Ma: 2022.10.21. Vissza a főoldalra
RSS
 
Keresés
 
Rovatok
Info 
Politika és bűnözés
Rákosmenti telekbetli: nettóból bruttó, avagy így (nem) vetett véget a Fidesz a közvagyon elherdálásának
privatkopo.hu 2011. 02. 21. 12:15:00

Hogyan került nettó 50 millió forint vételár ellenében egy 64 millió 300 ezer forintra értékelt, önkormányzati tulajdonú telekingatlan egy beruházó-ingatlanforgalmazó kft. tulajdonába? Hogyan lehetséges az, hogy valójában nem az eladó, hanem a vevő határozta meg a vételárat? Miért cserélt rövid időn belül háromszor is gazdát az a telek, amely végül „térítésmentes közérdekű felajánlásként” kerülhet vissza a fideszes vezetésű Budapest XVII. kerületi Önkormányzat tulajdonába? Egy rákosmenti ingatlanügylet anomáliái…Emlékeztetőül: „Az elmúlt években a közvagyon elherdálása volt jellemző, de most  vége a rosszgazda-államnak” - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kormánya beiktatásakor a Parlamentben.

2008 végén azzal kereste meg a MAX-CORNER Kft. a fővárosi XVII. kerületi önkormányzatot, hogy a Kucorgó tér déli részén, a 138218./4., a 138218/5., a 138218/6., valamint a 138217./200. helyrajzi számú telkeken bevásárlóközpontot kíván létrehozni. Az előbbi három földterület a beruházó-ingatlanforgalmazó kft., míg az utóbbi a kerületi önkormányzat tulajdonában állt, ezért a cég jelezte vételi szándékát a 12.752 nm2-es ingatlanra, amely - akkor még -  „forgalomképtelen” vagyonelemként szerepelt az önkormányzat nyilvántartásában.

A kerület vezetése megbízott egy ingatlan-értékbecslőt, hogy határozza meg a jelzett telek forgalmi értékét. Az értékbecslői szakvélemény az ingatlan nettó (áfa nélküli) értékét 64.300.000 Ft-ban határozta meg. A szakvélemény rögzítette, hogy „a vizsgált telekingatlan a beépítésre nem szánt területek közé sorolt”. (Portálunk több ingatlanszakértőt is megkeresett, akik szerint 2008-ban a XVII. kerületben átlagosan 9.000 forint körül alakult a telkek négyzetméterenkénti minimális ára. Amennyiben ezzel az összeggel kalkulálva határozták volna meg a szóban forgó telekingatlan értékét, akkor mintegy 110 millió forintot kellett volna beírni az értékbecslői szakvéleménybe - a szerk.)

Egy rákosmentei lakos 2010 márciusában az értékbecslői szakvéleménybe történő betekintés lehetőségét kérte az önkormányzattól. Az alpolgármester a következő indokkal utasította el: „Az értékbecslést Rákosmente Önkormányzatának nem áll módjában kiadni, mivel az értékbecslő írásban tett nyilatkozata alapján nem járult hozzá a szakvélemény kiadásához.”

Közpénzen közvagyont érintő értékbecslés tehát nem nyilvános adat, nem a választókra tartozó információ - legalábbis a fideszes vezetésű XVII. kerületi önkormányzat szerint. Vajon miért a titkolózás? Miért nem vállalta szakvéleményét a nyilvánosság előtt az értékbecslő?

                                             Riz Levente (polgármester)

2008. december 11-én a MAX-CORNER Kft. ügyvezetője levelet intézett Riz Levente (Fidesz) polgármesterhez, amelyben arról tájékoztatta a kerület első emberét, hogy cégük által a kérdéses ingatlan tekintetében maximálisan megajánlható vételár bruttó (tehát az akkor 20% áfát is magában foglaló) összege: 60.000.000 Ft. (ami nettó értéken 50.000.000 Ft-ot takart), amely összeget két részletben (30-30 millió Ft.) kívánnak megfizetni az eladónak.

A MAX-CORNER Kft. levelében kihangsúlyozta, hogy ezen ajánlatuk csak és kizárólag 2008. december 31. napig - tehát nem egészen három hétig - érvényes. Nem sok idő állt tehát a rákosmenti önkormányzat képviselőinek rendelkezésére, hogy megszavazzák a földterület eladását, hiszen sürgetően közeledett a karácsony, a téli „szusszanás” kezdete.

Nettóból bruttó

Riz Levente, és kiváló helyettese, a szintén fideszes Fohsz Tivadar alpolgármester nem sokat teketóriáztak: már a levél érkezését követő napon (december 12-én) elkészítették a 424./2008. számú, „rendkívüli sürgősséget igénylő előterjesztést”, amelyben a következő szöveg szerepelt: „Az Önkormányzat az ingatlan értékének megállapítása érdekében értékbecslést készíttetett, amely az ingatlan értékét bruttó 64.000.000 Ft, azaz Hatvanmillió forint összegben állapította meg.” Nem tudni, a rohamtempó okozta figyelmetlenségből, vagy szándékosan tévesztették meg a képviselőtestület tagjait az előterjesztés készítői, de tény: az értékbecslés NETTÓ 64.300.000 Ft-ban határozta meg a 12.752 nm2-es ingatlan értékét. Ebből lett az előterjesztésben - számokkal feltűntetve - BRUTTÓ 64.000.000, aztán meg - betűkkel feltűntetve - csupán hatvanmillió forint… Ami nettó értéket számítva 50 millió forintnak felelt meg. Az előterjesztésben azt javasolták a képviselőknek, hogy szavazzák meg az ingatlan bruttó 60 millió forintért történő értékesítését, és járuljanak hozzá, hogy a vevő a vételárat két részletben (30-30 millió Ft.) fizesse meg. Elgondolkodtató, hogy a MAX-CORNER Kft. ügyvezetője levelében éppen bruttó 60 millióban maximálta a cég által ajánlott vételár összegét, és közölte, hogy annak megfizetése két részletben (30-30 millió Ft.) történne... Micsoda véletlen!

                                         Fohsz Tivadar (alpolgármester)

A viharsebesen elkészített előterjesztés másik fontos pontja az volt, hogy a képviselőtestület áldását adja arra, hogy az eladni tervezett földterületet „forgalomképtelenből” átminősítsék „forgalomképessé”.

A mindössze öt nappal később (2008. december 17.) összeülő képviselőtestület a fenti határozati javaslatokat - 21 igen, és 2 tartózkodás mellett - elfogadta. A testület tagjai közül senkinek nem tűnt fel, hogyan lett az értékbecslő által megállapított NETTÓ 64 millió 300 ezer forintból BRUTTÓ 60 milliós vételár…

2009. április 28-án írta alá - az előbbiekben jelzett kondíciókkal - a XVII. kerületi önkormányzat nevében Riz Levente polgármester, valamint a MAX-CORNER Kft. képviseletében Baranyi Vince ügyvezető az ingatlan adásvételi szerződést, amelynek 12. pontjában a következőt rögzítették: "Felek kijelentik, hogy jelen szerződés aláírásával egyben lemondanak a szerződés feltűnő értékkülönbözet jogcímen való megtámadásának jogáról, annak vételárát a forgalmi értékkel megfelelőként elfogadják". Ezzel a mondattal a szerződés aláírói kizárták a lehetőségét annak, hogy a későbbiekben egy új polgármester, egy új összetételű képviselőtestület - esetleg - "feltűnő értékkülönbözet"-re való hivatkozással bíróság előtt megtámadhassa az adásvételi szerződésben foglaltakat.

 A telek tulajdonjogát a földhivatal, a teljes vételár megfizetését követően, 2010. március 23-án jegyezte be a MAX-CORNER nevére. A cég időközben úgynevezett telakalakítási kérelmet nyújtott be a Budapest 1. számú Körzeti Földhivatalhoz, amely a 2010. április 22-én jogerőssé vált határozatában engedélyezte, hogy az önkormányzattól vásárolt 138217./200. helyrajzi számú, 12.752 nm2 nagyságú ingatlanból 6952 nm2 területet a 138218/6. helyrajzi számú, a MAX-CORNER Kft. tulajdonát képező ingatlanhoz csatoljanak. Ezáltal az önkormányzattól 2009. április végén megvásárolt telek területe 5.800 négyzetméterre csökkent.

Ment a telek vándorútra, egyik kézről a másikra…

Időközben azonban a MAX-CORNER Kft. eladta a telekingatlant az L.V. Regal Kft-nek, amelynek ügyvezetője (és egyben résztulajdonosa) azonos a MAX-CORNER ügyvezetőjével: mindkét társaságot Baranyi Vince jegyzi. A földhivatal 2010. március 30-án jegyezte be az L.V. Regal Kft. tulajdonjogát a 138217./200. helyrajzi számú ingatlanra.

Ám ezt megelőzően (2010. február 3-án) Baranyi Vince - a MAX-CORNER Kft. nevében - Riz Levente polgármesterhez címzett levelében kötelezettséget vállalt arra, hogy cége az ingatlan tervezett beruházás (bevásárlóközpont létrehozása) által nem hasznosított részét „egy, az Önkormányzattal kötendő megállapodás alapján térítésmentes közérdekű felajánlás formájában az Önkormányzat kizárólagos tulajdonába kívánja átadni”. Erről egyébként nem rendelkezett az önkormányzat és a MAX-CORNER Kft. a közöttük 2009. április 28-án született ingatlan adásvételi szerződésben, ezért is meglepő, hogy a nyereségorientált vállalkozás - önként és dalolva - nulla forintért lemondott (volna) a mintegy 6 ezer négyzetméteres földterületről… Úgy tűnik, még nem haltak ki teljesen a szociálisan érzékeny, a köz érdekében áldozatokra képes vállalkozók Magyarországon…

Csakhogy a hányatott sorsú, immáron 5.800 nm2-re zsugorított telek nem „pihenhetett” sokáig az L.V. Regal Kft. vagyonportfóliójában sem, ugyanis a cég 2010. július 26-án eladta azt (valamint egy másik, 341 nm2-es telket) a pénznyerő automatákat, valamint kaszinót üzemeltetető Game World BP. Kft-nek.

A cégiratok szerint a Game World BP. Kft. sem esik Baranyi Vince „hatósugarán” kívül: a társaság tulajdonosa az az L.V.G.W. Kft., amelynek egyik tagja Baranyi kiskorú gyermeke. A cégnyilvántartásban a kiskorú tulajdonos törvényes képviselőjeként Baranyi Vince, valamint felesége szerepel.

(A Game World BP. Kft. tulajdonjogát 2004 augusztusától 2010 február végéig Viniczai Tibor, Székesfehérvár volt MDF-es alpolgármestere és a Videoton FCF futball klub ex-elnöke, valamint Maráczy Endre, ugyancsak a Videoton FCF egykori elnöke birtokolták. Maráczy neve felbukkant az L.V. Regal Kft. cégirataiban is: 2010. január végéig volt a társaság résztulajdonosa - a szerk.)

Nem tudni, mi lehetett abban az üzlet a Game World BP. Kft. számára, hogy „vétel” jogcímén - tehát feltételezhetően pénzbeli ellenszolgáltatás fejében - megvásárolt két, összesen 6.141 nm2 területű ingatlant, amelyekről már 2010. február 3. óta tudni lehetett, hogy azok térítésmentesen, közérdekű felajánlásként a XVII. kerületi önkormányzat tulajdonába szállnak vissza, Baranyi Vince írásos kötelezettségvállalásának megfelelően.

Ezzel vélhetően a Game World BP. Kft. ügyvezetője, dr. Bérces László is tisztában volt, ugyanis a 2011. január 25-én íródott levélben arról tájékoztatta Riz Levente polgármestert, hogy a kft. a tulajdonában álló 138217/200. helyrajzi számú (5.800 nm2), valamint a 138218/18. helyrajzi számú (341 nm2) ingatlanokat „térítésmentes közérdekű felajánlás formájában az Önkormányzat tulajdonába kívánja adni”. Nincsenek véletlenek - tartja a mondás. Mégis ritka, hogy két cégvezető ennyire azonosan gondolkodjon egyazon dologról…

Kérdések - válaszok nélkül…

Szerettük volna megtudni Baranyi Vincétől (aki közvetetten, kiskorú fia révén érdekeltséggel rendelkezik a Game World BP. Kft-ben is), hogy miért adta el az L.V. Regal Kft. a két, összesen 6.141 nm2-es ingatlant a Game World BP. Kft-nek, ahelyett, hogy azokat közvetlenül visszaadta volna az önkormányzatnak? Miért volt szükség a - feleslegesnek látszó - tulajdonosváltásra, hiszen az ingatlanok térítésmentes visszaszolgáltatására Baranyi már tavaly februárban kötelezettséget vállalt? Szerettük volna megtudni az ügyvezetőtől, hogy mekkora összegű vételárért adták el a számukra gyakorlatilag értéktelen földterületeket az ugyancsak családja érdekeltségébe tartozó szerencsejátékos vállalkozásnak? Szerettük volna megtudni Baranyi Vincétől azt is, hogy az ingatlan tranzakció szolgálhatja-e a Game World BP. Kft. jövőbeni adózás előtti eredményének (ezáltal a majdan fizetendő társasági adó alapjának) csökkentését?

Baranyi helyett dr. Molnár Norbert ügyvéd reagált megkeresésünkre. Leveléből kizárólag a telekügyet érintő részeket közöljük:

„(...) Ügyfelem nem tartja indokoltnak, hogy bűnügyi portáljukkal egyelőre érdemi vitába bocsátkozzon. (…) A levelében megfogalmazott azon állítások, amelyek bizonyos gazdasági táraságok közötti jogügyleteket boncolgatják, ill. azok gazdasági ésszerűségét keresik, kivétel nélkül üzleti titkot képeznek. Kérdéseik kivétel nélkül olyan körülményeket firtatnak, amelyek kizárólag az abban részes üzleti felekre tartoznak, semmiképpen nem a nyilvánosságra. Tekintettel az előző megállapításra, felszólítom, hogy haladéktalanul nevezzék meg azt a forrást, ahonnan az Önök birtokába jutott bárminemű információ a jogügyletek kapcsán.(…)”

Portálunk e-mailben megkereste Riz Levente polgármestert is, aki azonban megkeresésünkre a megadott határidőig nem reagált.

Hiába tettük fel kérdéseinket dr. Bérces Lászlónak, a Game World BP. Kft. ügyvezetőjének is, a megadott határidőig ő sem méltatta válaszra portálunkat.

Van, amikor a hallgatás beszédesebb mindennél…

(Fotók: orszaghaz.com, fohsztivadar.fidesz.hu, leki17.hu)

Olvasói e-mail (2011. 02. 22.): „Úgy hallottam az egyik volt önkormányzati képviselőtől, hogy Riz Leventéék egy másik értékbecslővel szerették volna felértékeltetni a telket, de az valamiért - ki tudja, miért - nem vállalta a megbízást, és ezért keresett az önkormányzat másik értékbecslőt. Egyébként pedig a cikküket olvasva az jutott eszembe, hogy más se hiányozna a kerületnek, mint egy kaszinó a jövőben felépülő plázába! Pont erre vágynak a kerület lakosai…

Üdvözlettel: M. S.”

 
Top cikkek
Brutális cigánybűnöző bandája hálózta be az alkoholista, pszichiátriai problémákkal küzdő milliárdos üzletembert
Ideiglenes gondnok a később halálra égett milliárdos lányainak: „nem találkozhatnak az apukájukkal a politika miatt”
Egy budai milliárdos furcsa halála: „Makai Zsolt emberei hangoztatták egy társaságban, hogy nincs mitől tartaniuk, mert velük vannak a XII. kerületi rendőrök és néhány fideszes politikus”
A tűzhalált halt milliárdos lánya: „a XII. kerületi rendőrök nemhogy nem segítettek, hanem kifejezetten akadályoztak abban, hogy édesapám életét megmentsem”
50 milliót kért a TEK-es ezredes húga a megölt és elégetett budai milliárdos lányaitól, hogy ne akadályozza a hagyatéki eljárást - nem kapott, ezért most ki akarja semmizni őket
Friss cikkek
 
           
ImpresszumKapcsolatMédiaajánlat