Ma: 2024.02.14. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Reintegrációs őrizetben otthon „kempingezik” a Budapest Airport volt jogi igazgatója, akit bűnszövetségben elkövetett korrupciós bűncselekmények miatt 5 év szabadságvesztésre ítéltek
Privatkopo.hu 2019. 05. 04. 12:19:00

A Privatkopo.hu értesülése szerint úgynevezett reintegrációs őrizetben, otthonában „kempingezik” az a Rényi-Vámos Krisztina, akit 2017. május közepén, jogerősen - bűnszövetségben elkövetett korrupciós bűncselekmények elkövetése miatt - 5 év szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Ítélőtábla. A nő a súlyos bűncselekményeket a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatójaként követte el.A repülőtéri vesztegetés ügyében született vádirat lényege az volt, hogy a Budapest Airport két jogásza 2008-ban jogtalan előnyt kért azoktól az ügyvédi irodáktól, amelyekkel megbízási szerződést kötött a cég, azaz a megbízás elnyeréséhez a „felülárazott” megbízási díjakból vissza kellett osztaniuk a szerződő partnereknek.

A vádirat szerint Sziebert György, akkor még a Budapest Airport jogi előadójaként, és Rényi-Vámos Krisztina a Budapest Airport jogi igazgatójaként 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött szerződést, amelyek a megbízási díjak 5-10 százalékát visszajuttatták a részükre. A rendőrség több bizonyítékot talált arra, hogy Rényi-Vámos Krisztina összejátszott akkori beosztottjával, Sziebert Györggyel, és a Budapest Airport Zrt.-vel szerződésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adtak.

A páros között vesztegetési pénzek átadására leginkább az óbudai Leroy étteremben került sor. A bíróság azt is bizonyítékként értékelte, hogy ezeket „amerikai kémfilmbe illő elővigyázatossággal” kivitelezték.

Egy ideig Pálhalmán „pihente ki” a vesztegetés „fáradalmait” Rényi-Vámos

A Privatkopo.hu úgy tudja, hogy Rényi-Vámos a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lakója volt, és tavaly ősszel kerülhetett reintegrációs őrizetbe. A vonatkozó törvény szerint a reintegrációs őrizet időtartama szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt elítéltek esetében legfeljebb 10 hónap. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében a nő vonatkozásában lehetővé tette, hogy büntetése felének - azaz két és fél év - letöltését követően feltételesen szabadlábra helyezhessék. Rényi-Vámos 2009 decemberében került előzetes letartóztatásba, amelyet 2010. június 8-án szüntetett meg a bíróság, és azzal egy időben elrendelte az asszony házi őrizetét, majd ugyanazon év december elején tovább enyhített a kényszerintézkedés fokozatán és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

A Büntető törvénykönyv 92. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint az előzetes fogvatartás és a házi őrizet teljes idejét be kell számítani a kiszabott szabadságvesztésbe.

Elcsalt taxitender

Azonban folyamatban van egy másik büntetőügy is, amelyben még nem született jogerős ítélet, és amelynek egyik vádlottja ugyancsak a „reintegrációs őrizetben” otthon „relaxáló” Rényi-Vámos Krisztina.

A Fővárosi Főügyészség által 2015 nyarán benyújtott vádirat szerint a Budapest Airport Zrt. új vezetősége 2006 májusában nyílt pályázatot hirdetett a repülőtér utasai részére alkalmi, azaz nem rendelt személytaxi szolgáltatás nyújtására. A III. rendű vádlott, Veres István által ténylegesen irányított taxi társaság, a Zóna-Service Zrt. már a pályázat kiírása előtt is végzett a repülőtéren taxi szolgáltatást, amely jól jövedelmezett, ezért a vádlott a pályázaton mindenképpen nyerni akart.

Ennek érdekében a pályázat kiírása után - IV. rendű vádlott ügyvédi közreműködésével - megállapodott az I. rendű Sziebert György és II. rendű Rényi-Vámos Krisztina vádlottakkal, hogy összesen 11 millió forintért munkaköri kötelezettségeiket megszegve közreműködnek abban, hogy a Budapest Airport Zrt. által kiírt pályázatot a III. rendű vádlott, Veres István által képviselt taxi társaság nyerje el.

A megállapodás alapján Sziebert és Rényi-Vámos Krisztina - szintén a IV. rendű vádlotton keresztül - ellátták Veres Istvánt belső információkkal, segédanyagokkal, tájékoztatták a többi ajánlat tartalmáról, illetve a belső megbeszélések lényegéről. A vádlottak összehangolt közreműködése eredményeként Veres cége a pályázatot elnyerte.

Sziebert, Rényi-Vámos és a IV. rendű vádlott közreműködésük arányában osztozott a Verestől kapott jogtalan előny összegén.

A vád szerint, a szolgáltatási szerződés megkötése után Sziebert György és Rényi-Vámos Krisztina további készpénz ígérete ellenében vállalták, hogy munkáltatójuk, a Budapest Airport Zrt. sértett gazdasági érdekeivel szemben Veres Istvánnak segítséget nyújtanak abban, hogy mentesülhessen a szerződésben vállalt szolgáltatási díj megfizetése alól. A két vádlott több millió forint jogtalan előny ellenében abban is közreműködött, hogy a szolgáltatási szerződést a Budapest Airport hátrányára módosítsák.

Veres István szerint szó sincs csalásról, minden patyolat tiszta volt

Emellett Veres István olyan módon is megtévesztette a sértettet, hogy alkalmazottja, az V. rendű vádlott közreműködésével folyamatosan, éveken keresztül lényegesen kevesebb fuvart jelentett a Budapest Airport Zrt. felé, mint amennyit ténylegesen teljesített.

A csalással a vádlottak 2006-2010 között összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak a Budapest Airport Zrt-nek.

Titkosszolgálati háttér

A Budapest Airportnál korábban lezajlott vezető- és tulajdonosváltások dacára a jogi igazgatóság az állandóság szigete maradt a cégen belül, amit a bennfentesek azzal magyaráztak, hogy a társaság - stratégiai szerepe miatt - erős titkosszolgálati védelem alatt áll, és a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) mindvégig Rényi-Vámos Krisztina stábja tartotta a kapcsolatot. A „titkos viszonyra” utaló jelként értékelhető, hogy Rényi-Vámos és Sziebert egyaránt huszonévesen, a szükséges szakmai tapasztalat és pályáztatás nélkül került be 2003-ban a reptér vezérkarába - éppen akkor, amikor az MSZP pénzügyi vonalával szívélyes viszonyt ápoló Hárskuti János volt a Budapest Airport első embere.

Rényi-Vámosék már a Budapest Airport privatizációja előtt a reptéri társaság szerződéses partnerének választották az Andreas Neocleous & Co. ciprusi ügyvédi iroda magyarországi képviselőit, Tuller Andrást és Veréb Balázst, azzal a céllal, hogy informatikai-beszerzési-kiszervezési témákban kívülről segítsék a jogi igazgatóság működését.

Tuller már az 1990-es években a későbbi Budapest Airport-vezér Hárskuti üzlettársa volt, emellett tagja annak a „Speciális Rendőrklub” nevű zártkörű egyesületnek, amelybe a rendszerváltozás előtti rendőri és titkosszolgálati elit tömörült. Veréb viszont Rényi-Vámoshoz kötődött erősebben: abban az időben az élete párja volt, emellett 2003-tól az igazgatónő testvére által vezetett tanácsadócégekben képviselt ciprusi befektetőket.

Tuller András és Veréb Balázs azonban - amellett, hogy a reptérnek dolgozott - 2005 végéig felügyelőbizottsági tag volt abban az Eclipse Informatikai Rendszerház Rt.-ben, amely a nemzetbiztonsági okból titkosított állami (és reptéri) beszerzések egyik legnagyobb haszonélvezője volt

A Rényi-Vámosék elleni büntetőügyben felmerült reptéri taxistenderben a régi kapcsolatok sajátos módon éledtek újjá: a Ferihegy hivatalos személyszállítójává választott társaság, a Veres István-féle Zóna-Service Zrt. alapító okiratát ugyanis Rényi-Vámos Krisztina akkori párja, Veréb Balázs édesanyja szerkesztette, miközben a cégbírósági eljárást Tuller András ügyvédi irodája menedzselte.

A titkosszolgálat aztán - valamiért - levette a kezét a Rényi-Vámos-féle csapatról. A nyomozók 2009. december 4-én tetten érték Rényi-Vámos Krisztina bűntársát, Sziebert Györgyöt, amikor több millió forintos vesztegetési pénz vett át egy óbudai mélygarázsban.

És a lavina elindult…

További friss információk
Gyermekpornográfia elkövetőjével szemben emelt vádat az ügyészség
Letartóztatásba került az embercsempész banda vezére
Fogva tartotta, megütötte, megrugdosta és ollóval bántalmazta volt feleségét
Egy év alatt több százszor zaklatta volt élettársát
Prostituáltakat dolgoztattak a székesfehérvári éjszakai bárban
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat