Ma: 2023.09.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Kiss Szilárd: „nem vagyok simlis lobbista, mindig csak az ország érdekeit néztem”
privatkopo.hu 2016. 07. 08. 18:59:00

Kiss Szilárdról, hazánk volt moszkvai agrárattaséjáról, üzletemberről, és lobbistáról a közelmúltban az őt érintő büntetőüggyel, és letartóztatásával kapcsolatban számos cikk jelent meg a magyar sajtóban. Csak az Index hírportál öt részes sorozatot közölt a „simlis” lobbista tevékenységéről. A Privatkopo.hu-nak exkluzív interjút adott Kiss Szilárd, aki most először reagál az őt ért súlyos vádakra.Minek köszönheti, hogy az Index hosszú, igen terjedelmes cikksorozatot jelentetett meg Önről? Ez az ismert hírportál gyakorlatában is ritkaságnak számit!

Megmondom őszintén, magam sem értem, de ha összeesküvés-elméletet szeretnék gyártani, akkor azt ajánlanám a kedves olvasóknak, hogy olvassák el Udo Ulfkotte : Megvásárolt újságírók című könyvét, amely a különböző hatalmi tényezők, politikusok, és multinacionális gazdasági csoportok sajtóra gyakorolt direkt pressziójáról szólt. A könyv nem véletlenül lett bestseller!

Ha jól értem, Ön valamilyen felső ráhatást sejt a terjedelmes cikksorozat mögött?

Ilyet nem állítottam, ugyanis én - ellentétben az Index újságírójával - nagyon megfontolom, hogy mikor teszek kijelentő módban nyilatkozatot.

Mire gondol? Tudna példát mondani?

Természetesen, legalább egy tucatot. De, hogy csak egyet emeljek ki, az Index cikke szó szerint azt irja, hogy a 2013-as lehallgatás idején Kiss Szilárd és barátai, „épp egy Takarékszövetkezet loptak meg”. Az újságíró ezek szerint még nem hallott az ártatlanság vélelméről? Hogyan írhat ilyet, mielőtt jogerős birósági itélet nem születik ebben az ügyben? Nyilvánvalóan tendenciózus, rosszindulatú, hovatovább hazug megfogalmazás volt ez.

A sajtó Önt rendszeresen, „simlis lobbistának” nevezi. Ezt is kifogásolja?

Igen, ez is olyan prejudikálás, amint az imént említett. Hadd ne tartsak Önnek magyar órát. Pontosan tudjuk, mik a simlis szó szinonimái: link, megbizhatatlan, csaló, stb.

Az Index szó szerint idéz az Ön telefon lehallgatási anyagából. Itt most a takarékszövetkezeti ügyre gondolok, amelyben Önt azzal vádolják, hogy 40 millió forinttal próbált megvesztegetni egy takarékszövetkezeti elnököt, hogy elkerülje a 700 milliós tartozás visszafizetését.

Erre két dolgot is szeretnék megjegyezni: egyrészt én ártatlan vagyok, a vádban emlitett büntetőügyet nem követtem el! Ez az engem érintő ügy még bírósági szakban van, és majd a biróság dolga lesz eldönteni, van-e közöm hozzá.  Másrészt pedig rendkívül érdekesnek találom, hogy egy magát függetlennek nevező sajtóorgánum  miként juthat hozzá titkosszolgálati módszerekkel megszerzett szövegekhez.

Térjünk a lényegre! Ha igazak a vádak, Ön egy halom pénzt keresett volna ezzel az illegális tranzakcióval, de nevezhetjük korrupciónak is.

Nézze, az én generációm a szocializmusban szocializálódott. Én ráadásul idestova 30 éve élek a Szovjetunióban, majd - annak széthullását követően - Oroszországban. Ugye, nem gondolja komolyan, ha feltételezzük, hogy valóban meg akarnék vesztegetni valakit, ezt telefonon beszélném meg?

Mi a helyzet az ön C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításával? Igaz, hogy többször megbukott?

Valóban átestem a nemzetbiztonsági átvilágitáson, valóban megbuktam, de köztudott, ha valaki több mint öt évet él külföldön, ráadásul Moszkvában, az már nemzetbiztonsági kockázat.

Apropó, kockázat: a sajtóban megjelent vádak közt előkelő helyen szerepel az a feltételezés, hogy Ön gyanús körökkel müködött és müködik együtt.

Igen, ez talán az ellenem zajló kampány egyik legkomikusabb fejezete. Van olyan sajtóorgánum, amely azzal vádol, hogy a KGB-vel müködök együtt, jegyzem meg, a KGB már nem müködik, az utód szervezetét FSZB-nek nevezik. Néhány oldallal később pedig ugyanez a cikk azt állitja, hogy az orosz maffiával dolgozom együtt. Most akkor melyiket vegyük komolyan?

Az Index felteszi a kérdést - amelyet rögvest meg is válaszol -, hogyan tudott Ön, olyannyira magas politikai és gazdasági körökbe bekerülni?

A fura, hogy ezt az újságiró vádként fogalmazza meg. Hát nem az a dolga egy külkereskedőnek, egy agrárattasénak, vagy egy hazánk külkereskedelmi forgalmát növelni hivatott lobbistának, hogy minél befolyásosabb partnerekkel tartsa és ápolja a kapcsolatokat?  Ez hazánk elemi érdeke. Ne felejtse el, hogy 30 éve élek Moszkvában, és ezt a 30 évet saját és hazánk kapcsolati tőkéjének gyarapítására használtam fel. Ha valaki egy kicsit is ismeri Oroszországot, az tudja, hogy mi minden múlik a személyes kapcsolatokon. Egyes statisztikák szerint agrárattaséként 25%-kal, más számítások szerint 50%-kal emeltük meg az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszer exportunkat. Ilyen teljesitményért, hogy Fábri Sándorral szóljak - nálunk szerencsésebb, történelmi fejlődésű országokban - széleskörű elismerés, kedvező sajtóvisszhang, magas szintű állami kitüntetések övezik az embert. Ez nem azt jelenti, hogy lebecsülném azt a dicsérő oklevelet, amelyet Fazekas miniszter úrtól kaptam, de máshol egy ilyen eredményeket felmutató attasét, vagy lobbistát jobban megbecsülnek, és nem teszik ki egy karaktergyikossággal felérő rágalomhadjáratnak.

A sajtóban megjelent vádak között az is elhangzott, hogy a szentpétervári G-20 találkozó kapcsán Ön azt hazudta , hogy Obama és Putyin az Ön gulyáslevesét eszik…

Egyrészt: ilyet szó szerint sosem állitottam. Túlteszem magamat azon, hogy lehazugoznak, és maradnék a tényeknél: több mint 5 éve a kinti cégem bérli a Konsztantyinovszkij Dvorec-ben található 86 m2-es, reprezentativ helyet, magyar kostoló házat, ahol is a G-20-as találkozó alkalmával a húsz országból érkezett politikusok és gazdasági vezetők valóban az általunk felszolgált magyar specialitásokat kóstolták meg, amúgy Konsztantyinovszkij Dvorec Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev kedvenc találkozóhelye, ahol a legmagasabb rangú külföldi vezetőket szokták fogadni.  Ennek kapcsán állította egy sajtóorgánum, hogy gulyáslevesemmel, egy traktoros-hurkás mezőgazdasági szakkiállításon „parádéztam”.

Igaz-e a nagy dirrel-dúrral beharangozott magyar termékeket árusitó Paprika névre keresztelt üzlete becsődölt?

Igen, ez igaz. 2015. január 12-én vettek őrizetbe a magyar hatóságok, azóta nincs rálátásom a Paprikára, 9 hónapig voltam letartóztatva. Aztán jött a háziőrizet. Az országot  azóta se hagyhatom el. Szerintem furcsa is lenne, ha oroszországi érdekeltségeim virágoznának. Tudja, egy kecskeméti börtöncellából elég problémás üzletet kötni és lobbizni egy tőlünk 2000 km-re fekvő városban.

Az Index talált egy céget, amelyben Ön és Mészáros Lőrinc társtulajdonosok. Ezt hogy magyarázza?

Miért kéne magyarázkodnom? Mészáros Lőrinc köztudottan a miniszterelnök barátja, és mezőgazdasági vállalkozások tulajdonosa. Nem értem, mi kivetnivaló van abban, hogy mint sikerorientált üzletember és lobbista, az ország egyik jelentős vállalkozójával próbálok üzletet kötni. Lehet, hogy vannak, akik nem értesültek róla, de 1990-ben Magyarországon rendszerváltás történt, és hazánk a kapitalizmus útjára lépett. A kapitalizmus, pedig a sikeres üzletről szól, ennek tükrében, nem is értem az Ön kérdését.

A híradásokban gyakran olvashattunk Cvetkova asszonyról, az Ön élettársáról, aki szintén a legmagasabb politikai és gazdasági körökben forog.

Erre nem is reagálnék, annyira izléstelennek találom a magánélet belekeverését az én ügyembe.

Azért ezen ne lendüljünk ilyen gyorsan túl. Az Ön élettársa, társtulajdonosa annak a vízumközpontnak, amely állítólag tömegesen állított ki vizumokat az EU-ba igyekvő prostituáltaknak? Erre állítólag Spanyolországtól Németországig találtak nyomokat.

A vizumközpont munkája kizárólag a vízumkérelmek befogadására irányul, ezzel felgyorsítva az ügyintézést. A vizumok elbirálása és kiadása kizárólag a konzulátus feladata, erre ráhatása a vizumközpontnak nem volt és nem is lehetett, úgyhogy azt javaslom, hogy kérdésével forduljon hozzájuk.  Ja, és nyugodtan leirhatja azt is, hogy gyalázatos és undoritó rágalomnak tartom, hogy minden bizonyíték nélkül „kormányzati forrásokra hivatkozva” az alvilággal vagy a „KGB”-vel hozzák összefüggésbe a páromat. De tovább megyek: az is felháboritó, hogy az engem rágalmazó, legtöbb állítás elé odabiggyesztik, hogy „meg nem erősitett”, „meg nem nevezett”, „felsőszintű” forrásokra hivatkoznak. Ez az egyik legsunyibb újságirói húzás. Jogilag számonkérhetetlen, de az olvasóban nyomot hagy.

Jó, de az a vád, hogy a moszkvai magyar kereskedelmi képviseleten - az Ön állításával ellentétben - nem is bérelt irodát, nem feltételes módban, hanem kijelentő módban hangzik el.

Újabb aljas hazugság. Több mint öt évig béreltem irodát a nevezett intézményben, volt, amikor hármat is, és megszűnésekor az utolsók között hagytam el. Továbbá a leirt vádakkal szemben, szintén valótlan állítás, hogy Szűcs Pál akkori igazgató bármikor is kitiltott volna onnan, ahogy az is közönséges hazugság, hogy a nagykövetségről kitiltottak volna. Mindezt tanukkal tudom igazolni.

De mi a helyzet a Porsche rendszámával? Azt sem használta illegálisan? 

 A Porsche gépkocsival hazajöttem 2014 végén - teljesen hivatalosan - Oroszországból. Ez teljesen legálisan történt. Miért nem adtam le? Mert ez teljesen törvényes volt akkor. 2015 januárjában előzetes letartóztatásba helyeztek, és azóta nem volt lehetőségem „leszerelni”, azaz leadni az orosz diplomata rendszámot  és helyette visszakapni a régit. A gépkocsit nem körözték, jogszerűen használtam, nagyon ritkán. A körözés elrendelésekor meghatalmazást adtam, és ezzel egy időben intézkedtem, és leadtam a rendszámot.

Összességében hogyan értékeli saját tevékenységét és milyen jövőt jósol magának?  

Sok éves külkereskedelmi és lobbi tevékenységemmel, munkatársaimmal milliárdokban is nehezen megbecsülhető hasznot hoztunk Magyarországnak. A valóság az, hogy valamennyi kormány számára segítséget nyújtottam a gazdasági-üzleti kapcsolatok fejlesztése érdekében, legyen az bal vagy jobb oldali, én ugyanis mindig csak az ország érdekeit néztem. Emellett, természetesen - üzletember lévén - saját vállalkozásaimat is fejlesztettem. És hogy mit várok? Bízom a független magyar bíróságban!

További friss információk
Többmilliárdos vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek a számlagyárat működtető bűnszervezet
Pintér Sándor belügyminiszter közvetlen munkatársának adta ki magát a csaló
Futószalagon verték át a vásárlókat
Nyolc év börtönbüntetésre ítélték a brókerbotrányos Jolikát
Bukócégekkel trükköző férfiakat tartóztattak le kétmilliárdos áfacsalás miatt
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat