Ma: 2024.07.09. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Strómanok világa: eldobott építőipari cégek, köddé vált tízmilliók
Privátkopó 2024. 07. 03. 9:55:00

Súlyos tízmilliókkal károsított meg két alvállalkozó cég egy budapesti székhelyű építőipari fővállalkozó társaságot. Elvállaltak, de nem végeztek el munkákat, a kért és kapott előleggel, valamint alvállalkozói díjjal leléptek, az átvett/átutalt pénzekről számlákat nem adtak. „Természetesen” - ahogy Magyarországon az már szinte megszokott - mindkét kft. strómanok neve alatt működött, a valódi tulajdonosok a háttérben mozgatták a szálakat.„Dr. Gyökeres Zoltán mutatta be a munkatársamnak Horváth Mihályt, aki akkori elmondása szerint a MATECHTRADE Hungary Kft.-t képviselte” - kezdte az építőipari fővállalkozó társaság tulajdonosa. „Dr. Gyökerest egy fideszes országgyűlési képviselő anyja ajánlotta figyelmünkbe azzal, hogy működjünk együtt, és ha lesz olyan építőipari munkánk, amellyel kapcsolatban alvállalkozót tudunk igénybe venni, akkor dolgozzunk a dr. Gyökeres által hozott vállalkozással, azaz biztosítsunk nekik munkákat, mivel megbízhatóak és stabil hátterük van. Ezért kapott társaságunktól megbízásokat a dr. Gyökeres Zoltán által ajánlott, Horváth Mihály által képviselt MATECHTRADE Hungary Zrt.”

A jogász végzettségű dr. Gyökeresről több forrás is azt állította, hogy a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormányban környezetvédelmi és vízügyi miniszterként működő ex-MSZP-s Szabó Imre nevelt fia. A két férfi együtt tevékenykedik a fidesz gazdasági holdudvarába tartozó Garancsi István által irányított Magyar Természetjáró Szövetség Ellenőrző Testületében.

2017-ben dr. Gyökeres jelöltette magát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöki posztjára. Akkor ezt írta róla az Economx gazdasági portál: „A harmadik jelölt Gyökeres Zoltán, aki két éve került közelebb a kamarához, de eddig nem viselt jelentős tisztséget. A jogász végzettségű fiatalembernek - aki az albániai nemzeti kereskedőház egyik vezetője is - állítólag jó kapcsolatai vannak a Fidesz magas köreiben.”

Az építőipari fővállalkozó cég tulajdonosa szerint egyszerre több alvállalkozói feladat elvégzésével is megbízták a dr. Gyökeres által ajánlott, Horváth Mihály képviselte MATECHTRADE Hungary Zrt.t., azonban az építkezéseken csekély mértékben vagy egyáltalán nem végezték el a rájuk bízott munkákat, a kifizetett előlegekkel - többszöri írásbeli és szóbeli felszólítás ellenére - nem számoltak el, valamint a számlaadást is megtagadták a zrt.-nek átutalt, illetve készpénzben kifizetett összegek vonatkozásában.

„Nyilvántartásunk szerint összesen mintegy 18 millió forinttal nem számoltak el Horváth Mihályék” - fűzte hozzá a becsapott fővállalkozó tulajdonosa, aki elmondta azt is, hogy az ügyben büntetőfeljelentést tettek.

A hivatalos cégnyilvántartás szerint azonban Horváth Mihály sosem volt a MATECHTRADE Hungary Zrt. cégjegyzésre jogosult képviselője. A társaság vezérigazgatója és részvényese 2017 decemberétől 2022 augusztusáig az orosz állampolgárságú Komin Vlagyimir Arturovics volt. A férfi - az interneten megtalálható önéletrajza szerint - orvosi egyetemet végzett Moszkvában, Magyarországon légzéstechnikával és pszichoterápiával foglalkozik - tehát az építőiparhoz viszonylag kevés köze van. Vélhetően strómanként adta a nevét a zrt. működéséhez.

                 Az ukrán nő nevére egy napon két céget is átírattak

2019-ben megváltozott a cég elnevezése: MATECHTRADE Hungary Zrt.-ből RE GREEN Hungary Zrt. lett. A társaság 2022. augusztus elején új „tulajdonoshoz” került, a társaság vezérigazgatójaként és részvényeseként az Ukrajnában élő, 23 éves Rats Ester került bejegyzésre. Azon a napon, amikor az ukrán hölgy „megvásárolta” a RE GREEN Hungary Zrt.-t, egy másik vállalkozás is a nevére került: a Flero Kft. Ennek a cégnek 2016 szeptembere és 2019 szeptembere között Horváth Mihály volt az ügyvezetője, 2022. augusztus 3. napjáig pedig a tulajdonosa is. Az ilyen gyanús cégátpasszolások esetében mindig felmerül a kérdés: hogyan került kapcsolatba egymással az eladó és a vevő? Azaz Horváth az Ukrajnában élő nővel.

A Flero Kft.-vel szemben 2022 júniusában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtást rendelt el, a vállalkozás felszámolásáról 2023 októberében intézkedett az illetékes cégbíróság.

A RE GREEN Hungary Zrt. (volt MATECHTRADE Hungary Zrt.) kényszertörlését, majd felszámolását - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezésére - 2023. március elején az illetékes cégbíróság elrendelte.

Az eseményekből kitűnik: mindkét, adósságokkal terhelt vállalkozástól - furcsa módon ugyanazon a napon - egy fiatal ukrán nő nevének felhasználásával szabadult meg a tényleges tulajdonos.

Lehet ez véletlen?

A Privátkopó bűnügyi portál többször kereste Horváth Mihályt és dr. Gyökeres Zoltánt, azonban a nevezettek nem nyilatkoztak a témával kapcsolatban.

A Real Építészmérnöki Iroda Kft. mintegy 94 millió forinttal nem számolt el

„Gimesi Andrást 2020 elején mutatta be a cégvezetőnknek az egyik közeli ismerőse azzal, hogy ha lehetőségünk van rá, bízzuk meg - alvállalkozóként - építési munkákkal a cégét. Gimesi a Real Építészmérnöki Iroda Kft. vezetőjeként és egyik tulajdonosaként mutatkozott be” - magyarázta a Privátkopónak a budapesti építőipari fővállalkozó cég tulajdonosa. Az üzletember állítása szerint a Gimesi által képviselt vállalkozást több projektjükben is munkákhoz juttatták, azonban egyet sem fejeztek be, mondvacsinált okokra hivatkozva eltűntek.

„Amikor már nagyon nem haladt a munka, elkezdett minket hitegetni egy spanyol munkalehetőséggel, egy 68 lakásos apartmanház építésében történő részvétellel - amiből természetesen nem lett semmi” - jegyezte meg az építőipari nagyvállalkozó. „Aztán meg úgymond jogászkodni kezdett, hogy ők miért csináltak jól mindent. Később persze kiderült, hogy szinte mindenhol ezt csinálják, eltűnnek a felvett pénzekkel, a fővállalkozó meg fizetheti a kötbért és a kártérítést miattuk. Gimesi András ellen a büntetőjogi lépéseket megtettük 2023-ban, a feljelentésünk mintegy 94 millió forint kárértékről szólt. Az ügyben a BRFK XVI. Kerületi Rendőrkapitánysága nyomoz - nem túl nagy vehemenciával. Egyébként nem értem, egy közel százmilliós bűnügyben hogyan járhat el kerületi rendőrkapitányság.”

2020 nyarán kiderült: Gimesi András sem ügyvezetője, sem résztulajdonosa nem volt a kérdéses időszakban a Real Építészmérnöki Iroda Kft.-nek. A pórul járt építőipari fővállalkozó cég vezérigazgatója e-mailt küldött a kft. cégnyilvántartás szerinti ügyvezető-tulajdonosának, Varga Gézának.

„Tisztelt Varga Géza Ügyvezető Úr!

Kérem, tájékoztasson, hogy Gimesi András milyen jogcímen járt/jár el a Real Építészmérnöki Iroda Kft. nevében, mivel a köztünk fennálló szerződésekben sehol nincs megjelenítve, hogy Gimesi András képviselheti a társaságot, tárgyalásokat folytathat, alvállalkozókat irányíthat és utasításokat adhat a Real Építészmérnöki Iroda Kft. nevében.”

Varga Géza válasza:

„Gimesi András megbízási szerződéssel járt el a Real Építészmérnöki Iroda Kft. nevében.”

2020. július 28-án változás történt a Real Építészmérnöki Iroda Kft. ügyvezetésében és tulajdonosi körében: Vargát Kárpáti Krisztián István váltotta, majd mindössze alig fél év elteltével újabb csere következett, Hajnal Tünde nevére került a vállalkozás, amellyel szemben jelenleg NAV-végrehajtás van érvényben.

Az ügyben a Privátkopó több alkalommal kereste Gimesi Andrást és Varga Gézát, akik nem reagáltak a részükre megküldött kérdésekre.

(folytatjuk)

További friss információk
Strómanok világa: eldobott építőipari cégek, köddé vált tízmilliók
Szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a beteget a háziorvos
Példás büntetéssel sújtották a pedofil visszaesőt
A szülők megvesztegetésével is próbálkozott a kilencéves kislányt terrorizáló úgynevezett tanító
Szorgos család: Soroksáron és Kiskunlacházán termesztették a marihuánát
 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat