Ma: 2021.10.21. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Balesetek, tűzesetek, katasztrtófák
Egy úr a zűrből: százmilliókkal károsíthatott meg magánszemélyeket (is) az Electro World vezére!
privatkopo.hu 2011. 07. 21. 4:55:00

Az Electro World-cégcsoportnál felmerült több százmilliós számlacsalási bűnügy gyanúja kapcsán került a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága látókörébe dr. Nagy Károly András, a társaság vezérigazgatója, aki Budakeszi legszebb részén található - 15 000 (tizenötezer) négyzetméteres telken álló -, mintegy 2700 (kettőezerhétszáz) négyzetméteres luxuspalotában tengeti életét, amely minden létező, és elképzelhető extrákkal felszerelt. Erre mondják: kőgazdagság a köbön. De kicsoda ez a sikeres, tehetős, ám mégis alig ismert üzletember? Ennek járt utána a Privát Kopó.A negyvenes évei közepét taposó dr. Nagy Károly András édesapja diplomáciai vonalon futott be karriert: előbb Magyarország thaiföldi, majd romániai nagykövetségén töltött be vezető pozíciókat. Édesanyja évtizedeken át óvónőként dolgozott, de 1995 és 2001 között az üzleti életben is szerencsét próbált: a kiskereskedelmi tevékenységet folytató Infobürotel Kft. résztulajdonosa volt.

Az ifjú Nagy az 1990-es évek második felében a szocialisták holdudvarában kezdte meg üzleti pályafutása alapjainak lerakását, amolyan szárnyait bontogató „pénzcsináló-féleségként” igyekezett a párt hasznára lenni. Értesülésünk szerint akkoriban egy súlyos gazdasági bűncselekménnyel összefüggésben felmerült az érintettsége, de végül elkerülte a felelősségre vonást, nem ültették a vádlottak padjára. Talán kimosták az elvtársak, talán szimplán ártatlannak bizonyult, a száraz tény ennyi: nem ítélték el. A Horn-kormány bukását követően „alámerült”, és - egy éles irányváltással - a kutyák világában próbált szerencsét: a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete szóvivője, majd elnökségi tagja lett. Ebben az időben alapította meg a Magyar Uszkár Klubot, amelynek működését elnökként irányította.

Cégháló

A privát üzleti életben 2002 után, tehát az MSZP újbóli hatalomra kerülését követően vett lendületet: 2002 őszén szerezte meg a Dirigens Biztonsági Szolgáltató Kft. többségi tulajdonát, és vette át ügyvezetőként a nyomozási, biztonsági tevékenységet végző cég irányítását. A társaságból 2005 nyarán szállt ki.

Ugyancsak 2002-ben indította útjára Life Line Consulting Kft. névre keresztelt, szoftverkiadással, valamint számítógép-, és szoftver nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozását. A kft. tulajdonjogán kiskorú gyermekei (Edvárd András és Viktoria Alexandra), valamint élettársa, gyermekei anyja, Aradi Csilla (Aradi Sándornak, Magyarország egykori romániai katonai attaséjának lánya) osztoztak. A társaságot a bíróság 2009-ben fizetésképtelenné nyilvánította, 2010-ben felszámolták.

2004 elején került az érdekeltségi körébe a szintén szoftverkiadási, illetve számítógép-, és szoftver nagykereskedelmi tevékenységet folytató Seabird Kereskedelmi Kft., amelyet a román állampolgárságú Tolea Adriannal (kézbesítési megbízott: Aradi Csilla, dr. Nagy élettársa) közösen gründolnak.

2007 januárjában, 20 millió forint jegyzett tőkével hozta létre az IT-Complex Kereskedelmi Zrt.-t, amelynek egyedüli részvényese. A társaság főtevékenysége: számítógép, szoftver nagykereskedelem.

2009 decemberében a Monumental Computer Kft. révén bővítette üzleti repertoárját. A cég tulajdonosa dr. Nagy - az Egyesült Államok Wyoming államában bejegyzett - Monumental Enterprises Inc. nevű vállalkozása, amely egyébként érdekeltséggel rendelkezik az Electro World-cégcsoportban is.

A csődhelyzetbe sodródott Electro World Magyarország Kft. irányításában 2010 augusztusa óta vesz részt, néhány hónapja ő látja el a vezérigazgatói teendőket. A hírek szerint egy másik, ugyancsak elektronikai cikkeket forgalmazó nagykereskedelmi cég tulajdonosa ajánlotta a posztra az EW korábbi tulajdonosának, Polgár Csabának.

Futott a szekér: a szocik állami megrendelésekkel tömték cégeit

Dr. Nagy Károly András üzleti szekere leginkább a Gyurcsány-kormány regnálása idején futott, vállalkozásait százmilliós - számítástechnikai és elektronikai termékek beszerzésére vonatkozó - állami megrendelésekkel tömte a szocialista hatalom. Gyurcsánnyal kifejezetten jó kapcsolatot ápolt, a miniszterelnök - hasonlóan más befolyásos, MSZP-s politikusokhoz - több alkalommal is megfordult a gigantikus méretű Nagy-villában, de gyakran összetalálkoztak a II. kerületben lévő Rózsakert bevásárlóközpontban is, ilyenkor percekig elcseverésztek.

- Nagy szeret kérkedni kapcsolataival, szinte a fél MSZP-t barátjaként emlegeti, és többször is utalt arra, hogy kiváló titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezik, a nemzetbiztonsági szerveknek különféle technikai eszközöket szerzett be külföldről - tájékoztatta a Privát Kopót egyik volt bizalmasa. - Tény, hogy évekig szinte ömlött a pénz a zsebébe, az első gyermeke születésekor élettársának egy vadonatúj, gyönyörű Mercedes luxusautót vásárolt, míg a második baba világra hozatalát egy többmilliós kutyával „honorálta” párjának. Palotája berendezésének összértéke szemmel láthatóan meghaladja a százmillió forintot, mindenből a legjobb minőséget vásárolta. A burkolatok négyzetméterenkénti ára 150 ezer-200 ezer forint között mozoghat, az ingatlan vízellátását saját víztisztító rendszer biztosítja. A telek méretét hűen szemlélteti, hogy egy automataváltós gépkocsi a kaputól az épületig vezető úton negyedikig felkapcsol.

A Nagy-család kényelmét, nyugalmát és ellátását két szakács, két házvezetőnő, két sofőr, két kertész és bébysitterek biztosítják, így a családfő minden figyelmét és energiáját a bizniszre összpontosíthatja - bár mostanában mintha megszorulni látszanának annak a bizonyos szekérnek a kerekei…

Futnak a pénzük után - a rendőrség csalás gyanúja miatt nyomoz

A Privát Kopó megbízható forrásból származó értesülései szerint dr. Nagy Károly András az elmúlt években magánszemélyektől és vállalkozásoktól vett fel magánkölcsönöket, azzal a céllal, hogy az így átvett összegeket befekteti, és azokra évi 20 százalék kamatot fizet a hitelezőknek. Azonban a törzstőke vissza-, illetve a kamatok kifizetésére több esetben nem került sor a kölcsönszerződésekben megjelölt határidőig.

- 19 millió forintot adtam kölcsön Nagynak kb. két és fél éve, azzal a megkötéssel, hogy az összeget másfél év elteltével visszakapom, az évi 20 százalék kamatot pedig havi bontásban fizeti meg részemre - közölte bűnügyi portálunkkal az egyik becsapott kölcsönnyújtó. - Egy éve meg kellett volna kapnom a 19 milliómat, és a mintegy 4 millió 800 ezer forintnyi kamatot, azaz összesen 23 millió 800 ezer forintot, de eddig csupán 6 milliót kaptam Nagytól - na, meg rengeteg hitegetést, hogy majd ekkor, meg majd akkor fizetni fog. Most ott tartunk, hogy hónapok óta nem tudom elérni, a telefont nem veszi fel, sms-eimre nem reagál. A villa falai rogyadoznak a milliós értékű festményektől, ha csak kettőt-hármat leakasztana közülük, már letudhatná a tartozását.

A pórul járt férfi - csalás gyanúja miatt - feljelentést tett a rendőrségen az üzletember ellen. Az ügyben illetékes Budaörsi Rendőrkapitányság azonban - bűncselekmény hiányában - megtagadta a nyomozás elrendelését. Úgy tűnik, a Fidesz „új” országában közel 18 milliót lenyúlni - nem büntetőjogi kategória. A megkárosított egykori alkalmazott - merthogy évekig Nagynak dolgozott - úgy döntött, megismétli feljelentését, mivel egy másik, az övéhez hasonló kölcsönügylet vonatkozásában elrendelték a nyomozást.

Egy hölgy, aki korábban szintén a trükkös „pénzcsináló” alkalmazottjaként tevékenykedett, 9 millió forintot adott át dr. Nagy Károly Andrásnak „kockázatmentes befektetésre”, 20 százalék éves kamatra, ám egy fillért nem látott viszont a pénzéből, noha közel egy éve kérleli a mesés körülmények között élő vállalkozót: fizesse meg, ami a szerződés szerint jár neki. Hiába. A csőbe húzott asszony 2011 áprilisában - csalás miatt - büntetőfeljelentést tett a Budaörsi Rendőrkapitányságon. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóirodája arról tájékoztatta bűnügyi portálunkat, hogy a bűnügyben - egyelőre ismeretlen tettes ellen - elrendelték a nyomozást, jelenleg adatgyűjtés és tanúkihallgatások zajlanak.

Vannak, akik még csak fontolgatják, hogy a rendőrséghez fordulnak. A Privát Kopó információja szerint akár a több százmillió forintot is elérheti az az összeg, amelyet dr. Nagy kölcsönkért, de a szerződésekben megjelölt határidőkre nem fizetett vissza a pénzek jogos tulajdonosainak. Úgy tudjuk, a legnagyobb összeggel - 120 millió forinttal - egy vidéki vállalkozónak tartozik Gyurcsány cimborája, aki behajtó cégre bízta az ügy rendezését. A jelek arra utalnak, ő valamiért nem bízik a bűnüldöző szervek pártatlanságában. Miként más sem. Egy férfi, aki szintén a lóvá tettek közé sorolja magát, hiszen hosszú hónapok óta hiába vár 6 millió forintjára és annak kamataira, értelmetlennek látja a rendőrség segítségét kérni a csalás-gyanús ügyben. - Nagy Károly András kiváló rendőrségi kapcsolatokkal rendelkezik, karácsonykor rendőri vezetőknek küldözget több tízezer forint értékű ajándékcsomagokat, időnként jól meg is vacsoráztatja őket otthonában - magyarázta. - Egyik legjobb barátja az a Chilkó Ferenc nyugalmazott rendőr alezredes, aki évekig irányította a BRFK gyilkossági csoportját, közös vállalkozásuk is van. Vélelmezem, hogy az alezredes úrnak még ma is messzire elérhet a keze a rendőrségen belül.

A hivatalos cégnyilvántartás szerint a CHN-Pacific Kft-t 2006 áprilisában alapították, 3 millió forint törzstőkével. A fémáruk nagykereskedelmére szakosodott társaság tagjai: dr. Nagy Károly András, Schumyné Chilkó Erika (a volt rendőrtiszt lánya), Chilkó Gábor (a nyugdíjas zsaru fia), és Chilkó Ferenc.

A kapcsolatok fontosságára mindig hangsúlyt fektető vállalkozó más módon is igyekezett elnyerni a rendőrség szimpátiáját. A privatkopo.hu úgy tudja, dr. Nagy egy vadonatúj személygépkocsit juttatott a Budaörsi Rendőrkapitányság Budakeszi Rendőrőrsének - a közbiztonság javítása céljával. Megkeresésünkre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette információnkat: „A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság haszonkölcsön szerződés keretében, 2005. év végén, a Budakeszi Közbiztonságért Alapítványtól kapott egy Chevrolet Kalos típusú személygépkocsit, amelyet a Budakeszi Rendőrőrs munkatársai használtak. Főkapitányságunk - hasonlóan valamennyi rendőri szervhez - magánszemélytől adományt nem fogadhat el közvetlenül”.

Ezek után már meg sem lepődünk azon, hogy a doktor úr zsebében - a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége által kiállított diplomata-útlevél mellett - rendőrségi tudósító igazolvány is lapul. Igaz, a „tudósító” eleddig még egyetlen betűt sem publikált a magyar sajtóban, ami nem zárja ki, hogy egyszer majd klaviatúrát ragad, és egy remek oknyomozó riporttal lepi meg a bűnügyi témák iránt érdeklődő olvasóközönséget. Talán éppen önmagáról rántva le a leplet...

És most vissza a piszkos anyagiakhoz: a pénzükre várók sorában találtunk még neves divattervezőt, ismert médiaszemélyiséget, ügyvédeket. De a legpitibb, ki nem fizetett tétel azé a Nagy-palotából kiebrudalt takarítónőé, aki hónapok óta vár kéthavi munkabérére, 250 ezer forintra… Kérdezhetnénk: van-e még lejjebb?

Tréfás kedvű „külügyminiszter”: Csak felmutatom a diplomata-útlevelemet, és már indulok is…

De nem kérdezzük, inkább idézzük a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Magyar Nagyperjele, a Nagymester általános helyettese, dr. Popper György úr reagálását, amelyet dr. Nagy Károly András kétes ügyleteit firtató megkeresésünkre juttatott el a Privát Kopónak. Ugyanis a gyanúba keveredett vállalkozó nem csak a pénzt, a jólétet, és a fényűzést szereti, hanem a rangokat is. Ő az említett lovagrend külügyminisztere.

„Az elmúlt időszakban számos, lovagrenden kívüli személy keresett meg hasonló panaszokkal (vissza nem fizetett kölcsönök - a szerk.), jóllehet a lovagrendben nem foglalkozunk tagjaink privát üzleti tevékenységével. Amikor Nagy Károly András urat megkérdeztem, szinte minden esetben megnyugtató választ adott, és azt bizonyítékokkal is alátámasztotta. Az esetek egy részében a követelések - Nagy Károly András állítása szerint - alaptalanok voltak, más esetekben - ismereteim szerint - a visszafizetés megtörtént. Úgy tudom, Nagy Károly András rendezni szokta esetleges tartozásait.” - fogalmazott levelében dr. Popper.

Tehát a rendezetlen kölcsönügyletek híre a lovagrend vezetőjének fülébe is eljutott, de Nagy úr megnyugtató válaszokat adott, és különben is: rendezni szokta a tartozásait. Kivéve, amiket nem.

De nézzük, mi is ez a hangzatos nevű - Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége - szervezet, amely csak nevében hasonlít a magyar állam által elismert Szuverén Máltai Lovagrendhez. Előbbi szervezetet hazánk nem ismeri el, vele nem áll diplomáciai kapcsolatban. Ennek ellenére a „lovagrend" területen kívüli államnak tekinti magát, kormányt működtet hazánkban és diplomata-útlevelet bocsát ki.

A Popper György-féle társulattól az elmúlt években többször elhatárolódtak a külügyi és a nemzetbiztonsági szolgálatok. Az álmáltaiak ugyanis szoros kapcsolatban állnak azzal a tiszteletbeli konzuli testülettel, amelynek egyes tagjai egzotikus országok mögé bújva tettek szert diplomáciai mentességre (következésképp: nehezen vonhatók büntetőeljárás alá Magyarországon). E testület vezetője, Gambia tiszteletbeli főkonzulja, dr. Suha György, aki 1990-1993 között az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, később pedig néhány hónapig Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkára is volt.

A lovagrend magyar nyelvi perjelség tagjainak sorában tudhatja - többek mellett - Lazarovics Ernőt, a Mazsihisz külügyi osztályának vezetőjét, ifj. Lasz Györgyöt, az In-Kal Security tulajdonosát, Elek Istvánt, Monaco tiszteletbeli főkonzulját, továbbá Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőt, a Tisztelet Társaságát létrehozó Schmuck Andort, valamint Fábián Pétert, a Rendőrtiszti Főiskola főtanácsadóját, a Top Cop Security elnökét, aki egyébként a  szövetség „drogprevenciós és káros szenvedélyek elleni tevékenység, továbbá az ifjúsági és sportügyek államtitkára”, illetve több őrző-védő cég tulajdonosát.

A többek által csak „gittegyletnek” vagy „bohócklubnak” titulált szervezet több közismert személyiséget is kitüntetett, így - például - eddigi divattervezői munkássága elismeréseként, Náray Tamást, akinek a Magyar Nagyperjelség legmagasabb elismerését, a Dicsőségért Érdemrendet adományozták. Juszt Lászlót a kisemberek érdekében végzett áldozatos munkája miatt tartották érdemesnek a lovagrend egyik magas kitüntetésére. Dr. Suha György, Gambia tiszteletbeli főkonzulja a „Medal of Honour for Humanitarian Work” kitüntetést vehette át az egyik lovagavatási ceremónián, 2009 májusában.

E veretes névsor ellenére a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége Magyar Nagyperjelségét mindössze három afrikai állam ismeri el: Angola, Kongói Köztársaság, valamint Bissau-Guinea.

Dr. Popper György magyar nagyperjel a Privát Kopónak leszögezte: „A lovagrend diplomata útlevele semminemű mentességet nem biztosit Magyarország területén, tekintettel arra, hogy a Lovagi Állam és Magyarország között nincs diplomáciai kapcsolat.”

Ennek némileg ellentmondana, hogy Dr. Nagy Károly András, a rend jelenlegi külügyminisztere 2008 szeptemberében a Heti Válasznak azt mondta: „amikor külföldre, például Szlovákia külügyminiszter-helyetteséhez utazom, és nagy a sor a határon, előveszem a diplomata-útlevelemet, és élek a soron kívüliség előnyével".  A feltételes módban történt fogalmazásunk oka: 2007 decemberétől hazánk és Szlovákia is a schengeni övezet tagjává vált, ezért megszűntek az ellenőrzések a határátkelőhelyeken, így dr. Nagynak még véletlenül sem kellett elővennie diplomata-útlevelét a soronkívüliséghez - ugyanis nem volt kinek felmutatnia azt…

Megtévesztés: Gambiának semmi köze a Nagy-villához

Mindazonáltal nem ez az egyetlen dolog, amiben nem egyezik a valóság és a „külügyminiszter” által keltett látszat. Nagyék Budakeszi elitrészén elterülő csodapalotáját a Gambiai Köztársaság zászlaja díszíti, az ingatlanon pedig egy - jól láthatóan elhelyezett - réztábla azt hirdeti, hogy a kerítésen belül Gambia konzulátusának területére léphet a látogató. A valóság ezzel szemben az, hogy - dr. Suha György főkonzul tájékoztatása szerint - „a tárgybeli villa nem a konzulátus székhelye, amint ez a Külügyminisztérium honlapján lévő adatokból is nyilvánvaló. Ilyen módon sem a képviselet, sem annak irattára nem található ott. Az ingatlan vagy annak bármely része semmiféle diplomáciai mentességet vagy kiváltságot nem élvez. Kétségtelen viszont, hogy a kérdéses ingatlant évekkel ezelőtt a képviselet rezidenciaként szerette volna hasznosítani a Magyarországon nem rezidens (Párizsban székelő), ide akkreditált nagykövete számára, amely terv azonban nem valósult meg. A félreértések elkerülése érdekében felkértük az ingatlan tulajdonosát, hogy azokat (zászló és felirat - a szerk.) távolítsa el.”

A kérésnek a ház tulajdonosa mindeddig nem tett eleget, és ezért nem érheti szemrehányás dr. Nagyot. Ugyanis a hétköznapi ember számára felfoghatatlan méretű ingatlankomplexum birtokosa nem a kétes ügyekkel körbelengett üzletember, hanem annak idős édesanyja, dr. Nagy Károlyné. Aki évtizedekig óvónőként kereste kenyerét…

Ennek tudatában hősünk szemrebbenés nélkül látta el kézjegyével a kölcsönszerződéseket, amelyekben benne foglaltatott, hogy az adós a teljes magánvagyonával felel tartozásáért…

- Nehéz eldönteni, hogy a pali zseniális pénzügyi szakember vagy natúr szélhámos - osztotta meg véleményét bűnügyi portálunkkal informátorunk, aki több éve közeli kapcsolatban áll a jelenleg az Electro World „megmentésén” fáradozó válságkezelővel. - Egy biztos, ha valakinek - tegyük fel - 10 millióval tartozik, és az illető elkezd beszélgetni vele, bizton állítom, hogy kb. a tízedik perc tájékán zokogva fog Karcsi mellére borulni… Nem egyszerűen lyukat beszél az ember hasába, hanem maga az ember válik egy nagy lyukká.

Zseniális pénzügyi szakember vagy natúr szélhámos? Nehéz, nagyon nehéz...

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Váratlan fordulat! „Örökösként” jelentkezett a halálra égetett milliárdos volt „élettársa”, akiről az üzletember korábban a gyámhivatalnak azt állította, hogy rendszeresen meglopja, mérgezi - a nő testvére a TEK műveleti főosztályvezetője
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat