Ma: 2024.03.04. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Jogháló
Pénzmosással gyanúsítják a fideszes milliárdos üzletembert, akinek fia az Orbán-kormány államtitkára
Privátkopó 2023. 11. 23. 7:00:00

Gyanúsítottként hallgatta ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nobilis Kristóf milliárdos üzletembert abban a pénzmosás miatt indult büntetőeljárásban, amely az agrártárcát érintő, közel 2 milliárd 300 millió forintos hűtlen kezeléssel van összefüggésben. A hűtlen kezelésből származó pénzek útját az ügyészség svájci jogsegélykérelme tárta fel.Nagy János, az Agrárminisztérium egykori helyettes államtitkára ellen két büntetőeljárás is folyamatban van. Az egyik a Fővárosi Törvényszék előtt, amelyben hivatali vesztegetés elfogadásával és közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség, míg a másik a Székesfehérvári Törvényszék előtt, ahol hűtlen kezelés a vád.

A fehérvári büntetőper idén márciusban előkészítő üléssel kezdődött. A vád szerint 2019 első felében Nagy utasítására a minisztérium háttérintézménye megbízási szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal, illetve más cégekkel. Ennek keretében közel 2 milliárd 300 millió forintot fizettek ki, csakhogy a vizsgálatok alapján ezekre a szerződésekre a tárcának semmi szüksége nem volt.

A nyomozás kiderítette: a volt helyettes államtitkár utasítására szerződtek egy céggel, de a szerződésben foglaltakat sohasem végezték el. Mivel Nagy tagadta a bűnösségét, és nem tett beismerő nyilatkozatot, az eljárás folytatódott.

Aztán az ügy újabb fordulatot vett. A Direkt36 cikke szerint szeptember 7-én fontos részletek derültek ki arról, mi történhetett a pénzzel. A bíró banki dokumentumokat ismertetett, amelyek arról szóltak, hogy a vád szerint feleslegesen kifizetett mintegy 2,3 milliárd forint közel felének mi volt az útja. Az iratok szerint a pénzt megkapó ügyvédi irodák - amelyek vezetői szintén vádlottak Nagy mellett - egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíró által ismertetett iratok szerint egy magyar milliárdos üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz (felső kép) köthető. Az üzletember feltűnése az Agrárminisztériumot érintő ügyben azért is figyelemre méltó, mert egyik fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt a pénzmozgások idején, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár.

Nobilis Márton éppen a bűncselekményekkel vádolt agrárminiszter kabinetfőnöke volt a gyanús utalások idején - azóta már államtitkár

A Direkt36 az ügyészségtől úgy értesült, hogy a nyomozók nemrég három embert hallgattak ki, akiket pénzmosással gyanúsítanak. Aztán a 24.hu arról számolt be, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúsítottként hallgatta ki Nobilis Kristóf milliárdos üzletembert abban a pénzmosás miatt indult eljárásban, amely az Agrárminisztériumot érintő, több mint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel van összefüggésben.

Nobilis panasszal élt a gyanúsítása ellen.

Az ügyben november 21-én az ügyészség közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség irányítása mellett négy személlyel szemben folyik nyomozás egy több mint kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésből származó pénzekre elkövetett pénzmosás bűntette miatt.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség irányításával a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosás miatt folytat nyomozást abban a bűnügyben, ami egy hűtlen kezelés bűntette miatt már a Székesfehérvári Törvényszék előtt folyamatban lévő bűnügyhöz kapcsolódik. A büntetőeljárás során az ügyészség bűnügyi eljárási jogsegélyt bocsátott ki a svájci bűnügyi hatóságok felé. E jogsegélykérelemre adott válasz adatai és a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok alapján eddig négy személyt hallgattak ki gyanúsítottként pénzmosás bűntette miatt. A gyanúsítással szemben valamennyien panasszal éltek. A bejelentett panaszok közül az ügyészség három panaszt már elutasított. A nyomozás még nem zárult le, az vizsgálati szakban van” - áll a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

Noha az ügyészség svájci jogsegélykérelme tárta fel a hűtlen kezelésből származó pénzek útját, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő Facebook-oldalán azért közölte, hogy az ügyben pénzmosás miatt bejelentést tesz a svájci hatóságnál, mert nem bízik a Polt Péter legfőbb ügyész felügyelte nyomozásban.

Amikor Nobilis kurvázott és kokainozott…

A Vizoviczki László elleni nyomozás során kihallgatásra került egy nő, aki védett tanúként (8. számú tanú) volt érintettje a büntetőeljárásnak.

A prostituált 2013. február 6-án, a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos helyiségében - sok más mellett - az alábbiakat vallotta Nobilis Kristóffal kapcsolatban. (Sem a lány, sem a nyomozó nem tudta, hogyan kell írni a nagyvállalkozó nevét, ezért került a férfi a nyomozati iratokba „Nobilisz” vezetéknéven - Privátkopó.)

 

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat