Ma: 2021.10.07. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Így mennek a dolgok Magyarországon: bűnöző ügyvéd befolyásolta az NNI nyomozását, hamis tanúkat szállított a rendőröknek, hogy hatósági segítséggel tönkretegye üzleti ellenlábasát - mindezt főügyészségi „felügyelettel”
Privatkopo.hu 2021. 09. 20. 13:12:00

2019 tavaszán egy szolnoki vállalkozót lerohantak a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai és a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai. Bűnszervezetben elkövetett, 99 millió forintos pénzmosással gyanúsították akkor. A férfi 14 hónapot töltött letartóztatásban, 12 hónapja - lábán nyomkövető eszközzel - bűnügyi felügyeletben tölti napjait. Azóta kiderült, hogy egykori üzlettársa, egy hírhedt ügyvéd akarta tönkretenni, ellehetetleníteni, aki úgymond menedzselte az ellene zajló nyomozást, hamis tanúkat szállított az NNI-nek, kihallgatásokat szervezett, a vallomások nagy részét ő diktálta a nyomozóknak, úgy, hogy védői meghatalmazással nem rendelkezett, a rendőrségi jegyzőkönyvekben nem rögzítették a jelenlétét, „szellemként” befolyásolta a büntetőeljárást. Az NNI nyomozói ebben nagyszerű partnerei voltak. Mondhatni: tökéletes kiszolgálói. „Nem az a döbbenetes, hogy miket mondott dr. Varga Tamás, mert mondani bármit lehet, hanem az, hogy amiket mondott, azok szinte kivétel nélkül be is következtek, úgy történtek, ahogy ő előre jelezte” - mondta a Privatkopo.hu-nak a több mint 2 éve személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt álló üzletember. Az alábbiakban egy csúnya ügy hátteréről lebbenti fel a fátylat a bűnügyi portál.
Lányos zavar: az NNI munkatársai az első számú gyanúsított lakóingatlanában felejtették az elfogások és kutatások 17 oldalas, titkos adatokat tartalmazó akciótervét

„2019. május 14-én, hajnalban, egy óriási felhajtás közepette, 200 rendőrrel - plusz TEK-esekkel - a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rátört a házamra, a családomra és - bűnszervezetben elkövetett pénzmosás gyanújával - őrizetbe vettek, majd a bíróság letartóztatásba helyezett. Az akkori gyanúsítás szerinti elkövetési érték 99 millió forint volt. Ennek nagyjából a tízszeresét, több mint 980 millió forintnyi értéket - készpénzt, gépjárműveket és ingatlanokat - vettek bűnügyi zár alá. Gyakorlatilag minden vagyonunkat lefoglalták, teljesen ellehetetlenítették a családom életét” - magyarázta a Privatkopo.hu-nak Bátaszéki Zsolt. „A falról a televíziót elvitték, a gyermekeim szobájából azt a számítógépet, amelyen tanultak. Ugyancsak lefoglalták és elvitték a gyermekeim szobájában megtalált műanyag perselyt is, amelyben aprópénzek, valamint 500 és 1000 forint címletű bankjegyek voltak találhatók. Ebben a perselyben az akkor 9, illetve 4 éves gyermekeim megtakarításai voltak. Az egyik rendőrségi iratban - amelyet véletlenül a helyszínen hagytak az NNI nyomozói - az állt, hogy le kell foglalniuk minden olyan tárgyat, amelynek értéke eléri a 100 ezer forintot. Végül jól „kipucolták” a házunkat, mindössze 20 ezer forintot hagytak a feleségemnek és a gyermekeimnek megélhetésre.”

A mintegy 20 éve vállalkozóként tevékenykedő, főként autókereskedelemmel, valamint gépjárművek bérbeadásával foglalkozó férfi elmondta, hogy a letartóztatását követően, a védőjével történő egyeztetések során kezdték úgy érezni, mintha valami nem lenne rendben a közvetlen munkatársaival, akikkel hosszú évekig együtt dolgozott, szoros, baráti kapcsolatot ápolt. „Olyan furcsaságokat észleltünk az ügyemben, amelyeket súlyos túlkapásoknak értékeltünk az NNI részéről. Normál esetben egy büntetlen előéletű, átlagos testalkatú, nem agresszív, fegyverrel nem rendelkező személy elfogásához, akit 99 millió forintos pénzmosással gyanúsítanak, miért volt szükség 200 rendőrre plusz a TEK kommandósaira? Miért volt szükség az akkori elkövetési érték tízszeresének bűnügyi zár alá vételére?” - jegyezte meg Bátaszéki, aki 16 hónapot töltött letartóztatásban, 1 éve pedig bűnügyi felügyeletben várja sorsa jobbra fordulását, a lábán nyomkövető eszközt visel.

„Azok az emberek, akik dr. Varga haragosaivá váltak, előbb-utóbb, így vagy úgy, mind letartóztatásba kerültek”

A pénzmosással gyanúsított üzletember 2010 óta állt üzleti kapcsolatban dr. Varga Tamással, aki nagy befolyással rendelkező szolnoki ügyvéd volt. A testvére és az édesapja is ügyvédként tevékenykedett, az édesanyja pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségen 25 évig csoportvezető ügyészként dolgozott, aki közvetlenül dr. Varga Árpád akkori csoportvezető ügyésznek - későbbi főügyésznek - volt a kollégája, és vele telekszomszédok is voltak, rendkívül szoros kapcsolatot ápoltak. „Amit még érdemes tudni dr. Varga Tamásról, ha üzleti ellentétbe került valakivel, nem riadt vissza a megfélemlítéstől sem. Azok az emberek, akik az ő haragosaivá váltak, előbb-utóbb, így vagy úgy, mind letartóztatásba kerültek. Gyakorlatilag úgy tudnám ezt a legegyszerűbben megfogalmazni, hogy büntetőügyeket generált nekik. Számos vállalkozót takarított el ezzel a módszerrel az útjából” - mondta Bátaszéki Zsolt, aki szerint dr. Varga őt is tönkre akarta tenni, az üzleti kapcsolatrendszerét kívánta megkaparintani, ezért vállalt főszerepet az ellene zajló büntetőeljárás „menedzselésében”. „Vargával korábban közös befektetésünk volt, öngyújtókat hoztunk be Kínából és azokat értékesítettük Magyarországon. Ebből az üzletből egy idő után az autósfronton kezdtünk el közös vállalkozást építeni, valamint a munkaerő-kölcsönzés és a fakereskedelem területén tevékenykedtünk. Később Dr. Varga a pénzmosási tevékenységbe is bekapcsolódott, segített a banki ügyintézésben és élvezte annak a hasznát is. Ebben az időszakban egyfajta végrehajtója voltam a rettegett kapcsolatrendszerrel rendelkező ügyvédnek.”

Az ügyintézéseknek „ára” van a nyomozó hatóság és a főügyészség irányába

A bűnügyi felügyeletben (bírósági engedély nélkül nem hagyhatja el lakóingatlana területét) lévő férfi közölte, hogy 2019 szeptemberétől egy postaládába - ismeretlen személytől - rendszeresen rejtett technikával készített hangfelvételek érkeztek. A hangfelvételeken az szerepelt, hogy dr. Varga Tamás hogyan győzi meg Bátaszéki volt közvetlen kollégáit - akik egyébként szintén gyanúsítottak a pénzmosási ügyben - arról, hogy hamis vallomásokat tegyenek vele kapcsolatban. Dr. Varga elmondta nekik, milyen kapcsolatot tart fenn a Bátaszéki ellen az NNI-nél zajló nyomozás vezetőjével, Horváth Dániellel, néven ugyan nem nevezte, de elmondta, hogy az NNI egyik magas rangú vezetőjével, egy általa „ezredesnek” titulált személlyel is rendszeresen kapcsolatot tart, továbbá azt is, hogy bűnös kapcsolatot tart fenn a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség főügyészével, illetve dr. Bíró Viktor csoportvezető ügyésszel. Az ügyvéd közölte azt is, hogy ezeket a kapcsolatait arra kívánja felhasználni, hogy Bátaszéki Zsoltot besározza, hosszú évekre börtönbe juttassa.

                                   „Dr. Uzsora”, a „golyóálló ügyvéd”

„Dr. Varga Tamás konkrétan megfogalmazta, hogy milyen valótlanságokat állítsanak rólam a vallomásaikban, és amennyiben ez megtörténik, akkor a nyomozó hatóságnál el tudja érni, hogy az ügyeiket elkülönítsék, megszüntessék velük szemben a gyanúsításokat, és visszakapják a lefoglalt értékeiket. Dr. Varga azt is elmondta az egyik alkalommal B. Zoltán gyanúsítottnak, erről szintén hangfelvétel tanúskodik, hogy a tőle lefoglalt három nagyértékű gépjárművet vissza fogja kapni, de egy 640-es BMW kabriót ott kell hagynia nála a „bűnügyi ügyintézések költségeire”, merthogy ezeknek az ügyintézéseknek „ára” van a nyomozó hatóság és a főügyészség irányába. Dr. Varga azt is mondta, hogy mindenki annyit fog visszakapni a bűnügyi zár alá vett vagyontárgyakból, amennyit ő igazságosnak tart” - tette hozzá a szolnoki vállalkozó.

A megyei ügyvédi kamara elnökével karöltve „húzták le” egy község önkormányzatát

Összesen mintegy 400 órányi hangfelvétel érkezett a postaládába. Ezeket meghallgatva férfi arra jutott, hogy azokban a költségvetési csalás ügyekben, amelyekben dr. Varga által érintetve volt, írásos önfeljelentéssel/feljelentéssel él. „Tettem ezt azért, mert felhagyni kívántam azzal az élettel, amelybe dr. Varga révén belekerültem. Ez a feljelentés érintette dr. Vargát, korábbi kollégáimat és nyilvánvalóan saját magamat is. Ezt megküldtem a védőm által az NNI-nek, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnek, azonban kértem a dokumentum zártan történő kezelését. Mindössze 2 nap telt el, amikor egy „eligazítás” keretében dr. Varga Tamás részletekbe menően ismertette gyanúsított-társaimmal a feljelentésem tartalmát. Erről ugyancsak egy titokban rögzített hangfelvétel által értesültünk. Megjegyzem: az önfeljelentésem/feljelentésem ügyében azóta sem hallgatott ki sem az NNI, sem a főügyészség” - magyarázta Bátaszéki Zsolt. „Nagyon jó, hogy birtokunkban vannak ezek a hanganyagok, mert dr. Varga maga mondja el, hogy ő senki ebben az ügyben, nem védője egyik gyanúsítottnak sem, közölte, hogy a kihallgatásokat ő szervezte, kijelölte a gyanúsítottak védőit, akik az ő baráti köréből kerültek ki, itt említem meg dr. Rékási Róbertet, aki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyvédi Kamara elnöke. Dr. Rékási felesége ebben az időben a Szolnoki Törvényszék elnökhelyettese volt. Dr. Varga külön kapcsolatot is fenntartott dr. Rékásival, gyakorlatilag a kamarai elnök a strómanja volt dr. Vargának. Volt egy ügy, a kengyeli polgármesternek magánkölcsönt nyújtott dr. Varga Tamás, emlékeim szerint 3 vagy 4 millió forintos kölcsön volt. Mivel nem történt meg a 30 nappal később esedékes visszafizetés, ezt úgy oldották meg, hogy havi 500 ezer forint fix díjazással, 2 év időtartamra dr. Varga ügyvédi szerződést kötött Kengyel község önkormányzatával, azonban nem a saját nevére kötötte az ügyvédi megbízást, nehogy támadás érje a kölcsönszerződése kapcsán, hanem dr. Rékási Róbert nevére kötötték meg a szerződést, aki aztán havonta átadta dr. Vargának az önkormányzattól kapott félmilliós megbízási díjat. Dr. Varga Tamás ezeken a hangfelvételeken többször megemlítette, hogy az NNI-nél zajló kihallgatásokat úgy szervezte, hogy azokra ő bemegy - úgy, hogy egyik gyanúsítottnak sem volt meghatalmazott védője -, de őt nem írják bele a kihallgatási jegyzőkönyvekbe, lediktálja a nyomozónak a vallomásokat, úgy, hogy azok megfelelően terhelőek legyenek rám nézve és utána majd távozik, mint egy „szellem”. Saját szavait idéztem most. Dr. Varga egyébként nem hazudott, valóban ott volt a kihallgatásokon, valóban ő diktálta a vallomásokat és valóban nem szerepelt a neve az NNI-s jegyzőkönyvekben. Erről több tanúvallomás is született.”

LG UHD televíziók és Hublot órák az NNI-s „kollégáknak”?

Részlet a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán 2021. január 21-én tartott tanúkihallgatás jegyzőkönyvéből:

B. Zoltán tanú: (…) Dr. Varga Tamás összehívott bennünket és elmondta, hogy most szóltak neki a nyomozó hatóságnál, hogy Bátaszéki feljelentett bennünket. Azt hiszem, ez Bátaszéki írásos feljelentése után néhány nappal volt. Elmondta, kinek mit kell majd csinálni és kinek mi lesz a feladata. Azt mondta, mindenkinél ott lesz az NNI-s kihallgatáson, mint valami „szellem”, és ő fogja lediktálni a vallomásokat, ahogy történt is. Dr. Varga Tamás azt is mondta, a feljelentésben szereplő költségvetési csalásos NAV-os ügyeket majd elteteti egy olyan vidéki NAV-hoz, amelyre van ráhatása. Azt is mondta, hogy az NNI-s főnyomozó azt mondta neki, nem foglalkoznak Bátaszéki Zsolt hazudozásaival. (…) Rájöttem azóta, hogy dr. Varga Tamás kihasznált bennünket és éppen az volt a célja az NNI-s pénzmosásos ügyben is, hogy ne merüljön fel véletlenül sem az ő neve sem abban, sem ezekben a költségvetést érintő témákban. (…)

Részlet a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán 2021. február 22-én felvett tanúkihallgatási jegyzőkönyvből:

Cs. Sándor tanú: (…) El szeretném még mondani, hogy személyesen tapasztaltam, hogy dr. Varga Tamás szolnoki ügyvédi irodájában, 2019 karácsonya előtt néhány nappal legalább 10 darab kartondobozban LG Ulta HD-s nagy televíziók, és legalább 10 darab Hublot-os szatyorban márkás órák voltak. Ezeket az ajándékokat az általa fenntartott kapcsolatainak szánta. Ezek a csomagok karácsonykor szinte biztosan az NNI-s kollégáknál landoltak, ugyanis az asztalon volt egy A/4-es lap, amelyen 14-15 főnek a neve volt rajta, de Horváth Dániel nevét azonnal kiszúrtam. (…)

Részlet a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán 2021. március 16-án tartott tanúkihallgatás jegyzőkönyvéből:

Cs. Sándor tanú: (…) Elmondom, hogy dr. Varga Tamás az NNI nyomozó hatóság, köztük főként Horváth Dániel főnyomozó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségről dr. Bíró Viktor ügyész, és itt említem még meg dr. Varga Árpád főügyészt, aki gyermekkori jó barátja dr. Varga Tamás ügyvédnek, egyszerűen önös érdekektől vezérelve olyan nyomozást folytattak, aminek az volt a célja, hogy a dr. Varga Tamás által irányított bűncselekmények ne úgy derüljenek ki, ahogyan valójában voltak, dr. Varga Tamás szerepe mindvégig rejtve maradjon, és olyan részletes, összehangolt vallomások legyenek az egyéb szereplők vagy esetenként még csak nem is érintett személyekkel szemben, akik dr. Varga Tamás ellenségei voltak, hogy hiába is mondják el a valóságot a védekezésükben, az hiteltelen legyen.

(…) Érdekes dolog történt, amikor 2020. február 25-től letartóztatásban voltam, és valamikor 20210. július hónapban helyeztek át a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol dr. Varga Tamás is letartóztatásban volt. Többszöri séta alkalmával ismertem meg E. Attila „Medve” becenevű férfit, aki úgyszintén a séta udvaron ismerte meg dr. Varga Tamást. E. Attila elpanaszolta dr. Varga Tamásnak, mivel megtudta, hogy ügyvéd múlttal rendelkezik, hogy milyen ügyből kifolyólag van letartóztatásban és többszöri találkozásuk alkalmával dr. Varga Tamás felajánlotta a segítségét E. Attilának, aki elmondta dr. Vargának, hogy az NNI-nél van ügye. Ezt a segítséget olyan módon oldotta meg dr. Varga Tamás, hogy a séta udvaron egy papírdarabra írta fel az ő NNI-s kapcsolatát, Opauszki András ezredest, a felderítő főosztály vezetőjét, azzal, ha megkeresi E. Attila ezt az ezredest és dr. Vargára hivatkozik, akkor ő tudja segíteni a folyamatban lévő büntetőügyét. Ez a papír, amit most a nyomozó hatóságnak átadok, ez E. Attilától származik, amit dr. Varga Tamás a saját kezével írt számára a börtönben. (A Privatkopo.hu megjegyzése: Kipróbált bizalmi viszony állhatott fenn az NNI Felderítő Főosztály irányítója és dr. Varga Tamás között, ha a rosszhírű ügyvéd - a börtönudvaron - mintegy „segítségként” ajánlotta Opauszkit egy bűnözőnek.)

Dr. Varga a börtön udvarán az NNI felderítő főosztályvezetőjét, Opauszki Andrást ajánlotta „segítőként” egy bűnözőnek

(…) Mindezeknek szerintem azért van jelentősége, mert amikor Bátaszéki Zsolt birtokába kerültek hangfelvételek a titkos értekezletekről, amelyeken dr. Varga Tamás kérkedett a kapcsolataival és dicsekedett vele, hogy ő szervezi és irányítja a nyomozást, Bátaszéki Zsolt védője, dr. Erdei Zoltán ezeket a hangfelvételeket beadta a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak (NVSZ), akkor történt az, hogy dr. Varga Tamás ezen kapcsolata, ez az NNI-s ezredes értesítette Horváth Dánielt és dr. Varga Tamást, hogy legyenek óvatosabbak. Én ezt dr. Varga Tamás saját elmondásából tudtam meg 2019. év második felében. (…)

Bejelentést tettek a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, ahonnan azonnal jelezték az NNI-nek a titokban készített hangfelvételek létezését

Amennyiben megfelel a valóságnak az, amit Cs. Sándor a NAV pénzügyi nyomozóinak elmondott, akkor az a döbbenetes helyzet állt elő, hogy a rendvédelmi szolgálat emberei, ahelyett, hogy - operatív munkával - feltárták volna a birtokukba jutott hangfelvételek alapján az esetleges rendőri visszaéléseket, azonnal jelezték az NNI főosztályvezetőjének, hogy kitől milyen tartalmú hanganyagokat kaptak, a főosztályvezető pedig kiszivárogtatta az információt az ellenérdekelt félnek, egy bűnöző ügyvédnek, dr. Varga Tamásnak. A férfi saját maga mondta el az egyik „gyanúsítotti összebeszélésen”, hogy tudomása van a titokban rögzített hanganyagokról és arról is, hogy azokat Bátaszéki védője átadta a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak. Erről is hangfelvétel tanúskodik.

 Opauszki András átveszi az NNI igazgatói kinevezését (fotó: police.hu)

Opauszki Andrást, az NNI Felderítő Főosztályának vezetőjét 2021. szeptember 1. nappal a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatójává nevezték ki. A rangját egyébként rosszul tudta dr. Varga Tamás: nem ezredes, hanem alezredes. Érdekesség az ügyben: amikor az NVSZ-től kiszivárgott az NNI-hez a titokban rögzített hangfelvételek híre, amelyeken dr. Varga Tamás beszámolt arról az érdekeit szolgáló gyanúsítottaknak, milyen törvénysértő módon avatkozott be az NNI-nél folyó büntetőeljárásba, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai jogosulatlan adatszerzés miatt indítottak eljárást, embereket hallgattak ki, azt kutatva, honnan származnak a felvételek, ki készítette azokat.

„Dr. Varga Tamás elmondta az egyik felvételen, hogy ő ebben az ügyben egy „senki”, egy „szellem” és „csak ül a karosszékében és nézi az előadást”. Dr. Varga Tamás nem egy „senki”, nem csak „nézi az előadást”, hanem az első pillanattól kezdve rendezi is azt. Törvénytelen módon” - írta az NNI nyomozását felügyelő ügyésznek, dr. Bíró Viktornak Bátaszéki Zsolt védője 2019. október 19-én kelt beadványában.

Több mint ügyvéd: „bent leszek a kihallgatásokon, de mindenki le fogja ezt tagadni, a rendőr sem fog beleírni a jegyzőkönyvbe”

2019. szeptember végén dr. Varga Tamás ügyvéd „egyeztető megbeszélgetést” folytatott B. Zoltán gyanúsítottal a Szolnok, Mártírok útja 24. szám alatti telephely előterében. Részletek a leplezett módon készített hanganyagból:

Dr. Varga Tamás: (…) Dani (Horváth Dániel, az NNI főnyomozója) édesapja rendőr vezérezredes, országos hatásköre van, neki nagyon nagy hatalma van, sérthetetlen. (…) Azt mondta a Dani, hogy át fogjuk vinni ezt a dolgot, menjek fel hozzá hétfőn vagy kedden. Elmondtam a Daninak, hogy ezt mindenképpen át kell vinnünk, mert nekem ez fontos, és mondta, hogy azon van, meg fogjuk csinálni. (…) Amikor odajut a dolog, hogy vallomások lesznek, én mindenkihez be tudok menni. Szépen úgy alakítjuk a vallomásokat, ahogy helyes. (…)

„Hogy gördülékenyebben menjen, én majd bent leszek a kihallgatásokon”

Dr. Varga Tamás 2019. október 2. napjára „gyanúsítotti összebeszélést” szervezett az ügyvédi irodájába, amelyen rajta kívül B. Zoltán gyanúsított, D. Nikoletta gyanúsított, F. Dorisz Nancy gyanúsított, P. Sándor potenciális gyanúsított és B. Zoltán potenciális gyanúsított volt jelen. Részletek a rejtett technikával rögzített hangfelvételből:

Dr. Varga Tamás: (…) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon-nagyon sok munka van beletéve ebbe az ügybe ahhoz, hogy abban a helyzetben legyünk, mint amiben vagyunk. Azt konkrétan tudom, hogy Bátaszéki Zsolti és Erdei Zoltán feljelentett itt mindenkit. Itt mindenki kivétel nélkül fel van jelentve, hogy bűnszervezet keretében költségvetési csalás lett végrehajtva. Ebben a feljelentésben természetesen én is szerepelek. Ez a feljelentés abból áll, hogy feljelenti magát Bátaszéki és Erdei, mint jogi képviselő a tudomására jutott bűncselekményeket feltárja a hatóságnak. (…) Tehát van most egy feljelentés, amivel valamit csinálni kell. Olyan nincs, hogy nem csinálunk semmit. Ez egy hivatalosan, névvel bement feljelentés, ami ha név nélkül lett volna, egyből dobták volna a kukába. De ezt nem dobathatom ki, ezt iktatni kell, ez így megvan? Most ott tartunk ebben az ügyben, hogy az NNI ebben nem fog eljárást lefolytatni, őket nem érdekli Bátaszéki hazudozása. Ezt konkrétan tudom. Azt mondta az ügyész, át kell tenni egy olyan NAV-hoz, ami az ő fennhatóságuk alatt van. Nagyon nagy valószínűséggel senki nem lesz meghallgatva, de ha mégis meg lesz hallgatva, akkor tanúként lesz meghallgatva. Na, ezt az ügyet, ettől a pillanattól fogalmazzunk úgy, hogy most tereljük. (…) Az ügyész jelen pillanatban azon az állásponton van, hogy ha ő olyan anyagot fog kapni a két lánytól, ami neki jó, ami egyértelműsíti a Bátaszéki részt és olyan részleteket ő még megkap, ami neki még nincs meg, ő a felfüggesztettet szeretné felkínálni. Próbálom a lehető legjobb pozíciót kiharcolni ebben az ügyben. Ezért kell ezzel a mostani feljelentéssel is valamit b.szni. Ha jól sikerülnek ezek a vallomások, mindenkié, most úgy nézünk ki, hogy a Zolinál (B. Zoltán gyanúsított) le fognak folytatni egy soron kívüli büntetőeljárást. És vele szemben, nagyon úgy néz ki, meg fogom szüntettetni a büntetőeljárást. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy 99 százalékra meg fogom tudni ezt oldani. (…) Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ne legyen kellemetlen, meg hogy gördülékenyebben menjen, én majd, ha úgy jön ki a lépés, bent leszek a kihallgatásokon. De! Mindenki le fogja ezt tagadni. A rendőr sem fog beleírni a jegyzőkönyvbe, mindenki le fogja tagadni, hogy ott voltam. Olyan leszek, mint egy szellem. Bemegyek, elmondom, amit kell, az el fog hangozni, leírják, aláírjátok és utána én távozom. (…) Kell az ügyvéd, mert kirendelt védőhöz nem tudok bemenni a kihallgatásra. Olyanhoz tudok bemenni, akit ismerek. (…) Zolinak (B. Zoltán gyanúsított) az lesz a haszna, hogy amikor vele szemben megszüntetjük az eljárást, amit tőle elvittek, vissza fogja kapni, de nem fog nála maradni minden. A 6-os BMW-je rá fog erre menni. Vannak bizonyos költségei az ügyintézésnek, amiket ki kell fizetni. Azok, akik ebben az ügyben segítettetek nekem, ti is, mindenki azt fogja visszakapni, amit én úgy gondolok, hogy igazságos. Én vagyok a biztosíték, amit én mondok, az igaz, nem szoktam hazudni. (…) Jelen pillanatban a Bátaszékiékkel kapcsolatban, ezt már el tudtam érni, 100 százalék, hogy lesz egy büntetőeljárás ténylegesen terrorizmus finanszírozásáért, ettől a pénzmosási ügytől el lesz különítve, ehhez már megvan az Interpol engedélye. Hárman szerepelnek majd benne: Marci, Csányi, Bátaszéki. (…) Nem gondolta ezt annyira szarul végig Erdei (Bátaszéki védője), csak azzal nincs tisztában, hogy nekem mekkora a hatalmam. Ezzel az eggyel nem számolt. Alábecsült engem. Azt az egyet nem tudja elképzelni, hogy nekem mekkora hatalmam van. Innen senki nem fog ülni. Ők ülni fognak. (…)

Ezen az összebeszélésen dr. Varga Tamás figyelmeztette a többi gyanúsítottat, hogy a találkozóról semmilyen információ nem szivároghat ki, mert ha kimegy az „info”, akkor mindenki ülni fog 3-4 évet, kellemetlen helyzetbe kerülnek a hatósági személyek. Később, bírói engedélyes lehallgatása során, egy telefonbeszélgetés keretében dr. Varga Tamás „nagyon sajnálta”, hogy beleavatkozott ebbe az ügybe, hogy akkor „azt a dolgot kitalálta”, azt is mondta, „nem kellett volna ebbe belekeveredni, akkor nem lett volna ez a kellemetlenség sem a nyomozónak, és az ügyésznek sem”.

Részlet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által megrendelt titkos telefonlehallgatásokból:


„A folyamatban lévő nyomozásban ömlenek a titkos információk a részére az NNI-től és az ügyésztől”

Bátaszéki Zsolt védője, dr. Erdei Zoltán 2019. október 19. napján írásos feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen. Ebben - egyebek mellett - a következő megállapításokat tette:

„(…) Valóban nagy hatalma lehet dr. Varga Tamásnak, mert a folyamatban lévő nyomozásban ömlenek a titkos információk a részére, mind a nyomozást felügyelő ügyésztől, mind az NNI-től. A hangfelvételeken maga dr. Varga tamás sorolja azon titkos információkat, amelyek csak és kizárólag a nyomozó hatóságtól vagy az ügyésztől származhatnak. Dr. Varga Tamás azonnal és pontosan értesül minden tervezett vagy megtörtént nyomozati cselekményről, minden titkos nyomozati információról, minden vallomás, minden feljelentés pontos tartalmáról. Ezt a hangfelvételen maga dr. Varga Tamás mondja el a gyanúsítottaknak. Dr. Varga Tamás ezen titkos információkat megosztja - tájékoztató „értekezleteket” tart - a pénzmosási ügy gyanúsítottjainak, felkészíti őket a várható nyomozati cselekményekre, elmondja nekik, hogy milyen tartalmú vallomásokat vár el tőlük az ügyész és az NNI nyomozója, jelzi nekik, hogy majd ő is bent lesz a vallomástételkor, kvázi ő fogja diktálni a vallomásokat, megjelöli azokat a személyeket, akikre terhelő vallomásokat kell tenni. Dr. Varga Tamás szervezi és intézi a kihallgatások időpontját is. (…) Az ügyvédi szakmában dr. Varga Tamást „golyóálló ügyvédnek” nevezik, mert minden, ellene indult eljárást megúszott, így csakugyan jó kapcsolatai lehetnek. Szolnok városában ezt az ügyvédet úgy hívják: „Dr. Uzsora”. (…) Sem a nyomozó hatóság, sem az ügyészség még csak meg sem kísérelte kihallgatni Bátaszéki Zsolt gyanúsítottat, nem kíváncsiak az önfeljelentésében tett beismerő vallomása tudatában sem arra, hogy miben tudná segíteni a védencem a nyomozást. Itt már nem objektív nyomozási érdekek irányítják a nyomozati cselekményeket, hanem szubjektív magánérdekek. (…) B. Zoltán gyanúsítottnak a meghatalmazott védője dr. Szikszai Krisztina ügyvéd. Ennek ellenére dr. Varga Tamás elintézte az NNI-vel és az ügyésszel, hogy bevitte vallomástételre B. Zoltánt úgy, hogy a meghatalmazott védőjét szándékosan nem értesítették a kihallgatásról. A hangfelvétel tanúsága szerint a vallomástételre „leplezett vallomás” keretében került sor és a vallomástétel előtt dr. Varga Tamás oktatta ki B. Zoltán, mit és hogyan kell vallania. Nincs kétségünk arról, hogy dr. Varga Tamás ezen a vallomástételen is bent volt. A vallomástétel utáni napon - a hangfelvétel tanúsága szerint - B. Zoltán megkérdezte dr. Varga Tamástól, hogy Dani (az NNI főnyomozója, Horváth Dániel) mit szólt a vallomáshoz, jól sikerült-e. Dr. Varga Tamás elmondta, hogy „Dani” szerint nem volt rossz a vallomás és el fogja érni, hogy B. Zoltán gyanúsítottat átminősítsék tanúvá, valamint fel fogják oldani a gépkocsijain a bűnügyi zárat. A zár feloldása után az egyik gépkocsi - egy nagyértékű BMW - dr. Varga Tamáshoz fog kerülni, mert elmondása szerint az ügyintézésnek költségei vannak. (…) Dr. Varga Tamás több esetben úgy beszél a felvételeken - egyes szám első személyben vagy többes szám első személyben -, mintha a nyomozó hatóság vagy az ügyészség tagja lenne. (…)

Többen állítják Szolnokon, hogy dr. Varga az ellene szóló büntetőfeljelentések megszüntető határozatait lobogtatta haragosai előtt, ezzel is demonstrálva a hatalmát, az érinthetetlenségét. A gátlástalan ügyvéd uzsorakölcsönökkel sanyargatott, tett földönfutóvá családokat, vállalkozókat és mégis minden ellene tett feljelentést megúszott.

Visszadátumozták a fiktív ügyvédi meghatalmazást, aztán becsempészték a nyomozati iratok közé

Bátaszéki Zsolt 2021. szeptember 7. napján - hivatali visszaélés bűntette gyanújával - feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

„(…) Ezután újabb, immáron a második ügyészi meghallgatásra került sor Szolnokon, amelyen jelen volt dr. Varga Tamás, dr. Bíró Viktor ügyész, Horváth Dániel NNI főnyomozó és B. Zoltán gyanúsított. Erről a kihallgatásról sem értesítették B. Zoltán gyanúsított meghatalmazott védőjét, dr. Szikszai Krisztinát, annak ellenére sem, hogy mind az ügyész, mind a főnyomozó tisztában volt az ügyvédi meghatalmazás tényével. Dr. Bíró Viktor ügyész jelezte dr. Varga Tamásnak, hogy jó lenne, ha csatolna valamilyen ügyvédi meghatalmazást, de dr. Varga közölte, hogy mivel én őt ebben az ügyben feljelentettem, rá terhelő vallomást tettem, ezért nem tud ügyvédi meghatalmazást csatolni. B. Zoltán gyanúsított más ügyben tett vallomásában korábban már elmondta, hogy ő akkor nem adott meghatalmazást dr. Varga Tamás részére. Csak utólag, 2019. év végén kérte meg őt dr. Varga Tamás arra, hogy írjon már alá egy visszadátumozott ügyvédi meghatalmazást a részére 2019 októberére datálva, és ő majd azt valahogy becsempészteti az NNI-nél a nyomozati iratok közé, hogy tudjon arra hivatkozni, hogy meghatalmazott védő volt, és a védői titokra fog hivatkozni. Az biztos, hogy 2019. évben dr. Varga Tamás védői meghatalmazása nem szerepelt a nyomozás iratai között, az utólag került be ismeretlen módon és nyom nélkül az iratok közé, mert nincs sem elektronikus nyoma, sem postai érkeztetésnek nyoma, de nincs jegyzőkönyvi nyoma sem. Annak ellenére bekerült utólag,  „valahogy” ez a fiktív ügyvédi meghatalmazás a nyomozati iratok közé, hogy az ügyész és a nyomozó hatóság pontosan tudta, hogy 2019. szeptember óta dr. Varga Tamás az ügyben feljelentett személy, potenciális gyanúsított. Ez azonban nem zavarta a hatóságokat, ahogy az sem zavarta őket, hogy tudták, B. Zoltán gyanúsított meghatalmazott védője dr. Szikszai Krisztina ügyvéd. Ehelyett a gyanúsított ügyvédjét szándékosan kihagyták az ügyből és egy, akkor érvényes meghatalmazással nem rendelkező, feljelentett, potenciális gyanúsított személyt, dr. Varga Tamást tekintették úgynevezett ügyintézőnek. Nyilván ennek volt valamilyen oka. A Büntetőeljárásról szóló törvény szerint egyezségi vallomást nem lehet a meghatalmazott védő jelenléte nélkül felvenni. Mégis ez történt. (…)

A Privatkopo.hu értesülése szerint a Központi Nyomozó Főügyészség büntetőeljárást indított a történtek feltárása érdekében. Egyelőre érdemi eredmény nélkül. Pikáns ízt adhat a történetnek, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség gyanúba keveredett ügyésze, dr. Bíró Viktor korábban a Központi Nyomozó Főügyészség kötelékébe tartozott.

Minden úgy történt, ahogy azt dr. Varga előre jelezte

„Ebben az egészben nem az a döbbenetes, hogy miket mondott dr. Varga Tamás, mert mondani bármit lehet, hanem az, hogy amiket mondott, azok szinte kivétel nélkül be is következtek, úgy történtek, ahogy ő előre jelezte” - jegyezte meg Bátaszéki Zsolt.

Tisztázásra vár: ez a nem túl szilárd alapokon nyugvó büntetőeljárás hányadik „közös munkája” lehetett a Nemzeti Nyomozó Irodának és a bukott szolnoki ügyvédnek. Vélhetően sokakat érdekelne, eddig hány embert „gázoltak el” koprodukcióban, hány családot tettek tönkre teljes harmóniában.

        Mégsem annyira „golyóálló”: dr. Varga kéz- és lábbilincsben

Dr. Varga Tamást első alkalommal 2020 februárjában, a Piero Pini húsipari nagyvállalkozó nevéhez kapcsolódó ügyben tartóztatták le, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. 9 hónapot töltött börtönben, majd bűnügyi felügyeletbe helyezték. Ebben az ügyben a vádhatóság 5 év letöltendő fegyházbüntetés kiszabását indítványozta vele szemben - abban az esetben, ha beismeri a bűnösségét, ha nem ismeri be, ennél súlyosabb büntetésre számíthat -, úgy, hogy a bíróság zárja ki a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből. Második alkalommal, egy évvel később, 2021 februárjában kattant a bilincs „Dr. Uzsora” csuklóján. Külföldről behozott luxusautókkal, valamint fakereskedelemmel összefüggésben, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás elkövetésével, továbbá jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzésével és hamis tanúzásra rábírással gyanúsítják az egykori hírhedt ügyvédet, akitől több mint százötven nagyértékű ingatlant, negyvennél is több luxusgépkocsit, hajókat valamint a bankszámláiról 800 millió forint összeget foglalt le a NAV. Érthetetlen, miként maradhatott érinthetetlen több mint másfél évtizeden keresztül a kétes ügyletekből mesés vagyont felhalmozó jogász. Kik és miért nézték el neki a durva stiklijeit?

„Tisztességes eljárást szeretnék az ügyemben, tisztességesen eljáró hatóságokkal. Ami eddig volt, az mindennek nevezhető, csak tisztességesnek, objektívnek nem. Amit elkövettem, azért vállalom a felelősséget. Nem állítom be magam szentnek, mert nem vagyok az. De ez az ügy most már kizárólag az én teljes tönkretételemről szól, illetve arról, hogy a hatóságok emberei összezártak és védik a mundér becsületét” - fogalmazott Bátaszéki Zsolt.

(folytatjuk)

További friss információk
Hatósági kapcsolatai segítségével bűnözhetett hosszú éveken keresztül „Dr. Uzsora”, a milliárdos szolnoki ügyvéd
Így mennek a dolgok Magyarországon: bűnöző ügyvéd befolyásolta az NNI nyomozását, hamis tanúkat szállított a rendőröknek, hogy hatósági segítséggel tönkretegye üzleti ellenlábasát - mindezt főügyészségi „felügyelettel”
Gyermekpornográf felvételek miatt letartóztattak egy vén hülyét
Ítélet gyermekpornográfia miatt indult eljárásban
Kiskorú lányokat vett rá kamera előtti vetkőzésre, majd megzsarolta őket az intim felvételekkel
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat