Ma: 2022.05.18. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Hírmix
Minden szentnek: elsikkasztotta a megszűntetett egyház vagyonát
Privatkopo.info 2022. 05. 18. 8:14:00

A szentendrei rendőrök befejezték annak az 52 éves nőnek az ügyét, aki a gyanú szerint elsikkasztotta egy egyházi jogállásától megfosztott egyesület vagyonát, majd a 30 millió forinttal sajátjaként rendelkezett.Egy Németországban élő, korábban egy, Magyarországon egyházként bejegyzett közösség vezetőségéhez tartozott férfi - a jogi képviselője útján - 2020. március 31-én feljelentést tett a rendőrségen több tízmillió forint nyomtalan eltűnése miatt.

A szentendrei nyomozók megvizsgálták a feljelentésben nevesített vallási közösség pénzügyi tevékenységét. Kiderítették, hogy az egyház jogállást a szervezet 2012-ben elvesztette, a közgyűlés pedig leváltotta addigi vezetőjét, ám a nyilvántartásban nem történt meg a változás rögzítése. Ennek okán a Budapest Környéki Törvényszék által elrendelt kényszer-végelszámolás végelszámolójaként a közgyűlés által leváltott vezetőnőt jelölték ki. A bírósági döntés ellen az egyesület az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslattal, a testület pedig 2014 áprilisában 30.470.686 forintot ítélt meg kártérítés jogcímén. A kifizetés 2015-ben megtörtént a vezetői tisztségétől megfosztott, végelszámolóként kijelölt nő által megadott számlaszámra. Az egyesület számára megítélt kártérítés összegét azonban a végelszámolási eljárást folytató törvényszék előtt is eltitkolta, vagyonfelosztási javaslatot nem tett. A nem őt, hanem a valaha egyházi jogállással bíró szervezetet megillető tízmilliókat elköltötte, a bíróság pedig törölte a nyilvántartásból a közösséget.

Mint kiderült, az asszony szórta a pénzt: több milliós átutalások különböző alapítványok, többek között az élettársa által alapított vallási egyesület részére adomány címén, de 19-szer kifizetéseket is intézett 8.390.000 forint értékben, illetve élettársának is rendszeresen utalt - vélhetően fizetés címszóval - 17 alkalommal. A nyomozók találtak még 528 ezer, illetve 132 ezer forintos szállodai terheléseket is.

Az 52 éves nő tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, a gyanúsítások ellen panasszal élt. Védekezésében állította, „megérkezett a kártérítés összege, ami a bankszámla forgalomnak megfelelően került elköltésre”. Szerinte személyes bosszú állhat a háttérben, amely az ő megsemmisítésére irányul.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya személyes jellegű indítékot nem állapított meg, a nővel szemben azonban jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt fejezte be a büntetőeljárást, az iratokat átadta az ügyészségnek.

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat