Ma: 2023.01.18. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Tényleg adót csal a minimálbérre bejelentettek fele
index.hu 2013. 02. 21. 11:42:00

Az MTA közgazdaság-tudományi intézetének évkönyve beszámol a feketegazdaságról, ami 10-17 százalék között lehet hazánkban. Becsléseik szerint a minimálbérre bejelentettek majdnem fele adócsaló.A kutatásban foglalkoztak a hazai feketemunka szintjével is, amit a kutatók a korábbi mérésekkel összevetve 10-17 százalékra becsülnek, Közép-Dunántúlon a legalacsonyabb, az Alföldön a legmagasabb a feketemunka aránya.

Hasonlóan érdekes az adócsaló minimálbéreseket felmérő rész, A dolgozó népesség 6,4 százalékát kitevő legfelső (potenciális) kereseti ötödben például 85 százalékos valószínűséggel sokkal többet keresnek a minimálbérnél, ők átlagosan 285,7 ezer forintot titkolhatnak el havonta. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy - mondjuk - valaki bejelenti magát minimálbérre a saját cégéhez, és a cég nyereségét nem osztalékként veszi ki, hanem gyakorlatilag munkajövedelemként, csak elfelejt adózni utána.

Összességében a minimálbéreseknek csaknem fele, azaz mintegy 48 százaléka csal adót a becslések szerint, átlagosan 95 ezer forinttal keresnek többet a bejelentett bérüknél. Ehhez azonban a keveset keresők keveset tesznek hozzá: az ötből az alsó három kategória csak az összes eltitkolt bér 16,2 százalékát teszi ki, bár számszerűen ők adják a valódi és a csaló minimálbéresek döntő részét is - derül ki az MTA KRTK KTI által frissen kiadott, 2012-es Munkaerőpiaci Tükör kiadványából

További friss információk
Más autóit adta el - feladta magát a rendőrségen
Önkormányzati dolgozónak adta ki magát az idős embertől pénzt és ékszert is kicsaló férfi
Vádemelés a műszaki vizsgaállomáson történt vesztegetési ügyben
Büntetőeljárás hatálya alatt is csaltak
Újabb csaló orvost helyezett letartóztatásba a bíróság
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat