Ma: 2021.10.15. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
„Azt mondta az NNI főnyomozója, az lenne a legjobb, ha az érintett körből mindenkire minél nagyobb, minél súlyosabb dolgokat mondanánk, mert akkor sokkal több mindent lehet lefoglalni tőlük”
Privatkopo.info 2021. 10. 11. 5:34:00

Két szolnoki férfi - Básthy Zoltán és Csízi Sándor - kereste meg a Privatkopo.info portált. Előbbi gyanúsított, utóbbi tanú abban a pénzmosási ügyben, amelyről korábban két alkalommal is írt a bűnügyi lap. Ugyanakkor mindketten áldozatai egy hírhedt szolnoki ex-ügyvéd, dr. Varga Tamás gátlástalan, harácsoló munkásságának, amellyel több milliárdos vagyont sikerült felhalmoznia. Ma már nem kérdés, hogy a bukott ügyvéd tevékenységét mintegy másfél évtizeden keresztül hatósági kapcsolatai segítették, így például a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség egyes vezetői is.  „Dr. Bíró Viktor ügyész és Horváth Dániel, az NNI főnyomozója hagyták, hogy egy, papíron jelen sem lévő személy, aki nem rendelkezett ügyvédi meghatalmazással, tegyen vallomást a nevemben, miközben a meghatalmazott védőmet nem értesítették a meghallgatásomról” - mondta a Privátkopónak az egyik megszólaló.A Privátkopó korábbi cikkei a témában:

https://www.privatkopo.info/WebArticleShow.aspx?AGM=Joghalo&AN=drvargatamashamistanui&MN=Joghalo&LN=Hungarian

https://www.privatkopo.info/WebArticleShow.aspx?AGM=Joghalo&AN=drvargatamasmasodik&MN=Joghalo&LN=Hungarian

Básthy Zoltán: „Az NNI teljesen „kirabolt”, lefoglalták mindenemet, pénzügyileg teljesen ellehetetlenítettek”

Mikor és hogyan ismerkedett meg dr. Varga Tamással?

Básthy Zoltán: 2014-ben ismerkedtem meg dr. Varga Tamással, Bátaszéki Zsolt által, autó-behozatalokkal kapcsolatban. Nagyértékű gépkocsikat hoztunk be neki Németországból. Ezeket a luxusautókat ő nézte ki, és ő biztosította a vételár összegét. Nekünk annyi volt a feladatunk, hogy különböző cégek közbeiktatásával - az utasításainak megfelelően eljárva - az áfát elcsaljuk neki. Dr. Vargának már volt egy kidolgozott és bejáratott módszere erre. Mondhatom, hogy kitanított bennünket a csalásra.

Mennyi jutalékot kaptak egy több tízmillió forint értékű autó behozataláért, és az azzal kapcsolatban elkövetett áfacsalásért?

Básthy Zoltán: 2000-3000 eurót. Miközben - például - egy Ferrari esetében dr. Vargánál 25-30 millió forint maradt.

Hogyan került a Bátaszéki Zsolt ellen, pénzmosás gyanújával zajló büntetőeljárásba, hiszen Ön is gyanúsítottja az ügynek?

Básthy Zoltán: Több, legális tevékenységet folytató közös vállalkozásunk volt Zsolttal. Dr. Varga Tamás sugallatára a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai azt feltételezték, hogy ezekben a cégekben törvénybe ütköző tevékenységet folytatunk. Engem azonban - Bátaszéki Zsolttal ellentétben - nem helyeztek letartóztatásba.

Dr. Varga mikor kereste meg Önt ezzel az üggyel összefüggésben?

Básthy Zoltán: Körülbelül 3 héttel azután, hogy a nyomozók kutatásokat tartottak az ingatlanjainkban. Közös ismerősök által üzent, aztán személyes találkozón elmondta, tudna segíteni nekem, hogy kikerüljek az ügyből. Bátaszéki és köztem ellentétet kívánt kelteni, azt akarta, hogy Zsolt ellen forduljak. Ez sikerült is neki egy ideig.

Adott Önnek instrukciókat arra vonatkozóan, hogy milyen magatartást tanúsítson az ügyben?

Básthy Zoltán: Egyértelműen igen. Elmondta, hogy az általa diktált vallomásokat kell elmondani a nyomozó hatóság emberei előtt, őt viszont sehol nem szabad megemlíteni. Amennyiben így teszek, nem lesz problémám, ezt ő garantálja.

                          Az ügyvéd pénzéhsége csillapíthatatlan volt

Dr. Varga Tamás részesedett a bűncselekményekből származó bevételekből?

Básthy Zoltán: Igen. Kéthetente vagy ő, vagy az embere, T. Attila jött a részesedéséért. Konkrétan megnézte, hogy fakereskedelemből mennyi volt a bevétel, „akkor jó, ennyit viszek”. Autókereskedelemből mennyi volt a bevétel, „akkor jó, ennyit viszek”. Bátaszéki Zsolt letartóztatása után dr. Varga átvette a fakereskedelmet, folytatta az áfacsalást, az összes kintlévőséget és nyereséget, ami generálódott, ő szépen „bezsákolta”. Százmilliókról beszélünk.

A gyakorlatban hogyan nézett ki dr. Varga „segítsége”?

Básthy Zoltán: Először 100 millió forintot kért a „segítségéért”, de mondtam, mivel az NNI lefoglalta a vagyontárgyaimat és a pénzemet, nem tudok fizetni. Ekkor azt mondta, hogy az egyik lefoglalt autómat, amikor visszakapom a NNI-től, azt elveszi, mert költségei vannak az „ügyintézésnek”. Egyszer csak szólt, valamikor 2019 nyarán, hogy megbeszélt egy időpontot az NNI főnyomozójával. Elindultunk Budapestre. Mondtam neki, hogy majd jelezze, merre menjek, mert nem tudom, hol található az NNI objektuma. Azt mondta, menjek a Keleti felé. Megérkeztünk a pályaudvarhoz, kérdeztem tőle: itt van az NNI? Mire ő: ne törődjek ezzel, ez egy titkos megbeszélés lesz, egyébként sem szeret bemenni az NNI-hez, mert ott felírják az adatait, valamint az ügyvédi igazolványának a számát. Végül a Lipóti pékségben kötöttünk ki, ahol várt bennünket Horváth Dániel főnyomozó. Ott dr. Varga közölte, hogy kikre és milyen tartalmú terhelő vallomásokat kell majd tennem. A főnyomozó erre úgy reagált, amennyiben az ügyvéd úr ezt így látja jónak, akkor ez így rendben lesz, úgy kell csinálni. Az NNI-s még azt is mondta, az lenne a legjobb, ha az érintett körből mindenkire minél nagyobb, minél súlyosabb dolgokat mondanánk, mert akkor sokkal több mindent lehet lefoglalni tőlük. Jött a következő találkozó a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségen, ahol dr. Bíró Viktor ügyész és Horváth Dániel főnyomozó várt. Ezt az eseményt szintén dr. Varga Tamás szervezte, de ő nem jött be az egyeztetésre. Azt mondták, ha hajlandó vagyok terhelő vallomásokat tenni Bátaszékiékre, akkor esetleg gyanúsítottból tanú pozícióba kerülhetek. Elfogadtam az ajánlatukat. Dr. Varga azt mondta, a következő időpontban, amikor jövünk, akkor élesedik a helyzet.

A második alkalommal már dr. Varga Tamás is jelen volt a főügyészségi „egyezkedésen”?

Básthy Zoltán: Igen, de akkor sem rendelkezett ügyvédi meghatalmazással. Ennek ellenére gyakorlatilag ő diktálta le az egész vallomásomat.

És sem az ügyész, sem az NNI-s főnyomozó nem szólt közbe, hogy ez így törvényellenes?

Básthy Zoltán: Nem. Hagyták, hogy egy, papíron jelen sem lévő személy, aki nem rendelkezett ügyvédi meghatalmazással, tegyen vallomást a nevemben, miközben a meghatalmazott védőmet nem értesítették a meghallgatásomról. Volt egy érdekes szituáció, amikor már nem tudom, hogy dr. Varga hol tartott a vádaskodásaival, mocskolódásaival, mert már szinte mindenkit belekevert, akivel ellentéte volt, a főnyomozó hozzám fordult és azt mondta: „ha nem akarod, ezt nem kell mondani, kivesszük a vallomásból”.

Végül született egyezség a főügyészség és Ön között?

Básthy Zoltán: Nem. Eltették a vallomásomat, és azóta sem kaptam semmiféle visszajelzést, miután kiderült, hogy hanganyagok voltak dr. Varga szervezkedéseiről.

Önnek volt anyagi elkötelezettsége dr. Varga irányába?

Básthy Zoltán: Személyes tartozásom nem volt, de folyamatosan követeléseket fogalmazott meg velem szemben, most kell ez az autó, kell az az autó. Bejött az autókereskedésembe, kinézett két autót, amelyeket éppen akkor hoztam be külföldről, és azt mondta: „akkor most ezek az enyémek”. És úgy lett. Azokból a tevékenységekből, amelyeket a cégeim folytattak, ő továbbra is várta és vitte a pénzt.

Két és fél éve tart a nyomozás abban a pénzmosási ügyben, amelyben Ön is gyanúsított. Hányszor hallgatták ki az NNI nyomozói?

Básthy Zoltán: Egyszer. Idén nyáron. Két év és két hónap után. Úgy, hogy én kezdeményeztem az NNI-nél a vallomástételt. Ők addig hozzám sem szóltak. Azóta sem. Volt ez az előbb említett főügyészségi „egyezségi vallomásom”, amelyből végül nem lett semmi, tehát érvénytelen, ezen kívül egyetlen alkalommal, az én jelentkezésemre hallgattak ki. Miközben az NNI teljesen „kirabolt”, lefoglalták mindenemet, a falról a tévét, sőt az élettársam autóját is, amit egyébként a saját, legális jövedelméből vásárolt, és ezt fehéren-feketén bizonyítottuk is a nyomozó hatóságnak. Hiába. Pénzügyileg teljesen ellehetetlenítettek - dr. Varga és hatósági emberei.

Csízi Sándor: „Nekem úgy tűnt, hogy dr. Varga az NNI-nél már mindent kézben tart, ahogy azt többször hangoztatta is”

Hogyan került kapcsolatba dr. Varga Tamással?

Csízi Sándor: Dr. Varga Tamással az ikertestvére, néhai dr. Varga Gábor révén kerültem kapcsolatba, ő volt - 2008-tól haláláig - az én jó barátom. 2014-ben alapítottam egy céget, amely munkaerő-kölcsönzéssel, bérmunkával foglalkozott. Amikor dr. Varga Tamás megtudta, hogy milyen komoly pénz van ebben a tevékenységben, megpróbálta ezt magához úgymond bevonzani, ő is profitálni akart ebből az egészből. Mint minden vállalkozó, időnként én is küzdöttem finanszírozási nehézségekkel, és beleestem abba a csapdába, hogy kértem tőle kölcsön pénzt. Dr. Varga nem magához a kölcsönkért összeghez kapcsolódóan szabott meg kamatot, hanem luxusautók vásárlására kötelezett. Egy példán keresztül bemutatva az ügylet így nézett ki a gyakorlatban: ha kértem tőle 10 millió forint kölcsönt, akkor meg kellett vásárolnom egy 6 millió forint értékű autót 20 millióért, és így összesen 30 millió forintot kellett visszafizetni. Minden esetben dr. Varga Tamás által külföldről behozott gépkocsik képezték az „adásvétel” tárgyát. Én ezekkel a kölcsönökkel úgymond folyamatosan fogva voltam, hiszen nekem voltak vagyontárgyaim - éttermem, lakóházam, saját gépkocsim -, amelyek újra és újra a kölcsönök fedezetévé váltak. Dr. Varga mindig figyelt arra, hogy ez a függőségi helyzet fennmaradjon. Ezt úgy tudta megtenni, hogy folyamatosan lehallgatott. Amint az később kiderült, minden autó, amit tőle „vásároltam”, be volt technikázva, azaz lehallgató szerkezettel volt felszerelve, így hallotta az összes beszélgetésemet és ezáltal tudott információkhoz jutni, amelyek alapján mindig pontosan tudta, éppen hogyan állok anyagilag.

Ön a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán tett tanúvallomásaiban azt állította, hogy korábban hamis vallomásokat tett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársainak Bátaszéki Zsolttal összefüggésben, és erre dr. Varga Tamás bírta rá. Hogyan?

Csízi Sándor: Ezen folyamatos függőségi viszony kihasználásával tudott dr. Varga arra rábírni, hogy valótlan tartalmú vallomásokat tegyek a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak. Az ügyvéd szájából többször elhangzott, hogy mindenképpen börtönbe fogja juttatni Bátaszéki Zsoltot. Mivel el voltam adósodva felé, pontosabban szándékosan eladósított, ezáltal - mint egy ló - „be voltam fogva” a számára. 2018 márciusától folyt bele dr. Varga az NNI nyomozásába, és a Horváth Dániellel folytatott kommunikációjukból számomra úgy tűnt, mintha már régóta ismerték volna egymást.

Kivel tartotta a kapcsolatot az NNI részéről?

Csízi Sándor: Horváth Dániel főnyomozóval, akivel Bátaszéki Zsolt letartóztatása után Budapesten, a Lipóti pékségben, a Keleti pályaudvarnál találkoztam először személyesen - aztán később még három alkalommal -, addig csak telefonon beszéltünk. A főnyomozó javasolta a pékséget a beszélgetés helyszíneként. Ezt követően dr. Varga már csak egyedül találkozgatott Horváth Dániellel, teljesen átvette az ügymenet irányítását. Tényleg úgy tűnt, hogy ő az NNI-nél már mindent kézben tart, ahogy azt többször hangoztatta is. Dr. Varga Tamás szó szerint megmondta, kioktatott, milyen tartalmú vallomást kell tennem a nyomozó hatóság előtt. Egy A/4-es lapra kellett leírnom, amit dr. Varga diktált, és azokat kellett elmondanom a kihallgatásomon a nyomozóknak. Az ügyvédnek az volt a célja, hogy Bátaszékiékre tereljen minden gyanút, őket teljesen tönkretegye, és ezzel együtt elterelje a rendőrök figyelmét az általa elkövetett bűncselekményekről. Ebben az NNI kitűnő partnere volt.

Dr. Varga Tamás betartotta az Önnek tett ígéreteit?

Csízi Sándor: Nem csak velem szemben nem tartotta be az ígéreteit, hanem gyakorlatilag senkivel szemben sem. Szinte mindenkit becsapott, mindenkit lehúzott, mindenkit tönkretett, mindenkit kiforgatott a vagyonából, akikkel üzleti kapcsolatba került. Többeket börtönbe juttatott. Volt egy jól menő pizzériám Szolnokon, ami később dr. Varga Tamás nevére került. Azt mondta, amennyiben az elvárásainak megfelelő vallomást teszek Bátaszékiék ellen a pénzmosási ügyben, akkor ezt az éttermet visszakaphatom. Nagyon sok pénzt fektettem ebbe a pizzériába, fontos volt a számomra. Sajnos belekényszerültem egy kb. tízmilliós kölcsönbe, aminek a vége húszmilliós tartozás lett. A kölcsönt dr. Varga biztosította. A pizzéria persze soha nem került vissza a nevemre, a befektetett pénzemet is elbuktam. Volt egy találkozó, Szolnokon, az Evezős Csárda különtermében, amelyet dr. Varga Tamás védője, dr. Geletey Zsolt hívott össze. Ezen jelen volt dr. Geletey Zsolt, V. Krisztina, aki dr. Varga Tamás élettársa, T. József és én. Dr. Geletey Zsolt ügyvéd úr itt megígérte, hogy mivel kitartottam dr. Varga mellett és nem vallottam rá, ezt nekem dr. Varga Tamás meg fogja hálálni, ha kijön a letartóztatásból. Nem sokkal később kiengedték dr. Vargát, aki természetesen hátat fordított nekem, és semmit nem tartott be az ígéretéből.

Dr. Varga élettársa intézi az ügyeket, amíg szerelme a rácsok mögött várja sorsa jobbra fordulását

V. Krisztina, az élettárs menedzselte/menedzseli dr. Varga Tamás dolgait, amíg a párja letartóztatásban volt/van?

Csízi Sándor: Igen, a mai napig azt csinálja. Intézi az ügyeket. Meg Dubajba utazgat. Valamiből. Ő egyébként egy érdekes nő…

 (folytatjuk)

További friss információk
„Azt mondta az NNI főnyomozója, az lenne a legjobb, ha az érintett körből mindenkire minél nagyobb, minél súlyosabb dolgokat mondanánk, mert akkor sokkal több mindent lehet lefoglalni tőlük”
Hatósági kapcsolatai segítségével bűnözhetett hosszú éveken keresztül „Dr. Uzsora”, a milliárdos szolnoki ügyvéd
Így mennek a dolgok Magyarországon: bűnöző ügyvéd befolyásolta az NNI nyomozását, hamis tanúkat szállított a rendőröknek, hogy hatósági segítséggel tönkretegye üzleti ellenlábasát - mindezt főügyészségi „felügyelettel”
Gyermekpornográf felvételek miatt letartóztattak egy vén hülyét
Ítélet gyermekpornográfia miatt indult eljárásban
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat