Ma: 2024.02.13. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Rendőrségi hírek, közlemények
Két hírhedt család drogbizniszét számolta fel a Nemzeti Nyomozó Iroda
Privátkopó 2024. 01. 08. 9:02:00

A holland alapanyagokból hazánkban előállított kábítószerekkel kereskedő bűnbandára még az ünnepek előtt csapott le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). A nyolc gyanúsítottból hatan letartóztatásban vannak. Egyikük annak a Plank Zoltánnak a fia, aki másfél évvel ezelőtt Európa egyik legkeresettebb bűnözője volt. Annak idején őt is a KR NNI segítségével sikerült elfogni. A KR NNI Műveleti Szolgálat Szervezett Bűnözés Elleni Főosztály Bűnszervezetek Elleni Osztálya egy éve indított nyomozást ifj. Plank Zoltán és társai ellen, miután olyan információk birtokába jutott, hogy a társaság külföldről kábítószer-alapanyagokat csempészik be hazánkba, majd azokat felütve dílereknek továbbértékesíti a drogot. A bűnügyi felderítői munka széles tárházát bevetve a nyomozóknak sikerült a hálózat tagjait azonosítani és eljárást indítani ellenük.

A nyomozás során az NNI - együttműködve a Fővárosi Főügyészséggel és a holland hatóságokkal - rengeteg bizonyítékot gyűjtött össze a két család nyolc tagjával szemben. A bűnbanda vezetője az az ifj. Plank Zoltán, akinek édesapja igen ismert alvilági körökben. 2022-ben ő volt Európa egyik legkeresettebb bűnözője. Hozzá köthető a kínai pénzváltók fegyveres kirablása. Két éve tavasszal az NNI célkörözési fejvadászainak segítségével találták meg és fogták el a lengyel rendőrök Kepno városában. Azóta már jogerős szabadságvesztését tölti.

A Plank család így nem először került a rendőrség látókörébe. A gyanú szerint a fiatalabb családfő vezetésével 2022 szeptembere óta hoztak be Hollandiából hazánkba amfetaminolajat, amiből aztán ifj. Plank Zoltán anyjának otthonában különböző anyagok felhasználásával amfetamint állítottak elő. Majd azt dílereknek továbbértékesítették.

Az illegális drogbizniszben a gyanú alapján részt vett az anyán és a fián kívül a férfi felesége, nővére és sógora is, valamint egy másik család három tagja: egy testvérpár és egyikük barátnője. A szervezet teljesen konspiráltan működött. A tagok egymással csak internetes csevegőoldalakon kommunikáltak. A hálózatban mindenkinek meghatározták a szerepét. Voltak, akik Hollandiából hozták haza autóval a kábítószert, aztán azok, akik a deponálásban segédkeztek, mások felütötték a kábítószer-alapanyagokat, és előállították belőlük az árusítható amfetamint, egyesek pedig értékesítették ezeket a dílereknek.

A tagok nagy részének egyéb bevételi forrása és bejelentett munkahelye nem is volt. Csak ebből az illegális üzletből tartották fenn magukat és családjukat. Abból is jól látszik, hogy semmi nem tartotta őket vissza ettől az igencsak veszélyes tevékenységtől, hogy ifj. Plank Zoltán és felesége abban a lakásban is drogot rejtegetett, amiben pár hónapos ikerlányaikkal együtt éltek. Míg a Plank családdal kapcsolatban álló nő az általa bérelt műkörmös szalonban tárolta kannaszám a kábítószert.

Az NNI szervezett bűnözés elleni nyomozói nagyszabású akció keretében a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének, a Pest vármegyei MEKTO munkatársainak, valamint az NNI és a Készenléti Rendőrség több osztályának a bevonásával fogták el 2023. december 19-én, hajnalban a nyolc gyanúsítottat, valamint hajtottak végre kutatásokat Budapesten, Székesfehérváron, Szigethalmon, Dunavarsányban és Győrben. A rendőrök többfajta drogot és különböző, kábítószerek előállításához és porciózásához használatos, droggal szennyezett eszközöket - mérlegeket, vákuumos nejlontasakokat, mérőedényeket, mérőkanalakat, flakonokat, kannákat, bográcsokat - is lefoglaltak. A vegyületek listáján szerepel cannabis, amfetamin és számos, kábítószer felütéséhez használatos anyag is. A kutatások során több kilogrammnyi marihuána is előkerült, sőt még marihuánás csokoládé is.

A lefoglalt tárgyak között volt egy olyan ötliteres kanna is, amiben amfetaminolajat tároltak. Ezt szakértő állapította meg. Emellett azonban a nyomozók találtak több mint tíz liter olyan kémiai elegyet is, aminek a szakértői vizsgálata még folyik. És mivel a reális számítások szerint a feketepiacon 1 liter amfetaminolajból hozzávetőleg 3 kg amfetamin állítható elő, így alsó hangon számolva is több mint 15 kg kábítószert tudtak volna ezen alapanyagokból előállítani, de ennek többszöröse sem kizárt. A nyomozók a fentieken túl a gyanúsítottaktól lefoglalták a drogcsempészéshez és -terjesztéshez használt gépkocsikat is, illetve az NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal vagyonvisszaszerzés keretében összesen közel 100 millió forint vagyont is elvont tőlük. 

A nyomozók a négy férfit és a négy nőt kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele öttől akár húsz évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is lehet. A gyanúsítottak közül három nőt és három férfit bűnügyi őrizetbe vettek, és kezdeményezték letartóztatásukat, amit időközben a bíróság el is rendelt. Ifj. Plank Zoltán felesége szabadlábon védekezik, míg sógora azóta már ismét szabadságvesztését tölti, tekintve, hogy az elfogásakor reintegrációs őrizetben volt. Vagyis a börtönből korábban jó magaviselete miatt hazaengedték. Most azonban a terhére rótt bűncselekmény miatt vissza kellett mennie.

További friss információk
Több mint 8 kilogramm kábítószert foglaltak le a csornai rendőrök
300 millió forintos drogfogás
Felszámolták a családi drogvállalkozást
Időskorút vertek meg és raboltak ki Kiskunhalason
Emberölés a főváros VII. kerületében
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat