Ma: 2022.11.14. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Tiszta Ázsia: a Viberen virágzik a feketetaxizás - egykori uberesek „romos” civil autókkal vadásznak utasokra
Privatkopo.hu 2019. 01. 16. 11:57:00

A Viber ingyenes telefonszolgáltató rendszerében szerveződtek csoportokba azok a „taxisok”, akik teljesen feketén, a szükséges engedélyek és taxióra nélkül nyújtanak szolgáltatást a fővárosban. A sofőrök jelentős része korábban az Uber kötelékében fuvarozott, ám a társaság 2016 nyarán kivonult Magyarországról, ezért új lehetőség után kellett nézniük. Így lettek „Viber taxisok”. A Privatkopo.hu munkatársa „beépült” közéjük.
Jelenleg mintegy 500-600 főre tehető azon áltaxisok száma, akik a Viber ingyenes telefonszolgáltató rendszerében szerveződtek csoportokba, és nyújtanak - a rendeletben meghatározott tarifáktól mintegy 20-25 százalékkal olcsóbban - személyszállítás szolgáltatást. Ezt úgy tudják biztosítani az utasok számára, hogy az autókban nincs taxióra, a fuvardíjat GPS alapján számolják ki, számlát nem adnak. A gépkocsik nem sárga színűek, sima civil járművek, szabadjelző nélkül.  

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy az autók nem rendelkeznek taxiengedély-kivonattal, a vonatkozó rendeletben meghatározott speciális műszaki vizsgával, nem felelnek meg a taxikkal szemben támasztott környezetvédelmi előírásnak (legalább EURO V), valamint az életkorral (10 évesnél nem idősebb) összefüggésben támasztott követelménynek. A járművek többnyire idős, lestrapált, néhány százezer forint értékű „ipari hulladékok”, amelyekre sem taxi biztosítást, sem utasbiztosítást nem kötöttek az üzembentartók. (A legális taxiként üzemelő gépkocsik éves biztosítási díja általában 250-350 ezer forint között mozog.)

Az autókat bérbeadó cégek ugyancsak nem az adófizetés mintapéldányai, feketén, számla nélkül szedik be a havi bérleti díjakat, általános forgalmi adót, közterheket nem fizetnek, jellemzően 3-6 hónap után a „kukában” végzik, azaz a hatóságok számára elérhetetlenné, fantommá válnak. Aztán jöhet a már „bekészített” újabb társaság, és az újabb költségvetési csalások.

Úgy tudni, a csalásokra létrehozott vállalkozások legálisan működő taxi társaságoknak is kölcsönöznek gépkocsikat. (Erről bővebben az egyik következő cikkében számol be a Privatkopo.hu.)

Ami a gépkocsivezetőket illeti: személytaxi-vezetői igazolvánnyal szinte egyikük sem rendelkezik, ahogy a szükséges pályaalkalmassági minősítéssel (PÁV II.) sem.

Erre mondják pestiesen: minden unfrankó.

A Viber taxisok csoportjaiba csak meghívóval lehet bekerülni. Az utas megosztja, hol tartózkodik és hová kíván utazni, a sofőrök pedig ajánlatokat tesznek a viteldíj összegére vonatkozóan. A Privatkopo.hu információja szerint a „Viber taxisok” előszeretettel küldenek meghívókat a magukat különböző erotikus oldalakon telefonszámmal hirdető prostituáltaknak is, abban a reményben, hogy személyükben állandó kuncsaftokra lelhetnek, rendszeresen fuvarozhatják őket alkalmi (fizetős) partnereikhez és vissza.

A bűnügyi portál több forrásból származó értesülései szerint az áltaxis csoportok mögött szervezett bűnözői körök sejlenek fel, amelyek hatalmas károkat okoznak a központi költségvetésnek, valamint a törvényeket betartó taxi társaságoknak és független szolgáltatóknak.

(folytatjuk)

További friss információk
Már nem dolgozhat ügyvédként Völner Pál, a korrupcióval vádolt volt fideszes államtitkár
Több százezer forinttal húzott le egy férfit a szexet ígérő Somogyi Katalin - aztán eltűnt
20 év fegyházbüntetésre ítéltek egy 73 éves drogfutárt
Letartóztatták az ismert ellenzéki divattervezőt, Herczeg Zoltánt
A két éve megfojtott és elégetett budai milliárdos Mága Zoltán jó barátját vélte felismerni a trezorját ellopó betörők egyikében - a széfben tárolt kulcsok később az őt kivégző Makai-klánhoz kerültek
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat