Ma: 2024.05.11. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Befolyással üzérkedett a korrupt volt nyomozó ügyész - legalább 64 milliót vágott zsebre
Privátkopó 2023. 01. 31. 10:30:00

Korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat egy, jelenleg ügyvédként tevékenykedő nő ellen, aki korábban több ügyészségen, köztük a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) dolgozott nyomozó ügyészként. Fő szakterülete volt a vesztegetés, a befolyással üzérkedés és a költségvetési csalás is.A vádirat szerint a 2011 és 2019 között a KNYF-en szolgálatot teljesítő vádlott 2016 márciusa és 2020 márciusa között - egy ügyvédjelölt közreműködésével - korrupciós kapcsolatba került két vállalkozóval, akiknek a kérésére a rendelkezésére álló hatósági informatikai rendszerekből, haszonszerzés céljából, jogellenesen lekérdezéseket hajtott végre, így büntetőeljárásokkal kapcsolatos adatokat szerzett meg. Ezt követően pedig arra hivatkozott - valótlanul -, hogy hivatalos személyeket veszteget meg és ügyészségi vezetőknél, illetve ügyészeknél érvényesíti befolyását.

Dr. Szabó P. Eszter a lekérdezések jogellenességét olyan módon leplezte, hogy rendszerbe történő belépéskor a Simonka György volt fideszes országgyűlési képviselő és társai elleni nyomozás ügyszámát tüntette fel, amelyben ügyészként ő is részt vett. A vádlott a korrupció révén legalább 64 millió forintot tett zsebre. Mindezek miatt az ügyészség a vádlottra - beismerés esetére - 8 év szabadságvesztésre, 9 millió forint pénzbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltást indítványozott. Emellett - a beismeréstől függetlenül - azt kérték a bíróságtól, hogy dr. Szabó P. Esztert véglegesen tiltsák el a jogászi végzettséghez kötött foglalkozástól, illetve indítványt tettek az átvett kenőpénznek vagyonelkobzásra is.

A vádirat szerint dr. Szabó P. Eszter többek között Ibolya Tiborra, a Fővárosi Főügyészség 2022-ig hivatalban volt vezetőjére, illetve a KNYF élén álló Fürcht Pál Zsoltra hivatkozott az őt korrumpáló vállalkozóknak, mint akik ráhatással bírnak a folyamatban lévő büntetőügyekre.

Az asszony korábban kiemelt gazdasági bűnügyekben eljáró nyomozó ügyész volt, és azért került az ügyészség látókörébe, mert egy eljárás alatt álló ügyvéd - nyomozati alku kötése miatt - terhelő vallomást tett rá. Az ügyvédet egyébként befolyással üzérkedéssel vádolták.

Az ügyészség az I. rendű vádlottat, dr. Szabó P. Esztert előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, vesztegetést állítva, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés, személyes adattal visszaélés bűntettével, magánokirattal visszaélés vétségével és hivatali visszaélés bűntettével vádolja.

További friss információk
Hazudott az apa a rendőröknek azért, hogy a lánya hazaköltözzön
Fiatalkorúaknak is árulták a kábítószert: letartóztatásban apa és fia
Kábítószer-kereskedelem miatt továbbra is letartóztatásban egy volt rendőr
Kifosztotta az alvó betegeket a kórházban egy „navajonki”
Drogot akart rabolni két hülyegyerek
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat