Ma: 2023.01.13. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Karancsi Tibor: „Pintér lenne az első ember eddigi életemben, akivel nem fognék kezet, mert nem tartom méltónak rá!”
privatkopo.hu 2015. 02. 17. 12:42:00

„Az olajügyeket azok titkosították, akikről szól! Ilyen hosszú időre szóló titkosítást nem ismer a világ” - mondta Karancsi Tibor, egykori rendőrtiszt, a 1990-es évek olajbotrányának kirobbantója. „Sokszor megkérdeztem média szerepléseim alkalmával is, hogy valaki magyarázza meg, mi az ok - nemzetbiztonsági, vagy közérdek -, ami a titkosítást indokolja, de soha semmilyen választ nem kaptam. Parlamentbe jutásom esetén is ezt a vasat ütném tovább, természetesen Pintért bombáznám kérdéseimmel. Én biztosan nem keresném vele a személyes kontaktust, de ha elém állna és kezet nyújtana nekem, úgy gondolom, ő lenne az első ember eddigi életemben, akivel nem fognék kezet, mert nem tartom méltónak rá!” - tette hozzá a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának veszprémi képviselőjelöltje.Amennyiben a veszprémi időközi választáson Önt küldenék a parlamentbe a választók, kezet fogna-e Pintér Sándor belügyminiszterrel?

Vitatott múltú és jelenű belügyminiszterünkkel a „kapcsolatom” 1999 őszén keletkezett, amikor is néhai barátom, Pallag László egykori kisgazda képviselő az általa életre hívott és elnökölt „olajbizottság” egyik szakértőjének kért fel. Heteket dolgoztunk együtt, teljes betekintéssel bírtam, bírok minden beérkezett, keletkezett dokumentumról. Anno Pintér az újságok hasábjain degradáló nyilatkozatokat tett közzé rólam, amelyek miatt pert indítottam elenne, amit meg is nyertem. Nem tudom, hogyan tudna a szemembe nézni, hiszen ő tudja, hogy hiába a 85 évre szóló titkosítás - amelynek, mint jelenleg is regnáló belügyminiszter a titokgazdája -, én mindent tudok arról, ami azokban a titkosított iratokban lapuló dolgokról, személyekről, eseményekről, ezekről viszont nem beszélhetek, mert én követnék el államtitoksértést. Ez tehát itt a róka fogta csuka esete, avagy a 22-es csapdája... Az olajügyeket anno összpárti konszenzussal titkosították, a titokgazda a mindenkori belügyminiszter. Megjegyzem, hogy az első Orbán kormány óta többen betöltötték ezt a tisztséget, de érdekes módon egyiküknek sem fűződött érdeke ahhoz, hogy a titkosítást egy tollvonással feloldja... Ezt az ügyet tehát azok titkosították, akikről szól! Ilyen hosszú időre szóló titkosítást nem ismer a világ! Sokszor megkérdeztem média szerepléseim alkalmával is, hogy valaki indokolja meg, mi az ok - nemzetbiztonsági, vagy közérdek -, ami a titkosítást indokolja, de soha semmilyen választ nem kaptam. Parlamentbe jutásom esetén is ezt a vasat ütném tovább, természetesen Pintért bombáznám kérdéseimmel. Én biztosan nem keresném vele a személyes kontaktust, de ha elém állna és kezet nyújtana nekem, úgy gondolom, ő lenne az első ember eddigi életemben, akivel nem fognék kezet, mert nem tartom méltónak rá!

Az országgyűlés padsoraiban még ül néhány olyan képviselő, akiknek köze lehetett a 90-es évek szervezett olajbűnözéséhez. Hogyan viszonyulna hozzájuk?

Igen, vannak még olyan emberek a parlamentben, akikkel ugyancsak érdekes lenne találkoznom, hiszen ők pontosan tudják, milyen tények birtokában vagyok róluk, a megvetésem biztosan kiülne az arcomra...

Az Ön rendőri pályafutását a politika törte derékba, most mégis a politika színpadára szeretne kerülni. Nem tart attól, hogy „bedarálja” a rendszer, és önmagával meghasonlott emberként fog majd távozni a közéletből?

A szerénytelenül nívós szakmai karrierem derékba törését SOHA nem bocsátom meg az akkori rendőri vezetésnek, köztük Orbán Péter vezérőrnagynak, akinek a személye, intellektusa humor tárgyát sem képzete az állomány és a közvélemény körében... Nekem nincs mitől félnem, engem is el akartak tenni láb alól anno, de túléltem, nem úgy az az öt kollégám, akiket két év alatt likvidáltak - öngyilkosságoknak beállítva a halálukat! Engem megedzett a bűnügyi munka és az a számos meghurcoltatás, amit át kellett élnem, csak azért, mert teljesítettem esküben vállalt kötelességemet: üldöztem a bűnt! Nem félek senkitől és semmitől, bár tudom magamról ex-mesterlövészként és többszörös pisztoly bajnokként, hogy nem vagyok golyóálló, nem rendelkezem elütés elleni védelemmel sem, ugyanakkor nincs suicid hajlamom sem, ahogyan azt több, az ellenem folyt eljárásban kirendelt igazságügyi orvosszakértői bizottság is megállapította rólam, amikor már más eszköz nem lévén, hülyévé akartak nyilváníttatni. Jelentem, teljesen normális vagyok, erről nekem hiteles irataim is vannak! :)

2002-2003-ban egy korábbi úgynevezett „sztárzsaru” tevékenykedett a törvényhozásban, aki gyakorlatilag meg sem nyikkant az Ország Házában. Nem tart attól, hogy a sok farkas között Ön is „nyuszivá” válik?

Doszpotot személyesen ismerem, de nála jobban ismerem néhány beosztottját, akik úgy jellemezték, hogy akkor fogott tettest, amikor elé állították és megtapogathatta... Ő tipikus káder ember volt, aki a tanítóképzőjével csöppent bele a testületbe és futtatták fel, míg én közlekedési járőr őrmesterként kezdtem a pályámat, majd voltam baleseti helyszínelő, és lettem nyomozó az akkori kollektíva egyhangú döntése alapján beválasztva a bűnügyi állományba. Ezzel csak arra akartam utalni, hogy Doszpot és közöttem semmilyen párhuzamot nem lehet vonni, én még a kimeszelésem előtt egy hónappal is fogtam gyilkost! Nem esek hasra a parlamentben ülők egyikétől sem, ugyanolyan emberek, mint bárki más, bár sok tekintetben hitványabbak, gerinctelenebbek, erkölcstelenebbek, mint a pórnép legalja...

Melyik az a három, az értékrendje szerint legfontosabb téma, amelyek megvalósulásáért harcolni fog képviselőként - amennyiben bizalmat kap a választóktól február 22-én?

Az én választási plakátjaimon nincs fotó, csak ennyi: TISZTESSÉG, BECSÜLET, KARANCSI! Mindhárom én vagyok, erről ismernek - és megismernek - bárhol az országban! Nekem ez a küldetésem, ezért küldött vissza egy hang, amikor élet-halál között lebegve voltam „odaát”, de visszafordítottak azon a bizonyos „fényes folyosón”...

Nem kívánok a zsebében turkálni, de van olyan anyagi helyzetben, hogy függetleníteni tudja magát az esetleges „csábító" hatásoktól?

Nyugállományú rendőrtiszt vagyok, egy ideje - „Kádárhuszár” sorstársaimmal együtt - csak redukált szolgálati járadékban részesülök. Anno, még aktív koromban engem is meg akartak venni kilóra. mint sok más rendőri vezetőt, de én a korrupció ellen genetikailag kódolva vagyok, tehát nincs az a pénz, előny vagy bármi, ami engem megváltoztathatna, ahogyan engem - sokakkal ellentétben - nem deformált sem a média, sem az abból fakadó közismertség.

A pártok mögött jól fizetett szakértők hada áll. Az Ön képviselői munkáját kik fogják segíteni? Vagy a „józan paraszti észre” alapozza politikai tevékenységét?

Képviselővé válásom esetén magam fogom megválogatni a saját apparátusomat, szakmai életemben is jó érzékkel választottam ki a munkatársaimat, persze volt olyan „öröklött” kollégám, akit alkalmatlannak találtam és leminősítettem, és később le is szerelt, de mindenki megdöbbenésére nem sokkal azután országgyűlési képviselővé és megyei közgyűlési elnökké avanzsált, sőt, közben még diplomát is szerzett! Ez ám a karrier, ugye???

„A Belügyminisztérium működése kétharmados törvényekre épül, ezért fontos, hogy a képviselők kétharmados többsége megmaradjon a parlamentben” - ezt mondta Pintér Sándor belügyminiszter egy veszprémi lakossági fórumon. Mit reagál Karancsi Tibor erre?

Szívesen ott lettem volna azon a lakossági fórumon, de sajnos csak utólag értesültem róla. Szerintem rossz ómen volt Némedi Lajos képviselőjelölt társamnak Pintérrel lobbizni, mert ő nem az az arc, nem az a hitelesség, akinek a jelenléte egy kampányban ugródeszka lehetne... Az a 2/3-os kiszólás meg egyenesen nevetséges, hiszen volt már itt kormányzás, valamint belügyminisztériumi működés egyszerű parlamenti többséggel is… Agyrém!

Ön az egyik alapítója a Korrupcióellenes Szövetségnek. Nem tart attól, hogy a politika maga alá gyűri az egyesületet? Gondolok itt arra, hogy Önt a szociáldemokraták támogatják, Horváth András pedig a Demokratikus Kerekasztal (DEKA) nevű, új politikai formáció létrehozásában közreműködött.

A politika igenis be fogja darálni a Korrupció Ellenes Szövetséget, legalábbis én ezt így érzékelem. Például az LMP-s parlamenti múlttal rendelkező, és jelenleg is tanácsadói státusú Vágó Gábor gyakorlatilag az egyesület vezetőjeként nyilvánul meg, Horváth András a Schiffer András mellett áll a sajtótájékoztatókon, továbbá Hadházy Ákos - ugyancsak alapító tag - az LMP egyik szakértője, és azt is tudjuk, hogy kik testesítik meg a DEKA-t… Ezzel szemben egyik legutóbbi ülésünkön engem „támadtak be” Schmuck Andor miatt, aki a mögöttem álló Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának az elnöke, bár mögém sorakozott fel, illetve léptette vissza jelöltjét a Jólét és Szabadság Demokrata Szövetség (JESZ) is, tehát egy bal és egy jobboldali formáció támogatását bírom, ami annyit jelent, hogy politikailag „középen” vagyok. Ahogy mondani szoktam: nincs jobb, vagy baloldali korrupció... Mindenesetre egy hét múlva már mindenképpen más szemüvegen keresztül fogom látni a világot, bárhogyan is alakulnak a választási eredményeim.

További friss információk
A nyomozó ügyészség korrupciós bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte egy Pest megyei település polgármesterével
Sportautót, ingatlanokat, több tízmillió forintot foglaltak le a Völner-családnál
Korrupciós bűncselekmények miatt vádat emeltek a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár ellen - hosszú börtönbüntetésre számíthatnak
Felfüggesztett börtönre ítélték Álmosd volt polgármesterét, aki önkormányzati pénzből vett magának bojlert és háztartási gépeket
Vesztegetés bűntette gyanúja miatt őrizetbe vették a Pénzügyminisztérium három munkatársát
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat