok és az embercsempészek „egyéjszakás”, eldobható telefonokkal tartják a kapcsolatot egymással. Minden nap telefont és SIM-kártyát cserélnek, így lehallgatásuk lehetetlen. A sofőrök vételre is kínálnak SIM-kártyákat a menekülteknek. Száz- és ezerszámra. A taxik mozgása egyértelműen szervezettségre utal: ha begurult a „placcra” egy illegális bevándorlókat szállító furgon, már az „átrakóhelyhez” vezető úton mögé sorolt 2-3 taxi, amelyek aztán nagyon rövid - 1-2 perces - „alkudozást” követően átvették a „szállítmányt” és - szó szerint - száguldottak vele a főváros belseje felé. A kereslet-kínálathoz igazodva a taxisok SZEMÉLYENKÉNT 50-100 eurót kértek a migránsoktól a fuvarért. Csak „tele autóval” - négy utas - indultak útnak, és egy-egy éjszaka 4-5 „kanyart” is lebonyolítottak, ami azt jelenti, hogy hajnalban 1000-2000 euróval gazdagabban gurulhattak haza.

A Privát Kopó tapasztalatai szerint a taxisok jellemzően a Keleti pályaudvarhoz, valamint a IX. kerület Üllői út-Ecseri út találkozása közelében lévő McDonald’s-hoz, illetve Interspar üzlet parkolójába vitték utasaikat.

A hat nap során, amikor a bűnügyi portál munkatársai figyelték az embercsempészek tevékenységét, voltak olyan órák, amikor hemzsegtek a menekültek a Nagybani Piac környékén, szinte minden bokorból illegális határátlépők bukkantak elő. Döbbenetes volt a látvány.

Rendőrökkel csupán a hatodik napon, tegnap éjszaka találkozott a Privát Kopó, azt megelőzően nem tapasztalt rendőri jelenlétet a környéken. Szerdán előbb - 23 óra tájékán - egy készenléti rendőrökkel tele mikrobusz eredt egy embercsempész furgon nyomába, sikerrel: a bűnözők fél percen belül az aszfaltra leszorítva feküdtek. Ez a kis „intermezzo” azonban láthatóan nem zavarta meg a menekült „cash&carry” üzletmenetét, a rendőri akciótól mintegy 40-50 méterre zavartalanul, pofátlanul üzemelt tovább a szervezett embercsempészet. Amíg a rendőri intézkedés zajlott, nagyjából 200 illegális bevándorló szállt át furgonokból, személyautókból taxikba az elfogás közelében. Mintha nem is lettek volna zsaruk a környéken.

Egy órával később, éjfél magasságában aztán nagyszámú rendőri erő jelent meg a Nagybani Piac környékén. A taxisok vélhetően „fülest” kaphattak a bűnüldözők fellépéséről, mert a rendőrök megérkezése előtt 2-3 perccel - pánikszerűen - elhagyták a helyszínt, és a közeli OMV benzinkút parkolójában sorakoztak fel. Az embercsempészek szinte azonnal tudták, hogy megváltozott az „átszállási helyszín” és a menekülteket a töltőállomás parkolójába irányították. Az üzlet pörgött tovább. Néhány embercsempészt ugyan elcsíptek a rendőrök, de az intézkedés elől időben elmenekülők gátlástalanul, arcátlanul folytatták a bűnözést. A rendőri fellépés sem rettentette el őket, kicsit arrébb mentek, és minden zajlott tovább, mintha az égvilágon semmi nem történt volna.

Másnap délelőtt aztán a gyanútlan utas beszáll a gyermekével a taxiba, amely előző éjszaka szennyezett ruházatú - és ami még veszélyesebb -, esetleg fertőző betegségben szenvedő embereket szállított…

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye

A fővárosban fogták el a rendőrök azokat a sofőröket, akik a gyanú szerint Szegedről Ausztriába akarták szállítani összesen 104 külföldi férfit, nőt és gyereket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztálya eljárást indított összesen 9 magyar állampolgár ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a sofőrök és segítőik Szegeden, illetve a város vonzáskörzetében vették fel a csoportokat, összesen 104 fő szír állampolgárt, akiket Budapesten át - anyagi ellenszolgáltatásért cserébe - Ausztriába akartak szállítani.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság járőrei 2015. szeptember 9-én 22 óra 35 perc és 2015. szeptember 10-én 1 óra 15 perc közötti időben Budapest IX., XIX., és XXIII. kerületeiben összesen 5 helyszínen fogták el az Ausztriába tartó gyanúsítottakat és foglalták le az általuk használt gépkocsikat.

A nyomozók a 8 férfit és egy fővárosi nőt előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki. Velük szemben a további eljárást - őrizetbe vételük mellett - a BRFK Felderítő Főosztálya folytatja le.

Friss: Az égvilágon semmi nem változott

A Privát Kopó munkatársai tegnap este 22 órától ma (péntek) hajnali 1 óráig ismét meglátogatták a cikkben megjelölt „bevándorló logisztikai központot”, reménykedve, hátha változott valami. Az égvilágon semmi. Minden ugyanúgy zajlott a cikk csütörtöki megjelenését követően is, mint azt megelőzően. Taxik tucatjai, illegális migránsok százai - teljesen nyíltan „pörgött” az üzlet. Rendőrök sehol...

(2015. szemptember 11.)

További friss információk
Terrorcselekménnyel fenyegetett egy 43 éves férfi
Gyermekei előtt fenyegette meg a buszsofőrt
Visszaélt orvosi helyzetével - lebuktatta az NVSZ
Önbíráskodás egy budapesti irodaházban
„Elhúzódó vitás helyzet”: megöltek egy férfit Miskolcon
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat