Ma: 2024.05.22. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Gazdasági bűnügyek
Bokros Lajos panamája
index.hu 2012. 03. 01. 8:38:00

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség ifjúsági tagozata arra kéri a Corvinus Egyetem vezetését, hogy Schmitt Pál doktorijának vizsgálatához hasonló eljárást indítson Bokros Lajos doktorijával kapcsolatban. A jeszesek a Magyar Külügyminisztériumot is felkérik, hogy a Panamai Állami Egyetemtől hivatalos formában kérjen igazolást arról, volt-e Bokros Lajos nevű hallgatójuk. A párt szerdán kiadott közleménye szerint az egyetem 1995-ben hivatalos levélben állította, hogy nem volt…A JESZ szerint Bokros Lajos a Magyar Demokrata Fórum tagjait a 2010-es választások előtt, képviselőjelöltté válásának idején arról tájékoztatta, hogy doktorija megírása előtt egy évig a Panamai Állami Egyetemre járt, ahonnan ösztöndíjat is kapott. Ezt a lehetőséget saját elmondása szerint úgy nyerte el a közgazdász, hogy félév alatt megtanult spanyolul felsőfokon, miközben korábban semmit nem tudott a spanyol nyelvről.

Bokros ezt követően egy évig járt a Panamai Állami Egyetemre, majd megírta „A közép-amerikai iparosítás és integráció, a közép-amerikai közös piac fejlődéséről” című doktoriját. A párt közleménye szerint a dolgozat 56 tételből álló irodalomjegyzékében több mint 40 spanyol nyelvű forrás található, több mint 35 szerzőtől. „Ez azt jelenti, hogy Bokros Lajosnak 100 százalékos találati arányt feltételezve minimum 35-40 olyan művet kellett elolvasnia, kijegyzetelnie, megértenie, amelyet a legmagasabb színvonalú szaknyelven írtak. Ha olvasott olyan műveket is, amelyek nem illettek a szakdolgozatába, akkor ennél a számnál jóval több szakmai anyagot kellett áttekintenie. Mindössze egyetlen év alatt.”

A JESZ ifjúsági tagozata, az U21 azt állítja, megkérdezett több évtizedes szakmai tapasztalatokkal rendelkező nyelvtanárokat, hogy találkoztak-e valaha pályájuk során olyan nyelvtehetséggel, aki ezt a teljesítményt tudta produkálni, de a válasz egyértelmű nem volt. A magas szintű szakirodalom olvasásához több éves felkészülés szükséges.

Az U21 közleménye szerint a szakdolgozat akkor lett igazán gyanús, amikor a napokban a párt birtokába került a Panamai Állami Egyetem Oktatási Hivatal 1995-ben kelt levele, amelyben azt írták, soha nem volt Bokros Lajos nevű hallgatójuk.

Bokros Lajos erre a levélre úgy reagált, nem tehet róla, hogy rendetlen a Panamai Egyetem. Mindez olyan erőssé tette az U21 tagjainak gyanúját, hogy megrendült a bizalmuk Bokros Lajos doktorijának a hitelességében.

Az U21 elnöke, Kovács Zoltán a panamai egyetem levelével kapcsolatban elismerte, hogy az nem új dokumentum, hanem egy 1995-ben kiadott levél, amelyet egy angol nyelvű magyar blog 2009-ben már ki is posztolt. A hungarianambiance.com családi elbeszélések alapján vonta kétségbe Bokros állításait saját egyetemi karrierjéről. "A fairy tale about Lajos Bokros and the University of Panama" című bejegyzés szerint Bokros Horn Gyulához hasonlóan Rosztovba járhatott egyetemre, és meghamisíthatta életrajzát, amikor a budapesti Közgazdasági Egyetemet, valamint Panamát jelölte meg felsőfokú képzésének helyszíneiként.

A blog szerint Kéri Edit 17 éve beperelte Bokrost annak gyanújával, hogy félrevezette a parlamentet, de a per elhalt. Az viszont kétségtelen, hogy a panamai diploma ügye akkoriban az országgyűlésben is előkerült. Morvai Ferenc kisgazda képviselő 1995-ben azonnali kérdésben firtatta, mivel foglalkozott Bokros Lajos 1978-79-ben. A képviselő nyíltan megkérdőjelezte, hogy az akkori miniszter valóban Panamában járt egyetemre. Bizonyításképpen Bokros Lajos folyékonyan, spanyolul adta elő, hogy a panamai állami egyetemen elvégzett egy évet, és ott megírt disszertációja alapján a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen doktorált, summa cum laude minősítéssel.

Morvai viszont kijelentette: szerinte a miniszter 50 dollárért vehette a diplomáját. A jegyzőkönyv szerint az elnöklő Salamon László ekkor megszakította az azonnali kérdések-válaszokat, rendreutasította Morvai Ferencet, és kijelentette: a kérdés nem tartozik a Parlamentre.

További friss információk
Gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség a szocialista Molnár Zsoltot
Felfüggesztették az MSZP-s Molnár Zsolt mentelmi jogát
Kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Baja Ferenc volt minisztert
Befolyással üzérkedés bűntette miatt a legfőbb ügyész indítványt tett dr. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat