Ma: 2024.07.15.
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info


 
Vissza a főoldalra
Vádemelés a korrupció útján szerzett pályázati támogatások ügyében
Privátkopó 2024. 02. 12. 11:54:00

A Központi Nyomozó Főügyészség 54 személy ellen - 25 jogi személy érintettségével - emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt a Budapest Környéki Törvényszéken. Az ügyben 108 európai uniós forrásból finanszírozott - főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt - pályázat, valamint további 8 hazai forrású - az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott - pályázat érintett. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel. A rendszer lényege szerint ezen személy, az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével többmilliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek pozitív elbírálását.

A nyomozásban a főügyészség több mint 300 pályázatot vizsgált meg, 50 helyszínen tartott kutatást és 600-nál is több bűnjelet foglalt le. Az ügyben 100 000 oldalt meghaladó nyomozati irat keletkezett. A vádirat közel 400 oldalas.

Vádiratában a főügyészség a 12 hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönbüntetés, több millió forintos pénzbüntetés és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltás, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt. A korrupciós szervezet első embere által elkövetett bűncselekmények 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők. Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, a főügyészség 10 év börtönbüntetést indítványozott.

A hivatalos személyeket érintően a vádiratban a főügyészség közel 1 milliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzására is indítványt tett. Vagyonelkobzás biztosítása céljából a terheltektől és hozzátartozóiktól lefoglalásra és zár alá vételre kerültek mindazon - az átvett vesztegetési pénzt is meghaladó - vagyonelemek, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal.

Az eljárás során a gyanúsítottak közül többen is feltáró jellegű beismerő vallomást tettek.

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat