Ma: 2023.11.17. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Börtönbüntetésre ítélték a fővárosi „kaméleont”
Privátkopó 2023. 11. 14. 10:55:00

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség eredményesen emelt vádat egy büntetett előéletű 34 éves férfival szemben, aki változatos módszerekkel csapott be másokat és ezáltal több tízmillió forintos haszonra tett szert. A bíróság a vádlottat 7 év börtönbüntetésre ítélte, az ügyészség azonban súlyosításért fellebbezett. A kerületi ügyészség a férfival szemben 14 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A vádirat szerint a férfi elhatározta, hogy szélhámosságok útján tesz szert rendszeres haszonra, majd a tervének megfelelően, 2021 áprilisától sokszínű módon csalt ki pénzt másoktól.

A vádlott több ismerősének is azt mondta, hogy nagykereskedelmi értékesítőként dolgozik egy távközlési cégnél, ahol a beosztása révén jelentős kedvezménnyel tud mobiltelefont szerezni akár saját használatra, akár befektetési célból. Többeknek pedig azt állította, hogy egy telefon szaküzlet bezárása miatt a teljes árukészletet kedvező áron fel tudná vásárolni, majd azt magasabb áron értékesítené, ezzel megduplázva a sértettek pénzét. Megtévesztett ismerőseitől vagy direkt kérte el a pénzt az állítólagos készülékekre, illetve befektetésre, vagy kölcsönöket vett fel, amelyek visszafizetésére azonban általa is tudottan nem volt módja.

A férfi továbbá egy alapítványtól csaknem másfél millió forintot csalt ki úgy, hogy laptopok eladására hivatkozva, közel hárommilliós hasznot ígért, azonban az átvett összeget nem a kitalált befektetési célra fordította. Hasonló indokokkal az alapítvány vezetőjét külön is megkárosította további 300 ezer forinttal.

A vádlott egy közintézmény gazdálkodási részlegéhez telefonon azzal jelentkezett be, hogy 1 óra múlva informatikai ellenőrzést kapnak. Ezután megjelent és előadta, hogy az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban karbantartási, kártyahitelesítési- és aktualizálási feladatokat kell végrehajtania. Miután biztosították számára a rendszerhez való hozzáférést, a jogellenesen megszerzett adatokkal a férfi 38,7 millió forintot utalt át édesanyja számlájára, közleményként forgótőke visszapótlást megjelölve.

A férfi 2022 tavaszán az édesanyja lakását álnéven hirdette meg kiadásra a közösségi médiában, majd 6 sértettől is vett át különböző összegeket bérleti díj és kaució címén, azonban a lakást végül különféle okokra hivatkozva nem adta ki nekik, és az eleve nem is állt szándékában.

A legsúlyosabb csalása az volt a vádlottnak, amikor szintén pénzügyi informatikai rendszer karbantartására hivatkozva, egy önkormányzati gazdasági ellátó szervhez jutott be, ahol a belépést követően 47 millió forintot utaltatott át saját magának, a közleményben egyebek mellett forgótőke visszapótlást megjelölve.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság által megtartott előkészítő ülésen a vádlott teljes körű beismerő vallomást tett, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Erre tekintettel a bíróság nyomban érdemi döntést hozott, a vádlottat váddal egyezően bűnösnek mondta ki, és ezért őt 7 év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság emellett egy korábban, szintén csalás miatt kiszabott 2 év felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is elrendelte.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében, a védelem pedig enyhítésért fellebbezett.

A bíróság ügyészi indítványra fenntartotta a vádlott letartóztatását, a másodfokú eljárás befejezéséig.

További friss információk
Minitelefonokat csempészett a börtönőr a raboknak
Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Dunaferr elfoglalása és a Borkai-féle szexvideó ügyénél is felbukkant Mikó Istvánt
30 ezer forint „díjazásért” 3 milliót próbált tisztára mosni
Idős áldozata összes pénzét megszerezte egy szerelmet színlelő cigány lotyó Budapesten
Csaló önkormányzati dolgozót ítéltek felfüggesztett szabadságvesztésre Győrben
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat